Maakunnan ehdokkailla on mäki noustavana

PÄÄKIRJOITUS Eduskuntavaalien sunnuntainen vaalipäivä lähestyy vääjäämättä. Ennakkoäänestys on sujunut jopa vilkkaammin kuin aiemmissa vaaleissa, vaikka innostus laskikin hieman tämän viikon alussa. Jos ajattelee paikallista ja maakunnallista vaikuttamista, niin äänestäjien Liperissä ja Rääkkylässä kannattaa käydä todellakin vaaliuurnilla.

Yläkoulun äänet ja vaalipaneeli eivät ratkaise

PÄÄKIRJOITUS Näin ennakkoäänestyksen käynnistyessä on hyvä katsoa perinteisiä eduskuntavaaleihin liittyviä tapahtumia ja povata tai luulla jotakin niiden vaikutuksesta vaalien tulokseen. Käytetään tässä mittareina nuorten vaalien tuloksia ja Kotsarin Myllärillä järjestettyä vaalipaneelia sekä puolueiden puheenjohtajiston tai ministereiden innokkuutta käydä Liperissä tai Rääkkylässä vaalikiertueella.

Vaalikuume nousee hiljalleen

PÄÄKIRJOITUS Huhtikuun alkupuolella pidettäviä eduskuntavaaleja ei voi enää olla huomaamatta. Kansanedustajaehdokkaat saivat muutama viikko sitten vaalinumerot. Jos muutamat ehdokkaat olivat ehättäneet mainostaa itseään tiedotusvälineissä, niin numeroiden saaminen laukaisi luonnollisesti mainostamisen uuteen mittasuhteeseen. 

Viinijärvelle ja Yllätykselle ansaittua huomiota

PÄÄKIRJOITUS Liperin kunnanvaltuusto teki maanantai-iltana pitkässä kokouksessaan oikeasti pitkälle tulevaisuuteen tähtääviä päätöksiä.

Koulusta kokoontumispaikkaan – paljonko ja minne?

PÄÄKIRJOITUS Kun en itse enää edusta kaikkein nuorimpia ikäluokkia, mutta mielikuvitus on edelleen vankka, niin mieleen pullahti vanha lottomainos. Siinä loton päävoiton saanut kaveri tuumasi rakennuksen nurkkaan nojaten: pitäisi vähän kiertää maailmaa ja ehkä autokin vaihtaa. Samat tuumat tuntuvat olevan edessä liperiläisillä lapsilla ja nuorilla sekä heidän vanhemmillaan. Pitäisi saada jollakin rahalla uusi ja remontoitu

Nuoret – sanoi mummo lumessa

PÄÄKIRJOITUS Yllä olevan otsikon loppuhokema on varmaan jokseenkin tuttu kaikille eläjille. Nämä mummo lumessa -loppuiset vitsit ovat eläneet jo vuosikymmeniä. En tiedä mistä ne ovat lähteneet liikkeelle ja kuka ne on keksinyt. Liekö keksijä ollut joku nuori vai ilkikurinen mummo, joka osaa nauraa itselleen ja oman ikäpolvensa edustajille.

Ylämylly kehityksen kärkenä

PÄÄKIRJOITUS Liperin kaikki kolme taajamaa ovat elinvoimaa täynnä persoonallisin ominaispiirtein. Kuntaa ei ole ilman kirkonkylää, Viinijärveä ja Ylämyllyä sekä joskus hieman syrjään jäävää haja-asutusaluetta. Haja-asutusalueiden ja kylien väki on vähentynyt osana valtakunnallista ja maailmanlaajuistakin kehitystä.

Joudutaanko Viinijärven koululla valinnan eteen?

PÄÄKIRJOITUS Viinijärven kouluhankkeessa saatetaan joutua kiperän valinnan eteen. Kyse on tietysti euroista ja siitä millaisen koulun viinijärveläiset saavat. Viinijärveläiset eivät tuota valintaa tee, vaan liperiläiset luottamushenkilöt viimeistään valtuustossa eri puolueista. Päättäjät ovat todella visaisen ratkaisun edessä, jos hankesuunnitelmasta tingitään puolitoista tai miljoona euroa. Se on iso raha noin 7,7 miljoonan euron hankesuunnitelmasta.

Yritysneuvonta uusiin uomiin

PÄÄKIRJOITUS Voimistunut inflaatio, Ukrainan sota, kustannusten nousu niin rakentamisen kuin energian osalta ja yleinen epävarmuus ovat selkeitä syitä, jotka pohdituttavat liperiläisiä ja rääkkyläläisiä yrittäjiä sekä totta kai myös palkansaajia. Toisaalta vaakakupissa tasapainoa tuovat hyvä työllisyystilanne ja ennusteet, joiden mukaan taantuma on lievä ja lyhytaikainen. Jos jotakin hyvää uskaltaa jo nyt hakea, niin energian osalta polttoaineiden

Jotakin vanhaa ja jotakin uutta

PÄÄKIRJOITUS Vuoden ensimmäistä pääkirjoitusta miettiessä silmien eteen sattui vuoden 2019 avaus. Otsikossa puhuttiin digistä, muistilistasta ja postin polkemisesta. Aika on madellut eteenpäin jo neljä vuotta ja välissä on tapahtunut muutamia todella merkittäviä asioita, jotka ovat näkyneet vahvasti myös paikallistasolla Liperissä ja Rääkkylässä. Päällimmäisinä mieleen tulevat parin vuoden koronajakso ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan energiaseurauksineen. Molemmat ovat