Onko leikkiä ilman tarinaa?

Leikki on lapsen työtä, sanotaan. Tokaisun taustalla on ajatus, ettei lasten kuulu paiskia hommia aikuisten lailla. Toisaalta sillä viitataan myös lasten tapaan opetella olemaan aikuisia, jäljitellä isojen läheistensä tekemisiä. Ollaan kotista eli otetaan rooleiksi vaikkapa äiti, isi, lapsi ja koira. Mielikuvitus pääsee valloilleen ja kotileikkiin hyppää dinosaurus ja ehkäpä yksisarvinenkin.

Ulos huonoista kaavoista

KOLUMNI Liperin Sydänyhdistys ry:n juhlisti viime viikonloppuna puolivuosisataista taivaltaan. Yhdistys on osallaan pyrkinyt parantamaan ja liperiläisten sydänterveyttä sekä luomaan sydänystävällistä ympäristöä erilaisine turvalaitteineen.

Lomalta ladattuna lumeen

KOLUMNI Kun nuori mies nukkuu, on se kuin laittaisi rahaa pankkiin, kuuluu vanhan kansan sanonta. Mutta kyllä tuo sanonta pätee hiukan vanhempiinkin henkilöihin sukupuoleen katsomatta. Syysloma on kuulunut koululaisten ohjelmistoon jo viitisenkymmentä vuotta, ja se pitäisi istuttaa myös työläisten vuosikiertoon.

Vanhuksen mielessä

KOLUMNI Parhaillaan vietettävä vanhusten viikko tuo kasvoille hymyä ja silmäkulmiin kosteutta. Kun saa etuoikeuden seurata ikäihmisen elämää läheltä, ei voi olla sujahtamatta ajoittain läheisen harvenevien hiusten alle jäävän mielen syövereihin.

Haussa ihminen – ystäväksi

KOLUMNI ”Onko sulla ystäviä?” kysyi pieni kirkassilmäinen tyttö haastattaessani häntä juttukeikalla. En ehtinyt kuin aikoa vastaamaan, kun hän jatkoi sanoen hänellä olevan monta. Kysymys oli kummunnut ilosta kertoa mukava uutinen myös ennestään tuntemattomalle ihmiselle.

Vihreän kullan tuottajat

KOLUMNI Lähiruoka ja sen tuottaminen on puhuttanut viime aikoina hyvinkin runsaasti. Huolta ja murhetta ovat aiheuttaneet ruuantuotannon kannattavuus reippaasti nousseiden kustannusten takia. Jos perusruokailija on joutunut raapimaan päätään hintatason kallistumisen myötä, niin tuottajapuolella raavitaan varmasti jo naapurinkin pääkoppaa ja pohditaan vakavasti kasvihuoneiden laittamista lopullisesti talviteloille.

Lukutaitoa syytä kuluttaa joka päivä – ja huomenna

PÄÄKIRJOITUS Huomenna torstaina, 8. syyskuuta vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää. Lukutaito on ihmisoikeus. Sen teemapäivänä meitä jokaista muistutetaan lukutaidon merkityksestä. Meidän tulisi ymmärtää, kuinka suurta epätasa-arvoa lukutaidottomuus aiheuttaa. Mitä enemmän luet, sitä paremmin tämänkin asian ymmärrät.

Ajoitus voi olla hankalaa

KOLUMNI Aluesuunnittelu ja alueiden kehittäminen on tällä hetkellä hurjassa vauhdissa varsinkin Liperissä mutta myös Rääkkylässä. Liperissä kehityksen palikoista halutaan kasata Kirkkolahdelle toimiva ympäristö ja Pärnävaaralle hiukan isommista murikoista maakunnallisesti, valtakunnallisesti ja jopa kansainvälisesti kiinnostava vapaa-ajan keskus.

Tunnenko liikaa tarinoita?

KOLUMNI Jokaisella esineellä on historiansa. Kertoopa se sitten matkan puuvillapellolta kaupan rekkiin tai kertomuksen esivanhempien käsien ja vitriinien kautta tähän päivään. Kuinka vaikeaa on luopua esineistä, joiden saagan tietää. Kuunneltuani satoja ja taas satoja iloisia, surullisia ja ihmeellisiä juonenkäänteitä, noita tarinoita taitaa olla liikaa. Kadehdin teitä, joille konmarittaminen eli ”hyödyttömien” esineiden hävittäminen on helppoa.

Satokauden sanomaa – Sitä niittää mitä kylvää

PÄÄKIRJOITUS Näillä näppäimillä päästään korjaamaan kesän satoa niin metsistä kuin pelloiltakin. Ensimmäisiä perunoita on jo kiskottu ylös ja punaisia epähedelmän myyntipisteitä löytyy lähes jokaiselta torilta. Metsistä löytyy jo mustikoita ja kanttarellitkin ovat kivunneet maanpäälle.