Palkittuja ja palkintoja

PÄÄKIRJOITUS Tähän vuodenaikaan on melko tavallista muistaa henkilöitä ja yhteisöjä erilaisilla palkinnoilla ja kannustimilla. Näin on tehty taas tänäkin vuonna. Tässä Kotsarin numerossa kirjoitetaan peräti neljästä palkinnonsaajasta, joista kolmen tunnustus on henkilökohtainen. Yksi muistaminen on taas yhteisöllinen. Tunnustukset jakaantuvat mukavasti Liperin ja Rääkkylän välille ja toisistaan poikkeaville kohteille.

Seurakuntavaalien äänestysaktiivisuus laskussa

PÄÄKIRJOITUS Seurakuntien luottamushenkilöt on saatu taas selville. Vaalien äänestysaktiivisuus on perinteisesti huomattavasti pienempi kuin kunnallisissa tai valtiollisissa vaaleissa. Näin oli nytkin. Vaalit ovat aina vaikuttamisen paikka, mutta nyt tuota vaikuttamisen paikkaa käytettiin entistä laiskemmin. Pudotusta kertyi Liperin ja Kiteen seurakuntien alueilla noin yhden prosentin verran.

Demokraattisessa yhteiskunnassa voi vaikuttaa

PÄÄKIRJOITUS Rääkkylän maanantai-iltainen kunnanvaltuusto toi mieleen monenlaisia mielikuvia ja ajatuksia, jotka liittyvät maailmanmenoon ja suomalaiseen demokratian kehtoon. Tuo lähinaapurivaltio ei taida olla mikään kehto oikein millään mittarilla mitattuna, mutta Rääkkylässä tuota asiaa toteutettiin taas käytännössä.

Seurakuntavaaleissa kannattaa vaikuttaa

PÄÄKIRJOITUS Seurakuntavaalien ennakkoäänestys aloittaa tällä viikolla vajaan puolen vuoden mittaisen jakson, jolloin kansalaiset pääsevät vaikuttamaan oman seurakunnan ja maamme eduskunnan kokoonpanoon. Seurakuntavaaleissa äänestysprosentti on ollut perinteisesti huomattavasti pienempi kuin valtiollisissa vaaleissa.

Annetaan nuorille omaa tilaa

PÄÄKIRJOITUS Liperin kunnanvaltuuston maanantaisessa kokouksessa nousi esille luottamushenkilöiden saama palaute nuorison ulkokokoontumispaikasta, joka on tässä vaiheessa perustettu kokeiluluontoisesti Rykmentintien ja Varikontien tuntumaan. Kyse on nimensä mukaisesti kylmästä tai lämpimästä paikasta säiden mukaan. Juuri sellaisesta epävirallisesta kokoontumispaikasta nuoret ovat olleet aina kiinnostuneita. Nuorisotilat ja erilaiset tapahtumat vetävät, mutta samalla nuoret haluavat olla omissa ympyröissään isollakin porukalla.

Pärnävaaran palvelut ottavat askelia eteenpäin

PÄÄKIRJOITUS Pärnävaaran alueella palvelutarjonta on ottamassa harppauksia yrittäjien myötä. Tänä vuonna uudet omistajat saaneet rakennukset ovat muotoutumassa upouuteen kuosiin. Ensimmäiseksi ehätti varasto- ja yrityskäytössä toiminut rakennus, joka on muuttunut ulko- ja sisäpuolelta täyden palvelun hiihtoliikkeeksi. Yrityksessä vietettiin viime viikonloppuna avajaisia, joissa vieraili kahden päivän aikana satoja kävijöitä.

Turvallisuutta ja tekniikkaa

Tämän syksyn liikenneteeman lähettyville sattuu vanhusten viikko ja tällä viikolla pidettävät ikäihmisten liikenneturvallisuustapahtumat kolmessa taajamassa. Taajamista erityisesti Viinijärvellä on tänä syksynä puhuttu liikenneturvallisuudesta koulun lähellä ja kevyen liikenteen väylillä ja tasoristeyksissä.

Vireä Viinijärvi on mahdollisuuksia täynnä

PÄÄKIRJOITUS Viinijärvellä hiljattain pidetty Liperin kunnanhallituksen kyläilta toi pitkästä aikaa samaan tilaisuuteen päättäjiä ja lukuisan joukon kyläläisiä. Virkamiesten ja luottamushenkilöiden puolelta pääosassa oli uusi suunnitteilla oleva koulurakennus, mutta kuten arvata saattaa niin keskustelussa esille nousivat tonttipolitiikka, Taipaleenjoen hyödyntäminen ja liikenneväylät.

Leipäpäivälle on paikkansa

PÄÄKIRJOITUS Voiko nelisen tuhatta kävijää olla väärässä mielenkiinnon suhteen? No, ei tietenkään, vaan joku heitä vetää paikalle. Luvussa on kyse Liperin leipäpäivällä käyneistä. Mikä mukavinta, niin Leipäpäivä ei ole suinkaan pelkästään paikallinen tapahtumaa. Päivä kerää runsaasti vierailijoita lähikunnista ja tietysti myös maakuntakeskuksesta.

Nyt kannattaa nauttia palloiluherkusta

PÄÄKIRJOITUS Rääkkylässä ja Liperissä on tarjolla tällä hetkellä harvinaista palloiluherkkua, kun Niemisen Urheilijat porskuttaa jalkapallon nelosdivisioonan kärjessä ja Ylämyllyn Yllätys pelaa viitosdivisioonan yläloppusarjaa. Molemmilla joukkueilla on mahdollisuus nousta sarjaporrasta ylemmäs.