Lokakuu ei ole joka kuu

KOLUMNI Jo kauan sitten poimin mieleeni lokakuusta vanhan sananparren, alkuperältään mahdollisesti Savosta, Suomesta kuitenkin. Kansan suussa on kulkenut kaunis sanonta: Lokakuu ei ole joka kuu. Päivät pienet pilvelliset, yöt pitkät ja pimeät. Halla hanhen siiven alla, talvi joutsenen takana.

Vaikuttamisen paikkoja

PÄÄKIRJOITUS Päätöksiä tehdessä ja suunnitelmia mietittäessä sekä valmistellessa tulee vääjäämättä vastaan hetkiä, jolloin asiat muuttuvat valmisteluvaiheessa tai sitten päätöksistä valitetaan. Vaikuttaminen ja valittaminen saavat silloin eri vivahteen. Vaikka valittaminenkin on vaikuttamista, niin valittaminen mielletään usein asian kieltämiseksi tai totaaliseksi muuttamiseksi. Vaikuttamisen paras ja luontevin paikka on taas valmisteluvaiheessa.

Tyttöjen päivän kolumni: Vaaleanpunaiset kynnet

KOLUMNI Rusettipinni somisti vaaleita kiharrettuja hiuksia. Leikin mukaisesti meillä oli vaaleanpunaiseksi lakatut kynnet ja itsetehdyt puuhelmet kaulassa, kun viisivuotias nauroi: “Nyt ollaan ihan oikeasti tyttöjä!”.

Aluevaalit tulevat, oletko valmis?

PÄÄKIRJOITUS Liperissä ja Rääkkylässä käydään tammikuun lopulla, tarkka päivämäärä on sunnuntai 23.1.2022, aivan uudet vaalit. Näiden vaalien nimi on koko Suomessa aluevaalit. Tiedätkö sinä hyvä liperiläinen ja rääkkyläläinen mistä on kyse?

Jälleennäkemisen ja sadonkorjuun juhlaa

PÄÄKIRJOITUS Halaus. Miten lämpimältä se tuntuikin Leipäpäivässä. Puolitoista vuotta on mennyt, kun joku tuttava on kietonut kätensä ympärilleni kohdatessamme. Ensimmäiset kohti ojentuneet kädet siinä Myllypuodin nurkalla aiheuttivat hieman hämmennystä, toinen rutistus sujui jo rutiinilla. Tähän kai voisi taas tottua, mietin. Kättelyistä ei niin väliksi.

Tutjunniemen Erän matkassa hirvimetsällä

KOLUMNI Aamuherätys soi lauantaina kello 05.00. Jännitys leijuu ilmassa – elämäni ensimmäiseen hirvijahtiin lähtö edessä. Kokoonnumme kello 7.00 Tutjun Saariston Puodilla aamukahvin merkeissä. Jahtipäällikkö Keijo Matilainen tarkistaa metsästyskortit, joihin liittyy muun muassa vakuutusturva metsästyksessä. Samalla hän tarkistaa ampumakokeen ajantasaisuuden.

Perinteisestä nykyaikaiseen

KOLUMNI Karjalanpiirakoilla on pitkät perinteet. Niin on myös meillä karjalanpiirakkaleipureina. Voimme vuosikymmenien – tarkemmin sanottuna 53 vuoden – kotileipomon kokemuksella kertoa oman näkemyksemme, kuinka perinteisten karjalanpiirakoiden leivonta on muuttunut. 

Vapaa-aikakohteille yrittäjiä ja rahoitusta

PÄÄKIRJOITUS Liperissä on meneillään parhaillaan kolme merkittävää vapaa-aikaan ja matkailuun sekä elinkeinoelämään liittyvää hanketta sekä kohdetta. Näitä ovat tekeillä oleva Kirkkolahden kehittämissuunnitelma, Pärnävaaran maakauppa ja myllyn alueen kaava.

Hellekesän katselmus

KOLUMNI Miten kesä meni, kysyy moni harvemmin tavattu tuttava. Siis moni? Ihmiset ovat hävinneet niin puhelimen päästä kuin lähietäisyydeltäkin. Surullista, mutta joitakin ystäviä ja sukulaisia poistui kuoleman kautta. Koronan ja raihnaisuuden vuoksi, en päässyt saattamaan heitä. Jäi mieleen, miksen kuitenkaan mennyt, katsomaan, muistotilaisuuteen, vaikka pärekorissa.

Ruokahävikin vähentäminen kuuluu kaikille

PÄÄKIRJOITUS Taidan itse kuulua siihen ikäluokkaan, jolle on pienestä pitäen iskostettu päähän sinänsä oikein hyvää periaatetta: Ruokaa otetaan omalle lautaselle vain sen verran kuin jaksaa syödä tai toisin päin pyöriteltynä, lautanen pitää syödä aina tyhjäksi. Periaate on todella hyvä. Sehän tarkoittaa, että me kaikki kannamme oman vastuun ruokahävikin pienentämiseksi tai jopa hävikin kokonaan väistämiseksi.