Lähestyvissä EU-vaaleissa pitää äänestää

PÄÄKIRJOITUS Toivottavasti kaikki liperiläiset ja rääkkyläläiset äänioikeutetut tietävät ja muistavat, että kesäkuun 9. päivä järjestetään EU-vaalit. Kyseiset vaalit eivät ole tunnetuimpien ja suosituimpien vaalien listoilla, mutta kyllä ne ovat yhtä tärkeitä kuin kaikki muutkin vaalit. EU-parlamenttiin valitaan viisitoista suomalaista meppiä, jotka vaikuttavat EU:ssa omana itsenään ja ennen kaikkea oman ryhmänsä kautta.

Nyt on aika urheilla ja katsoa urheilua

PÄÄKIRJOITUS Valtakunnallista Unelmien liikuntapäivää vietetään tämän viikon perjantaina. Tuon päivän voisivat liperiläiset ja rääkkyläläiset tulkita kehotukseksi liikkua. Liikunnan merkitystä fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin ylläpitäjänä ja  edesauttajana ei voi koskaan liioitella liikaa. Eikä tässä tarvitse tarkoittaa hikiliikuntaa tai kilpaurheilua, vaan arkista liikkumista erilaisissa askareissa. Kävely ja pyöräily tai lehtien haravoiminen ja polttopuiden pilkkominen ovat mitä parhainta

Rakentamista ja remontointia tarvitaan

Ilman rakentamista ja remontointia työt eivät edisty ja yhteiskuntaan ei synny uutta, joka edistää jokaisen liperiläisen ja rääkkyläläisen hyvinvointia. Kyse ei ole tietenkään vain kahden kunnan aluetaloudesta, vaan maakunnan ja koko Suomen taloudellisesta toimeliaisuudesta. Rakentaminen on selkeässä aallonpohjassa, joten nyt kannattaisi hellittää kukkaron nyörejä, jos siihen on varaa. Tekijät eivät pyydä tekemisistään­ maltaita ja heitä

Matkaillaan vapailla vastuullisesti

PÄÄKIRJOITUS Tämä Kotsarin numero syleilee useampaa asiaa. Jo tuosta yllä olevasta otsikosta voisi päätellä jotain. Liperissä, Rääkkylässä ja  Heinävedellä on menossa Pohjoisen Saimaan kehittämishanke, joka on lähtenyt liikkeelle mukavasti.

Jotakin uutta ja paljon vanhaa

PÄÄKIRJOITUS Meitä autoilevia kansalaisia puhuttaa vuodesta toiseen yksi takuuvarma asia – se on teiden kunto ja niiden remonttitarve tai remonttien vähäinen määrä. Vuosikausia ellei vuosikymmeniä on puhuttu peruskorjausten ja päällystystöiden vähäisyydestä, joka on johtanut selkeästi teiden kunnon huonontumiseen eli korjausvelan kasvuun. 

Kesän palloherkuttelut jo tuloillaan

PÄÄKIRJOITUS Pääsiäisenä saattoi kesäisten urheilulajien ystäville tulla mieleen, että nyt taitaa vihdoin sää taittua kesää kohti. Aurinkoa ei kyllä paljon näkynyt, mutta plussakelit antoivat uumoilla edes keväisten olosuhteiden alkamista vaikka jalkapalloilijoille ja pesäpalloilijoille. Tuoreet tiistaiset ennusteet eivät kyllä enää vahvista asiaa. 

Kuntien ylijäämät tilapäisiä

PÄÄKIRJOITUS Liperin ja Rääkkylän vuoden 2023 tilinpäätökset ovat molempien kuntien osalta ylijäämäisiä. Leipäpitäjässä yllettiin 2,1 miljoonaan ylijäämään, kun taas kekälekunnassa ylijäämää kertyi 639 000 euroa. Pelkkien lukujen perusteella tilanne näyttää siis hyvältä. Tosiasia on kuitenkin, että kuntien tilanne tulee huonontumaan tänä vuonna ja ensi vuonna. Henkseleiden paukutteluun ei kannata vielä ryhtyä.

Autoja ja korjaajaa tarvitaan aina

PÄÄKIRJOITUS Nuo ihmiseläjälle tarpeelliset välineet, joita ovat siis autot kaikissa merkki- ja kokomuodoissaan, ovat metkoja pelejä. Ensinnäkin ne ovat näillä selkosilla välttämättömiä. Jos sinulla on sellainen työ- ja asuinpaikka kuin allekirjoittaneella, niin auto ei ole turha hyödyke vapaa-ajan kurvailuun. Autoa tarvitaan töihin menoon ja töissä oleiluun. Monelle riittää jo alku eli töihin pääseminen ja kotiin

Kunnanjohtajan ja setämiehen uskottavuus puntarissa

PÄÄKIRJOITUS Rääkkylän kunnanjohtaja Esko Rautiainen teki selkeän virheen lähettämällä seksuaalissävytteisiä viestejä somen viestipalvelu X:ssä. Vastaavien viestien lähettäminen ei ole laitonta, mutta niiden lähettäminen ei kuulu kunnanjohtajan toimenkuvaan. Ei edes yksityishenkilönä, sillä kunnanjohtaja on kunnanjohtaja 24 tuntia vuorokaudessa – halusi hän sitä tai ei.

Mitähän sitä tekisi hiihtolomalla?

PÄÄKIRJOITUS On kuulemma joku lomaviikko menossa. Ai niin, sehän on hiihtolomaviikko, jolloin koululaiset ja perheet ryntäävät sankoin joukoin hiihtämään ja reippailemaan. Monelle palkansaajalle ja yrittäjälle kyse on ainoasta talviajan pidemmästä lomailusta, jos mukaan ei lasketa juhlapyhien aikaisia lomapäiviä. Niitähän sattuu tänä vuonna kalenteriin ennätysmäärä eli kymmenkunta.