Olenko vanha työelämään?

KOLUMNI Et tietenkään. Kenties olet vain omaksunut väärän tarinan ja alkanut uskoa siihen. Ikääntymispuheesta tulee helposti itseään toteuttava ennuste. Toki työelämässä esiintyy ikäsyrjintää, se on tutkittu fakta, mutta työntekijän ja työnhakijan omalla asenteella, uskomuksilla ja motivaatiolla on suuri merkitys. 

Palkittuja ja palkintoja

PÄÄKIRJOITUS Tähän vuodenaikaan on melko tavallista muistaa henkilöitä ja yhteisöjä erilaisilla palkinnoilla ja kannustimilla. Näin on tehty taas tänäkin vuonna. Tässä Kotsarin numerossa kirjoitetaan peräti neljästä palkinnonsaajasta, joista kolmen tunnustus on henkilökohtainen. Yksi muistaminen on taas yhteisöllinen. Tunnustukset jakaantuvat mukavasti Liperin ja Rääkkylän välille ja toisistaan poikkeaville kohteille.

Valoa ja varautumista

KOLUMNI Edesmennyt isäni vietti lapsuutensa 30–40-luvulla Liperin Kiiessalossa. Pientilalla ei pihavalaistusta ollut ja hän tapasikin muistella turhauttavaa pimeässä tuhraamista. Niinpä kun 90-luvulla myyntiin alkoi tulla todella tehokkaita ulkovalaisimia, isä hankki sellaisen kesäpaikkamme pihaan. Lyhdyn loiste näkyi rantapuuston läpi kauas järvelle. Ja kun saunalta tuli polkua pitkin pihalle, oli katse suunnattava poispäin valosta, muuten sokaistui. Mutta

Seurakuntavaalien äänestysaktiivisuus laskussa

PÄÄKIRJOITUS Seurakuntien luottamushenkilöt on saatu taas selville. Vaalien äänestysaktiivisuus on perinteisesti huomattavasti pienempi kuin kunnallisissa tai valtiollisissa vaaleissa. Näin oli nytkin. Vaalit ovat aina vaikuttamisen paikka, mutta nyt tuota vaikuttamisen paikkaa käytettiin entistä laiskemmin. Pudotusta kertyi Liperin ja Kiteen seurakuntien alueilla noin yhden prosentin verran.

Turvallinen lapsuus

KOLUMNI Usein kuulen oman ikäisiltäni, kuinka koulu on turhaa tai olisi parempaakin tekemistä kuin käydä koulussa. En itsekään aina jaksa lähteä kouluun aikaisin aamusta, ja koulu on välillä todella stressaavaa. Olen silti sitä mieltä, että koulu on hyvä asia. Me suomalaiset olemme onnekkaita, sillä saamme käydä ilmaiseksi nykyään jopa toisen asteen. Koulussa käyminen on mielestäni

In memoriam Kaija Räsänen 1963–2022

Joukostamme poistui iso osa Viinijärven Urheilijoiden menestystä ja historiaa, kun seuramme pitkäaikainen jäsen Kaija Räsänen menehtyi lokakuun lopussa pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. 

Demokraattisessa yhteiskunnassa voi vaikuttaa

PÄÄKIRJOITUS Rääkkylän maanantai-iltainen kunnanvaltuusto toi mieleen monenlaisia mielikuvia ja ajatuksia, jotka liittyvät maailmanmenoon ja suomalaiseen demokratian kehtoon. Tuo lähinaapurivaltio ei taida olla mikään kehto oikein millään mittarilla mitattuna, mutta Rääkkylässä tuota asiaa toteutettiin taas käytännössä.

Seurakuntavaaleissa kannattaa vaikuttaa

PÄÄKIRJOITUS Seurakuntavaalien ennakkoäänestys aloittaa tällä viikolla vajaan puolen vuoden mittaisen jakson, jolloin kansalaiset pääsevät vaikuttamaan oman seurakunnan ja maamme eduskunnan kokoonpanoon. Seurakuntavaaleissa äänestysprosentti on ollut perinteisesti huomattavasti pienempi kuin valtiollisissa vaaleissa.

Onko leikkiä ilman tarinaa?

Leikki on lapsen työtä, sanotaan. Tokaisun taustalla on ajatus, ettei lasten kuulu paiskia hommia aikuisten lailla. Toisaalta sillä viitataan myös lasten tapaan opetella olemaan aikuisia, jäljitellä isojen läheistensä tekemisiä. Ollaan kotista eli otetaan rooleiksi vaikkapa äiti, isi, lapsi ja koira. Mielikuvitus pääsee valloilleen ja kotileikkiin hyppää dinosaurus ja ehkäpä yksisarvinenkin.

Ulos huonoista kaavoista

KOLUMNI Liperin Sydänyhdistys ry:n juhlisti viime viikonloppuna puolivuosisataista taivaltaan. Yhdistys on osallaan pyrkinyt parantamaan ja liperiläisten sydänterveyttä sekä luomaan sydänystävällistä ympäristöä erilaisine turvalaitteineen.