Liian paljon ronibackia?

Roni Back ja muut tubettajat, Robloxin kaltaiset pelit ja somessa notkuvat kaverit nappaavat leijonanosan lapseni vapaa-ajasta.

50 vuotta sitten

Viime viikolla julkisuuteen tulivat listat uusista ylioppilaista. Onnittelut kaikille heille ja heidän vanhemmilleen.

Pitkäjänteisyyttä ja talkoohenkeä

Väitetään, että meistä nykyihmisistä, joku kohdistaa tämän väitteen erityisesti nuorempiin sukupolviin, on tullut entistä lyhytjännitteisempiä. Ryntäämme paikasta toiseen, yhdestä asiasta tai harrastuksesta toiseen ja kolmanteen. Emme saa oikein mitään kunnolla tehdyksi tai sitten aiheutamme lähinnä suurta epäjärjestystä tai mielipahaa vaikka ihmissuhteissa.

Vastavirtaan

Ajelin Liperiin pääsiäismaanantaina iltapäivällä. Olin tyytyväinen ajosuuntaani, sillä etelään päin autovirta oli lähes katkeamaton. Vastavirtaan oli paljon mukavampi ajella.

Suoratoisto peittoaa suoran lähetyksen

Finnpanelin tutkimuksen mukaan keskivertokansalainen tuijotti viime vuonna telkkaria kaksi tuntia ja 45 minuuttia vuorokaudessa. Lukema on kymmenisen minuutta vähemmän kuin neljä vuotta aiemmin.

Ihmiseltä ihmiselle

Tunnustan: olen helsinkiläinen. Syntynyt ja kasvanut Helsingin keskustassa, missä ratikat kolisevat vuorokauden ympäri ja luonto tarkoittaa kolmen neliön nurmikkoa, jolle puistotyöntekijät käyvät maanantaisin istuttamassa uudet kukat varastettujen ja tallottujen tilalle.

Soppa maistui, äänestä eurovaaleissa

Kirkonkylän vapputapahtuma osoittautui taas erittäin suosituksi tilaisuudeksi, joka veti runsaasti paikalle liperiläisiä. Tuhansien kävijöiden virta täytti vajaaksi kolmeksi tunniksi Keskustien alkupään.

Näkymätöntä väestöä kyläteillä

Maaseutututkija, emeritusprofessori Pertti Rannikko on kehottanut tulkitsemaan maaseutua ja sen asujaimistoa uudella tavalla. 2000-luvun maaseutu on määriteltävä uudelleen. Maaseutukylissä, maaseudulla yleensäkin, on ”näkymätöntä väestöä”.

Vappu ja kesä tulevat

Ei se ihan tällä viikolla vielä vappu tule, mutta jo ensi keskiviikkona. Kesä tosin näyttää tulevan jo tällä viikolla. On aika epätavallista, että huhtikuun lopulla huidellaan jo kahdenkymmenen asteen tuntumassa.

Joskus on pärjättävä omillaan

Olen elämäni käännekohdassa. Omien vanhempieni ikääntyminen on tosiasia. Kuvitelma heidän ikuisesta maanpäällisestä olemassaolostaan ei olekaan totta. Asia, joka on aina ollut jollain tavalla pysyvää, ei olekaan sitä. Vielä tulee se päivä, kun minun on oikeasti pärjättävä omillani.