Pölyttäjät ovat elintärkeitä myös taloudellisesti

Monilla kasveilla jäisi sato tuottamatta elleivät pienet lentävät työläiset vierailisi kukasta kukkaan. Rääkkylässä pellonpiennar tapahtumassa pörräiltiin pölyttäjäteeman ympärillä Sikiönmäen luomutilalla. 

Nuorten soitto ja laulu raikaa iloisesti Ruusula Folkissa

Villa Ruusulassa pidettävä lasten ja nuorten kansanmusiikkileiri Ruusula Folk rimpautettiin käyntiin maanantaina 15. kertaa. Musiikkileirin juuret juontuvat vuosikymmenten taakse Rääkkylässä pelimannileireihin. Kymmenettä kesää leirillä soittoa ja laulua opettava Mari Kaasinen muistaa vielä omat nuoruuden leirinsä.

Kaverukset käynnistivät kesäkahvilan Siikakoskella

Jo lapsesta lähtien toisensa tunteneet ja koulukavereina nytkin olevat liperiläiset Vilhelmiina Mutanen ja Wenla Mäenpää ryhtyivät toimeen, kun perheiden kanssa oli puhetta kesätöistä.

Pärnävaara kiehtoo Petteri Kinnusta

Liperiläinen Petteri Kinnunen viimeistelee parhaillaan Pärnävaarasta kertovaa kirjaa. Hän on tehnyt kirjaa osana kuuden kuukauden työllistämisjaksoa, joka loppuu heinäkuussa. Kinnunen toivoo, että teos julkaistaisiin paperiversiona, mutta se tulee esille ainakin Liperin kunnan nettisivujen kautta.

Rääkkylän työpaja ohjautuu paikallisin voimin

Sosionomi Matti Soininen aloitti kesäkuun alussa Rääkkylän työpajan vastaavana ohjaajana. Rääkkylässä Niemisen kylällä asuva Soininen siirtyi kotikuntansa palkkalistoille Kiteeltä, jossa hän toimi lastensuojelun sosiaaliohjaajana Siun soten palveluksessa. Soininen valmistui sosionomiksi vuonna 2016, sitä ennen hän toimi 18 vuoden ajan fysioterapeuttina.

Miska muutti kotivävyksi naapuriin

Roukalahdella asuvien Larissa ja Raimo Lappalaisen kuusivuotias Miska, rodultaan mittelspitz eli keskikokoinen saksanpystykorva, oli jo aiemminkin ollut kylässä lähinaapurin Jeminan, karkeakarvaisen saksanseisojan, luona. Ratkaiseva käänne Miska-pojan ja kahdeksanvuotiaan Jemina-tytön elämässä tapahtui viime joulukuussa.

Kesälavalla on monta tarinaa

”Rantalava, juhannus, hanurista valitus kaikuu, järveen päilyy illan kuulaus…” lauloi aikanaan Juha Vainio juhannustansseista, kun soittaja Janatuinen ei voinut toteuttaa itseään jatsilla, vaan kansan vaatimuksesta oli soitettava tangoa.

Kihauksesta iloa kyliä myöten

Ensi maanantaina täräytetään Rääkkylässä Kihaus Folk -viikko käyntiin. Viikon mittaisessa kansanmusiikkifestivaalissa tapahtumia löytyy maanantaista sunnuntaihin eri puolilta Rääkkylää.

Tähkä-museolla vaikuttava näyttely Kauko Niskasesta

Liperin maaseutumuseo Tähkän näyttelykesä avattiin tiistaina, jolloin paikalla oli kirjailija Heikki Turunen. Hän muiskautti suukon liperiläisen Kauko Niskasen tekemälle naishahmolle, josta sai aikanaan yhden innoituksen menestyskirja ja elokuvaksi tehty Simpauttaja.

Puhti vei juhlaottelun

Viinijärven Urheilijoiden naisten suomensarjan juhlaottelu kotikentällä sujui mollivoittoisessa merkeissä. Itälohkoa johtava Kuusankosken Puhti oli selvästi parempi jaksovoitoin 2–0 (5–1, 6–2).