Korjaamon ja katsastuksen kombinaatio

Korjaamokäynnit ovat ojaan ajelun lisäksi se seikka, jota koetan vältellä autoillessa. Osaamistasoni eikä innostukseni riitä edes vinkkarin vaihtoon. Mutta onneksi on miehet! Hädän hetkellä löytyy aina apu maskuliinisemmasta sukupuolesta. Asioinkin siis varaosaliikkeissä, josta se pyyhkimenvaihtaja löytyy myymälän puolesta, jos tilanne on akuutti.

Maaseudulla on älliä

Viitisentoista vuotta sitten mainostin Maaseutuparlamentissa Helsingissä pilke silmäkulmassa, että maaseudun menestyksen kuusi ällää ovat logistiikka, leipä, lankku, lähienergia, laatuasuminen ja luomu-urokset.

Lentääkö vai ei?

Aurinko, ranta ja palmut. Lämmin merituuli, joka kutittelee kasvoja ihan toisella tapaa kuin Liperin leveyksillä puhaltava talvinen tuisku. Ajatus lomaviikosta etelän lämmössä on mitä houkuttelevin: Ei raappaamista ja ankkajäähän jämähtäneitä tuulilaseja, palelevia sormia ja loputtomia vaatekerroksia. Vaan aurinkotuoleja, viipyileviä iltapäivän tunteja ja lasillinen kevyesti pirskahtelevaa viiniä.

Soten kaatuminen ei näy paikallisesti

Pitkään ja hartaasti valmistellun valtakunnallisen soten kaatuminen ei näy mitenkään paikallisessa terveydenhuollossa Liperin ja Rääkkylän alueella. Eikä myöskään erikoissairaanhoidon puolella.

Kilometrejä keräämässä

Kuluva talvi on suosinut hiihdon harrastajia. Pitkät pakkasjaksot jäivät onneksi esittäytymättä, ja lunta on piisannut suorastaan ruhtinaallisesti. Vaikka ladut ovat olleet välillä puista pudonneiden roskien vallassa, on uutta päällystettä tullut taivaalta kiitettävään tahtiin.

Hyvää naistenpäivää!

Kansainvälisen naistenpäivän juuret ovat 1900-luvun alkupuolella, mutta päivä on vakiinnuttanut paikkansa viimeistään 1970-luvulla. Mielestäni Suomessa pitäisi viettää myös kansainvälistä miestenpäivää 19. marraskuuta, kuten Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Käydään kylässä

Eteläsuomalaisilla se meni jo, keskisuomalaiset viettävät sitä parhaillaan, ja itäsuomalaisilla koululaisilla talviloma on vielä edessäpäin. Lomasesonki näkyy muuallakin kuin matkailu- ja vapaa-ajan palveluita tarjoavissa yrityksissä, sillä lomalla myös kyläillään.

Kunnossa kaiken ikää

Näinä viikkoina meitä kaikkia suomalaisia miehiä, joilla ikävuosien ensimmäinen lukema alkaa viitosella, hätkäyttänyt kahden julkisuudessa tunnetun miehen kuolema. Olen itse juuri tuota ikäryhmää, joskin jo lähempänä seuraavaa tasavuosipykälää, jonka pitäisi vanhan hokeman mukaan olla elämänsä kunnossa.

Elämä on ihmisen parasta aikaa

Helmikuisena maanantaina Suomi hiljeni lukemaan lukemattomia uutisjuttuja Matti Nykäsen kuolemasta. Nelinkertaisen olympiavoittajan komeimpia ilmalentoja ja puhuttaneimpia mahalaskuja muisteltiin niin lehtien palstoilla kuin kahvipöytäkeskusteluissakin.

Anna norpille pesimärauha

Vanhan legendan mukaan saimaannorppaemo synnyttää poikasen eli kuutin talvipesän suojiin nestorinpäivän aikoihin. Moni kuutti syntyneekin juuri tuona päivänä eli 26. helmikuuta, sillä synnytykset ajoittuvat yleensä helmikuun loppupuolesta maaliskuun puoleen väliin.