Harras, iloinen itsenäisyys

Suomen itsenäisyyspäivää vietettiin ensimmäisen kerran 6.12.1919. Presidentti K. J. Ståhlbergin tavoitteena oli pitää kansallispäivä sisällissodan vastakkainasetteluiden ulkopuolella.

Nyt pitää tehdä jotain

Ajattelin ensin tämän kirjoituksen otsikoksi ajatusta, että nyt pitää olla huolissaan. Mutta sehän ei pidä paikkaansa. Nyt ei enää riitä huolissaan olo, vaan pitää tehdä jotain.

Kukka juhlaan ja kompostiin

Eriskummallisen vuoden lopuksi tulee tuttu ja turvallinen joulu. Meillä puutarhalla joulusesonki on hyvin lyhyt ja kovin kiireinen, kilisee kilisee kulkunen… Kassa kilisee harvemmin, semminkin kun korttimaksut ovat yleistyneet.

Oikeus unelmiin

Lapsella on oikeus unelmiin ja tulevaisuuteen. Seitsemän vuotta sitten minä, 11-vuotias liperiläinen haastoin Liperin kunnan sekä muita kuntia ja organisaatioita tiedottamaan lasten oikeuksista ja liputtamaan Lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta, jotta tietoisuus toteutumattomista ihmisoikeuksista ja niiden vaikutuksesta kasvaisi ja jokainen lapsi saisi oikeutensa.

Kirkkolahden kehitykseen vauhtia molemmille rannoille

Paljon puhuttu ja vielä enemmän toivottu Kirkkolahden alueen kehittäminen Liperin kirkonkylällä, lahden molemmin puolin, on ehkä yllättäenkin saamassa vauhtia alleen. Myllyalue ja Makasiinin ranta ovat yksityisten yrittäjien ja Liperin kunnan kehittämislistalla jo konkreettisesti – eikä enää toiveissa.

Korona-arkea kampuksella

Pistäydyin helmikuun lopussa työmatkalla Pietarissa, jossa kaikki oli kuten ennenkin. Paluumatkalla Allegro-junassa panin merkille tullivirkailijoiden kasvoille ilmestyneet maskit.

Juhlapäivää isät ja pojat

Sunnuntaina vietetään jälleen kerran meidän isien juhlapäivää. Minulla on sellainen mielikuva tai muisto aikaisemmilta vuosikymmeniltä, että äitienpäivää juhlittiin reippaammin.

Jyrin ja Stadin välillä

Liperin Ylämyllyltä Helsingin Töölöön elokuun alusta on ollut iso elämänmuutos. Isompi kuin arvasinkaan. Kuljen kahden täysin erilaisen maailman välillä. Koti-ikävä iskee pahimmin juuri kotona käydessä, koska Helsingissä arki on niin hektinen, että se vie mukanaan.

Toiveissa lisää väkeä ja vauvoja

Liperissä ja Rääkkylässä on syytä olla huolissaan väestökehityksestä ja syntyvien vauvojen määrästä. Liperissä väkiluku on kääntynyt laskuun viimeisten vuosien aikana pitkään jatkuneen myönteisen kehityksen jälkeen. Rääkkylässä väkiluku on jatkanut laskuaan jo pidemmän ajan.

Meistä pidetään huolta

Syyskuun lopussa jouduin tai oikeastaan pääsin elämäni ensimmäiseen leikkaukseen, kun maaliskuusta lähtien riesana olleeseen angiinakierteeseen ei enää tepsinyt muu kuin kirurgin veitsi. Viikkoa aikaisemmin oli juhlittu perhepiirissä meikäläisen pyöreitä synttäreitä.