Lehti täynnä perinteitä

PÄÄKIRJOITUS Oletteko sattumalta huomanneet tässä lehdessä mitään erikoista tai kovin paljon tavallisuudesta poikkeavaa? En kyllä huomannut alkuun minäkään, mutta kun kokoamme aina lehden tekovaiheessa seinällä niin sanotun kokonaisnäkymän, niin kuvio tulee esiin. Tässä lehdessä on useita juttuja perinteistä ja kuntalaisista sekä kansalaisista, joilla on vankkaa kokemusta. Tällä kokemuksella tarkoitetaan käytännössä iäkkäämpiä ihmisiä.

Syksyn satoa ja lähestyvää Leipäpäivää

PÄÄKIRJOITUS Syksyn satoa korjataan taas Liperin ja Rääkkylän pelloilta samaan aikaan, kun leipäpitäjässä valmistaudutaan Leipäpäivän pitämiseen syyskuun viimeisenä lauantaina. Leipäpäivä palaa takaisin tuttuun paikkaan Liperin koulun yhteyteen ja samalla puhalletaan uutta eloa leipäkilpailuun.

Vesistöistä on pidettävä huolta

PÄÄKIRJOITUS Liperissä oli viime viikolla kaksi vesistöihin liittyvää tilaisuutta, jotka kuvastivat hyvin vesistöjen tilaa, hyöty- ja virkistyskäyttöä kansalaisille sekä niiden merkitystä kasveille ja eläimille. Kaatamon ja Ristin alueen vesistöt sijaitsevat viljavien maiden äärellä, jossa ihminen on jättänyt jälkensä vesiin satojen vuosien ajan. Ylämyllyn lampialueilta Viinijärveen virtaava Myllypuro on taas kohde, johon yritetään palauttaa lohen sukuinen

Rakentamisessa edessä vaikeat ajat

PÄÄKIRJOITUS Kukaan ei taida olla tällä hetkellä eri mieltä siitä, että rakentamisessa ja rakennusalalla on edessä vaikeat ajat. Erityisen vaikea tulee olemaan edessä oleva talvi ja varmaan myös ensi vuosi. Toisaalta jos inflaatioprosentti jatkuu laskuaan ja myös korkotaso kääntyy vihdoin laskusuuntaan, niin silloin on odotettavissa jonkinlaista helpotusta. Mitään suurta ja dramaattista muutosta ei heti tule,

Rappiolla levottomin jaloin

PÄÄKIRJOITUS Täytyy tunnustaa, että minuun on viimeinkin iskenyt vanhuus, tai pikemminkin myöhäinen keski-ikä. Mistä moinen johtuu – no tietysti Hassisen koneesta. Televisiosta tuli lauantaina dokumentti kyseisestä joensuulaisesta soitinyhtyeestä. Tuli lähes tippa linssiin nostalgiasta ja ajatuksesta, että ei helvetti, onko siitä jo neljäkymmentä vuotta ja vähän ylikin. 

Rakennemuutoksen ravistelemia pärjääjiä

PÄÄKIRJOITUS Ylläoleva otsikko vaatinee hieman avaamista. Lomilla ollessa tuli käytyä Pirkanmaan puolella. Pääteitä autoillessa tuli mieleen palata kotimaakuntaan hieman pohjoisempaa reittiä. Lähdettiin siis Oriveden suunnalta Suomineitoa ylöspäin, eikä suinkaan Jyväskylän rallipolkujen suuntaan.

Jokaiselle taas jotakin

PÄÄKIRJOITUS Kesää on vielä jäljellä, mutta yksi suveen olennaisesti liittyvä asia vetelee viimeisiään. Sehän on tietysti kesäteatteri. Jonkun mielestä ne ovat kesän parhaita nautintoja korville ja silmille. Joku taas inhoaa niitä sydämensä kyllyydestä ja on päättänyt olla astumatta lähellekään kyseisiä näyttämöjä. Minulle usein kylillä ja korpikuusien kätköissä olevat näyttämöt ovat pakollista seurattavaa.

Oliko ensin muna vai kana?

PÄÄKIRJOITUS Klassinen kysymys kuuluu: oliko ensin muna vai kana? Tätä ajatusta voi tällä kertaa soveltaa vaikka kahteen lähes legendaariseen kirjaan ja elokuvaan. Molemmat sivuavat tänä kesänä Liperiä ja Rääkkylää. Toinen on esillä Riäkkyteatterin kesänäytelmänä ja toisen kirjoittaja tulee Taipaleen kulttuuriviikon vieraaksi viikon kuluttua. Eikä se jälkimmäisen kesäteatteriesityskään ole kovin kaukana näiltä nurkilta.

Tekemisen iloa ja osaamisen varmuutta

PÄÄKIRJOITUS Näissä töissä törmää väistämättä ympäri vuoden hyvin erilaisiin asioihin ja ilmiöihin. Tarkoitan tässä nyt meidän ihmisten aikaansaannoksia, jotka liittyvät vaikka kulttuuriin, jonka kukat kukkivat täydessä nupussa varsinkin kesäaikaan. Kulttuurilla tarkoitan tässä tapauksessa kaikkea mahdollista vaikkapa teatterista jalkapallo-otteluun.

Kesän tapahtumakausi on avattu rytinällä

PÄÄKIRJOITUS Tämän suven kesäteatterikausi on virallisesti avattu, kun kävin katsomassa Riäkkyteatterin Jäniksen vuoden Paksuniemessä. Aloituspaikka ei juuri voinut olla parempi, sillä teatterin tekemisen ja osaamisen taso on tunnetusti korkealla. Esityksen mielenkiintoinen piirre oli, että ryhmä esitti jo vuosia sitten saman näytelmän vieläpä samalla kokoonpanolla. Tämän lisäksi kyse on todellisesta kirja- ja elokuvaklassikosta, jonka vain hieman