Ylämyllyltä löytyy veto- ja pitovoimaa

En tiedä onko veto- ja pitovoima yksi tämän hetken muotitermeistä, mutta olen itse törmännyt siihen monta kertaa viime kuukausina. Tuore maakuntajohtaja Markus Hirvonen käytti sitä vieraillessaan äskettäin naapurikunnassa. Sanontaa voi käyttää hyvin Ylämyllyn ja koko Liperin kohdalla.

Neljänkymmenen vuoden taival

Ohi on -hokema on tuttu monelle suomalaisille. Harvoin tätä termiä voi kuitenkin soveltaa henkilöön, joka jää syrjään reservistä iän perusteella. Allekirjoittaneelle kävi näin kolmisen viikkoa sitten.

Koronarintamalla pieni askel eteenpäin

Rääkkylässä ja Liperissä otettiin tammikuun kolmannella viikolla pieni askel eteenpäin koronan vastaisessa kamppailussa. Rokote ehätti tiistaina ensimmäiseksi Rääkkylään. Liperi seurasi perässä torstaina.

Vähän erilainen joulu

Tuskinpa moni arvasi vuosi sitten tai vielä tämän vuoden alussa, että tänä jouluna vietetään vähän erilaista joulua, jonkun mielestä hyvinkin erilaista joulua. Koronaepidemian alkuvaiheessa tai kesällä uskottiin ja varsinkin toivottiin, että koronavitsauksesta päästäisiin pikkuhiljaa eroon.

Lestissä pysymistä ja yhteistyötä

Suutari pysyköön lestissään on vanha kansansanonta, jota voi käyttää hyödykseen sopivassa tilanteissa, kun korostetaan omien työtehtävien hoitamista. Tuo lestissä pysyminen on huomattu paikallis- ja kaupunkilehdissä, jotka ovat vastanneet lokakuussa 2020 Uutismedian liiton kuntaviestintäkyselyyn.

Arvostettuja ammattilaisia lisää

Suomalaisten elinajanodote syntymähetkellä eli keskimääräinen elinikä on ollut viimeisinä vuosikymmeninä selvässä nousussa.

Nyt pitää tehdä jotain

Ajattelin ensin tämän kirjoituksen otsikoksi ajatusta, että nyt pitää olla huolissaan. Mutta sehän ei pidä paikkaansa. Nyt ei enää riitä huolissaan olo, vaan pitää tehdä jotain.

Kirkkolahden kehitykseen vauhtia molemmille rannoille

Paljon puhuttu ja vielä enemmän toivottu Kirkkolahden alueen kehittäminen Liperin kirkonkylällä, lahden molemmin puolin, on ehkä yllättäenkin saamassa vauhtia alleen. Myllyalue ja Makasiinin ranta ovat yksityisten yrittäjien ja Liperin kunnan kehittämislistalla jo konkreettisesti – eikä enää toiveissa.

Juhlapäivää isät ja pojat

Sunnuntaina vietetään jälleen kerran meidän isien juhlapäivää. Minulla on sellainen mielikuva tai muisto aikaisemmilta vuosikymmeniltä, että äitienpäivää juhlittiin reippaammin.

Toiveissa lisää väkeä ja vauvoja

Liperissä ja Rääkkylässä on syytä olla huolissaan väestökehityksestä ja syntyvien vauvojen määrästä. Liperissä väkiluku on kääntynyt laskuun viimeisten vuosien aikana pitkään jatkuneen myönteisen kehityksen jälkeen. Rääkkylässä väkiluku on jatkanut laskuaan jo pidemmän ajan.