Petopelon ja -vihan voi oppia pois

KOLUMNI Petopelko ja -viha ovat asioita, jotka nostavat päätään aina keskusteltaessa maamme hienoista pedoista. Oli sitten kyse nisäkkäistä, kuten susista, karhuista tai ahmoista tai sitten linnuista, kuten meri- ja maakotkasta. Petopelko ja viha ovat juurtuneita asioita suomalaisessa luontosuhteessa. Ilmiö on sinänsä ikävä, sillä se ohjaa keskustelua ja toimintaa kahden negatiivisen tunteen vallassa.

Vaalikrapula ennen vaaleja–Missä ovat ehdokkaat?

Kuntavaalit käydään 13. kesäkuuta. Ennakkoäänestys alkaa noin kolmen viikon kuluttua. Ehdokkaiden kampanjointi pitäisi olla tällä hetkellä kuumimmillaan. Ehdokkailla on hieman yli kuukausi aikaa vakuuttaa äänestäjänsä siitä, miksi juuri hän olisi paras henkilö ajamaan kuntalaisten ja kunnan etua.

Korona-ajan viestinnässä on parannettavaa

PÄÄKIRJOITUS Rajoitusten pitää olla oikeasuhtaisia ja tarkkarajaisia, jotta ne sopivat ihmisen oikeustajuun – jotta niitä noudatetaan. Mutta yhtä tärkeäksi seikaksi nostan viestinnän. Hankala on ihmisen noudattaa ohjeita, jos ei niitä tiedä tai ymmärrä oikein.

Kolumni: Halusin vahvistaa minuutta – Löysin monta kuvaa ja tarinaa, jotka minua selventää

”Hänet näen sitten vanhuuden syksyssä, pää harmaana, hartiat kyyryssä; ovat kasvot ryppyiset, silmis on valo lauhtunut ilta-auringon. Tuos sauvan turvissa astuu hän, ja hän näyttää alati miettivän, tien kulkua kummuilta lapsuuden sen loppuun, hautojen äärehen. Hän matkan tappiot, harhailut on kaikki tyynenä kuitannut.

Kommentti: Valtion pitäisi hoitaa metsiään kuin isäntä omaansa

Suomen metsien tilasta on ollut lähiaikoina aktiivista kommentointia monessa eri Facebook-ryhmässä. Nostan esille muutamia esitettyjä kommentteja: ”Suomessa riittää metsää”. Suomessa kasvaa metsää koko ajan lisää enemmän ja enemmän”. ”Suomessa istutetaan metsää enemmän kuin sitä hakataan”.

Koeajo: Uusi Skoda Octavia pitää sen, minkä lupaa – ilman yllätyksiä

Koeajoimme uuden Skoda Octavia eTec -kevythybridin. Skoda lupaa mallille Combi 1,0 TSI eTec keskikulutukseksi 5,1 litraa 100 kilometrille. Kuinka uusi Octavia pysyi valmistajan lupauksessa?

Pääkirjoitus: Tipuitko Astra Zenecan rokotekohussa kartalta – Niin minäkin

Astra Zenecan rokotekohu kuvastaa monilta osin koko korona-ajan vallinneita ongelmia. Vihollinen on yhteinen, mutta taktiikkamme taisteluun ovat erilaiset pelkästään jo vain Euroopan sisällä. Tästä esimerkkinä Astra Zeneca -rokote. Mitä on tapahtunut?

Työ on kuin ruisleipä

Kotiseutu-uutisissa vierähtäneet työvuoteni muistuttavat monella tapaa ruisleipää. Paikallislehden toimittajan työssä ja suomalaisessa perinneleivonnaisessa yhdistyvät arkisuus ja yllätyksellisyys, vakiintuneet traditiot ja muutoksen puhurit sekä mielikuvitusta ja makunystyröitä hivelevä herkullisuus.

Äänestämään koronasta huolimatta

Kuntavaaleihin on aikaa tasan kaksi kuukautta. Vaalikuume alkaa hiljalleen – jopa turhankin varovaisesti – nousta myös Liperin ja Rääkkylän leveyksillä.

Korona kuuluu kielessä

Suomen kieli on yksi paikallislehden toimittajan tärkeimmistä työkaluista. Vaikka pilkkujen paikat ovat ja pysyvät, sanasto ja sanomisen tavat elävät. Kovin kauas menneisyyteen ei tarvitse aikakoneella ajelehtia löytääkseen vuosikymmenen, jolloin sellaiset termit kuin tietoliikenne, etäyhteys ja laajakaista olivat jokseenkin tuntemattomia käsitteitä.