Missä viipyy vaalihuuma, vai eikö sitä tarvita?

PÄÄKIRJOITUS Hyvät liperiläiset ja rääkkyläläiset päättäjät ja äänioikeutetut. Oletteko huomanneet, että Suomessa järjestetään jo kuukauden kuluttua kuntavaalit, jossa annetaan kuntapäättäjille neljän vuoden valtakirja paikalliseen päätöksentekoon?

Petopelon ja -vihan voi oppia pois

KOLUMNI Petopelko ja -viha ovat asioita, jotka nostavat päätään aina keskusteltaessa maamme hienoista pedoista. Oli sitten kyse nisäkkäistä, kuten susista, karhuista tai ahmoista tai sitten linnuista, kuten meri- ja maakotkasta. Petopelko ja viha ovat juurtuneita asioita suomalaisessa luontosuhteessa. Ilmiö on sinänsä ikävä, sillä se ohjaa keskustelua ja toimintaa kahden negatiivisen tunteen vallassa.

Vaalikrapula ennen vaaleja–Missä ovat ehdokkaat?

Kuntavaalit käydään 13. kesäkuuta. Ennakkoäänestys alkaa noin kolmen viikon kuluttua. Ehdokkaiden kampanjointi pitäisi olla tällä hetkellä kuumimmillaan. Ehdokkailla on hieman yli kuukausi aikaa vakuuttaa äänestäjänsä siitä, miksi juuri hän olisi paras henkilö ajamaan kuntalaisten ja kunnan etua.

Unelma kausiasunnosta?

TERVEHDYS Nuorilla aikuisilla näyttäisi nyt olevan kiinnostuneisuutta muuttaa asumaan maalle tai tehdä kausiluonteisesti työtä ja lomailla maaseudulla. Korona-aika on osaltaan tätä trendiä nopeuttanut. Samoin eläkeiän lähestyessä käynnistyy monilla vapaa-ajan asunnoilla peruskorjaus- ja uusinvestointeja. Vapaa-ajan asunnosta on tullut monelle eläkkeelle siirtyneelle toinen koti.

Rakentamisrikasta mökkikesää

PÄÄKIRJOITUS Torstaina ilmestyvässä Kotsarin rakentamis- ja mökkiläisteemassa yhdistyvät tällä kertaa kaksi hyvin ajankohtaista asiaa. Mökit ja tontit ovat käyneet kaupaksi korona-aikana ennätystahtiin. Samaa voidaan sanoa kotitalouksien innosta remontoida vakituisia asuntoja ja mökkejä.

Jyrin tonttitarjonta vai luonnonarvot?

PÄÄKIRJOITUS Kononovinharjun kaavan laajentamisesta ja ulottamisesta uudelle alueelle Jyrissä on noussut äänestysten suma Liperin hallintoelimissä. Elinympäristölautakunnan ja kunnanhallituksen äänestykset saanevat jatkoa vielä maanantaisessa kunnanvaltuustossa. 

Kolumni: Lapsuutta ei saa olla ilman satuja

Lukeminen ja lasten sadut ovat tärkeä osa lapsuutta, lapsen henkistä ja sosiaalista kehitystä. Sadut auttavat lasta oman mielikuvituksen kehittymisessä ja ne avaavat ovet mielikuvituksen loputtomaan luovuuteen. Lapsen maailmankuvan kehittymisessä sadut näyttelevät niin ikään merkittävää roolia. Sadut tukevat lapsen kielenkehitystä ja rikastuttavat sitä tulevaisuutta varten.

Korona-ajan viestinnässä on parannettavaa

PÄÄKIRJOITUS Rajoitusten pitää olla oikeasuhtaisia ja tarkkarajaisia, jotta ne sopivat ihmisen oikeustajuun – jotta niitä noudatetaan. Mutta yhtä tärkeäksi seikaksi nostan viestinnän. Hankala on ihmisen noudattaa ohjeita, jos ei niitä tiedä tai ymmärrä oikein.

Kolumni: Halusin vahvistaa minuutta – Löysin monta kuvaa ja tarinaa, jotka minua selventää

”Hänet näen sitten vanhuuden syksyssä, pää harmaana, hartiat kyyryssä; ovat kasvot ryppyiset, silmis on valo lauhtunut ilta-auringon. Tuos sauvan turvissa astuu hän, ja hän näyttää alati miettivän, tien kulkua kummuilta lapsuuden sen loppuun, hautojen äärehen. Hän matkan tappiot, harhailut on kaikki tyynenä kuitannut.

Kommentti: Valtion pitäisi hoitaa metsiään kuin isäntä omaansa

Suomen metsien tilasta on ollut lähiaikoina aktiivista kommentointia monessa eri Facebook-ryhmässä. Nostan esille muutamia esitettyjä kommentteja: ”Suomessa riittää metsää”. Suomessa kasvaa metsää koko ajan lisää enemmän ja enemmän”. ”Suomessa istutetaan metsää enemmän kuin sitä hakataan”.