Kolme ruokalajia kesäkurpitsasta

Kesäkurpitsa soveltuu moneen. Graafikon keittiössä siitä tehdään keittoa, piirasta ja maailman mehukkaimpia mokkapaloja.

Hyvää syksyn satoa

Leipäpäivä on ollut jo pitkään yksi odotetuimmista tapahtumista Liperin syksyssä. Eikä vain syksyllä, vaan tapahtumasta on kehkeytynyt leipäpitäjän koko vuoden tärkein ykköstapaus.

Ei syksyä ilman perunannostoa

Satokaudesta tulee minulle aina ensimmäisenä mieleen perunannosto. Mullantuoksuinen lapsuuden lauantaipäivä, jolloin huhkimme isovanhempieni tiluksilla kolmen sukupolven voimin, serkkuja ja setiä myöten.

Uskomattoman kova laji

”Hajanaisten kenkies lotinaa navetalta kuule nyt en” kuten Jaakko Teppo laulussaan riimittelee, on liperiläisillä maatiloilla vieläkin tuttu ilmiö. Tarkoitan tässä hurjaa tahtia vähenevää maitotilojen lukumäärää kunnassamme.

Sanomalehdet ovat luotetuimpia

Sanomalehdet ovat vahvistaneet asemaansa luotettavimpana mediana. Luotettavuus on vahvistunut erityisesti 18–24 -vuotiaiden joukossa. Nuorista aikuisista 88 prosenttia pitää painettuja tai digitaalisia lehtiä luotettavina. Lukema on noussut vuoden aikana vajaat kymmenen prosenttiyksikköä.

Negatiivisten tunteiden purkutyömaa

Ideoin keväällä uudistavani kotipihani kymmenmetrisen istutusalueen reunan siistiksi pihakivillä. Jostain syystä ajatus lähti sitten myös pihatien laidan ilmeen kohennukseen. Kiviä tilattiin lavatolkulla, sillä muurille tuli lopulta mittaa 65 metriä. Perustuksia kaivettiin konevoimin ja anturaa valettiin tuuttiauton kanssa.

Paikallispuolustusharjoitus näkyy

Parhaillaan viimeisiä päiviä käynnissä oleva Savo-Karjala 220 -paikallispuolustusharjoitus on tuonut liperiläisille ja varsinkin ylämyllyläisille mielenkiintoista seurattavaa. Harjoitus on tuonut kansalaisille viestin, että puolustusvoimat on läsnä ja maakunnassa varaudutaan myös poikkeusoloihin.

Sadonkorjuu palkitsee tekijänsä

Sadonkorjuun ajassa yhdistyvät elämän tuska ja ihanuus. Ihanuutta on sato itsessään, ilo ja kiitollisuus saadusta sadosta ja tehdystä työstä, joka tuotti tulosta.

Kumarrus ja niiaus yrittäjille

Paljon on vettä virrannut Taipaleenjoessa sen jälkeen, kun yrittäjyys oli viimeksi mielessäni. Pohdin puoli vuosikymmentä sitten, miltä tuntuisi kantaa taloudellista vastuuta, mutta toisaalta nauttia vapaudesta ja reippauden myötä korjattavasta sadosta. Päädyin pysymään pallillani. Halusin säilyttää mielessäni mahdollisuuden vaihtaa maisemaa.

Myllyrannalle jotakin uutta?

Liperin Mylly ei enää selvinnyt kolmannesta tulipalosta, joka sitä on kohdannut historiansa aikana. Yrittäjät käänsivät kivet ja kannot etsiäkseen sopivaa mallia ja rahoitusta, mutta sitä ei vain löytynyt.