Hehtaari ja maraton

Fiskarsin kymppi on hevosvetoinen aura, jonka työleveys on kymmenen tuumaa, nykyajan mitoissa 25 senttimetriä. Kun kyntää hehtaarin alan työhevosen vetämällä auralla, niin neljännesmetrin levyistä viilua syntyy yhtenä pötkönä 40 000 metriä. Koska aura kääntää maata vain yhteen suuntaan, niin päisteessä sitä pitää siirtää palstalta toiselle.

Tunnistatko vai etkö välitä!

Liperin Myllyn jauhojen menekkiä Myllymiljöön avajaispäivänä seuranneena mielen valtasi mukava tunne. Paikallisella ja kotimaisella tuotteella näkyy olevan ottajia. Olivathan ne jauhot myös tarjouksessa, mutta veikkaanpa, että käytännössä lähes kaikki tiesivät mitä hakivat.

Kuntoilu ei katso ikää

Fyysisen kunnon ja henkisen hyvinvoinnin korostaminen on jonkun mielestä mennyt jopa liioittelun puolelle. Tuosta korostamisesta ei kannata ottaa liikaa paineita, sillä meitä ihmisiä on joka lähtöön ja myös elämäntilanteet vaihtelevat.

Palanen paikallista positiivisesti

Tulevana viikonloppuna Helsingin messukeskuksessa järjestetään Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma matkamessut, jonka kyljessä pidetään myös Caravan-messut. Niin näyteilleasettajissa kuin messuvieraissa nähtäneen Arvinsalmen kummankin puolen asukkaita.

Liikenteessä toinen synkkä vuosi

Viime vuosi oli Liperin alueella jo toinen erityisen synkkä vuosi liikenteessä. Vuonna 2019 liikenteessä menehtyi Pohjois-Karjalassa yhdeksäntoista henkilöä, joista kuusi Liperin alueella ja yksi Rääkkylässä.

Nyt pitäisi muuttaa maailmaa

Kun uudenvuodenpäivänä ajoin Lappeenrannasta kohti Pohjois-Karjalaa, lumiraja tuli vastaan Vuoksen tällä puolen. Lappeenrannan linnoituksen valleja väritti nuhjaantunut ruoho – sumuisen harmaa maisema muistutti ankeudessaan lokakuista aamua.

Pekingiin on lyhyt matka

Jonkun mielestä Kiina ja Peking on maapallon toisella puolella. Niin varmaan on kilometreissä mitattu, mutta Kurvisten liperiläiselle perheyritykselle matka ei ole pitkä. Heille se voi olla jopa lyhyt, ainakin kuvaannollisesti. Tosin sitä voi kysyä tuntikausien matkojen jälkeen vientityötä tekevältä Kati tai Marko Kurviselta.

Toukokuun tähkät ja jättilantut

Vuoden vaihtuessa tavataan pysähtyä katsomaan sekä taakse- että eteenpäin. Mitä vei ja toi mennyt vuosi, mitä tuonee tuleva. Toisinaan on kiinnostavaa tehdä hieman pidempi loikka, vaikkapa sadan vuoden takaisiin aikoihin. Millaiselta näytti Liperin vuosi 1920 sanomalehtien sivuilla?

Mitä toiveet kertovat?

Hyväntekeväisyysjärjestön pystyttämän joulupuun oksille on ripustettu toiveita: 6-vuotias tyttö mieluilee lippua Hoplopiin ja kaksi vuotta vanhempi poika sählymailaa – 122 sentin mittaista pelivälinettä, jonka lapa kaartuu vasemmalle.

Mistä joulumieli on tehty?

Joulunvietto herättää monenlaisia tunteita, enimmäkseen myönteisiä ja valoisia. Joulu toimii usein indikaattorina siinä, miten sosiaaliset suhteet perheen, suvun tai ystävien kanssa ovat kehittyneet vuoden aikana.