Kesästä kannattaa nauttia kerran vuodessa

PÄÄKIRJOITUS Itse kukin meistä muistaa ne uskomattomat lapsuuden kesät, kun oli aina lämmintä ja aika kului kuin siivillä. Uinti- ja kalastuskausi aloitettiin kesäkuun alkupuolella ja lopetettiin vasta elokuun loppupuolella. Muistelkaapa aikaa monta kymmentä vuotta sitten. Kesäloma alkoi touko-kesäkuun vaihteessa ja takaisin koulun penkille päästiin tai jouduttiin vasta kolmen kuukauden kuluttua. En kai minä sitä väärinkään

Samoilua metsässä

KOLUMNI Koivikko. Tulen pellolle – pellolle, joka on ollut peltona 45 vuotta sitten. Täällä kasvaa nyt isoja koivuja. Tänään samoilen Zorro-koirani kanssa metsässä. Yritän pinnistellä, etten ajattele motteja, kuutiometrejä, tukkeja, kuituja enkä metsänhoitotoimia. Zorro on jackrussellinterrieri, vähän yli vuoden vanha – ääntä pitävät linnut eivät meistä häiriinny.  Katson metsän pohjaa; ahomansikoita, kesällä niitä syödään suoraan

Yhdessä tehty kirja

KOLUMNI Tutkijan ja tietokirjailijan tähtihetkiä on avata painotalon pahvilaatikko ja hypistellä uunituoretta kirjaa. Sähköistyvässä maailmassa omien tuotosten näkeminen paperille painettuna on nimittäin entistä harvinaisempaa. Viime viikolla ilmestynyt Baarikierros – Pohjoiskarjalaista ravintolahistoriaa soi meille kirjan toimittajille, Jenni Merovuolle, Sanna Joskalle ja Alina Kuusistolle, tämän kokemuksen.

Kääntääkö kolme koulua väestökehityksen?

PÄÄKIRJOITUS Liperin kirkonkylän koululla vietettiin tällä viikolla harjannostajaisia, joissa oli mukana päättäjiä ja ehkä joku rakentajakin tutussa paikassa. Osin säilyvään, mutta remontoitavaan ja uudisrakennuksen sisältävään koulukokonaisuuteen ovat kuuluneet aiemmin yläaste ja lukio. Näin vaikka talon viimeisimmät oppilaat ovat olleet viereisen Penttilä-rakennuksen kanssa niitä kaikkein nuorimpia. Uuteen kouluun ovat muuttumassa vuoden loppupuolella niin sanotusti alakouluikäiset lapset.

Ymmärtäminen vaatii viisautta

KOLUMNI Istahdin sunnuntaina jalat puutuneena omien ylioppilasjuhlieni jälkeen sängyn laidalle ja katsoin väsyneenä pöydälle nostettuja kukkia. Olen kiitollinen.

Liikettä kentillä ja katsomossa

PÄÄKIRJOITUS Tämä viikonvaihde ja alkukesä todistavat jälleen kerran kuinka urheilu liikuttaa ihmisiä niin kentillä kuin katsomoissa. Kirjoitan tässä tällä kertaa joukkuelajeista. Yksilölajit liikuttavat samalla tavoin runsaasti ihmisiä, mutta mietitään niitä joskus toiste. Kyse on kuitenkin samasta asiasta eli jokainen kilpaurheilija, harrastaja tai katsoja saa lajista irti juuri sen mitä haluaa. On se sitten fyysistä kuntoa,

Naapurit ovat nyt yhdessä

PÄÄKIRJOITUS Liperin ja Heinäveden seurakunnat ovat lopullisesti yhdessä. Näin voidaan ajatella, kun Liperin kirkkovaltuusto vahvisti vuoden 2021 tilinpäätökset molempien seurakuntien osalta. Päätöstä olivat tekemässä yhdessä niin Liperistä kuin Heinävedeltä tulevat kirkkovaltuutetut. Naapurikunnissa, mutta samassa seurakunnassa vaikuttavat luottamushenkilöt ovat olleet tekemässä vuoden alusta lähtien yhdessä päätöksiä.

Miekat auroiksi

KOLUMNI Huhtikuun takatalvessa ja lumisateessa tuntui jo siltä, että saammeko vielä koronan ja Putinin lisäksi riesaksemme uuden jääkauden. Onneksi sentään emme.

Liperin Kirkkolahdella alkaa tapahtua

PÄÄKIRJOITUS Liperin kirkonkylän kehittämisen ja ilmeen olennainen kärki eli Kirkkolahti alkaa saada tuulta purjeisiinsa kahdestakin suunnasta. Molemmissa tapauksissa puhutaan Kirkkorannan puolesta. Makasiinirakennus on saamassa kaverikseen uuden palvelurakennuksen ja komean tiilikirkon sisä- ja ulkopuolta ollaan uudistamassa raikkaasti ja esteetöntä käyntiä palvelevaksi.

Miekat auroiksi

KOLUMNI Huhtikuun takatalvessa ja lumisateessa tuntui jo siltä, että saammeko vielä koronan ja Putinin lisäksi riesaksemme uuden jääkauden. Onneksi sentään emme.