Aktiivisuutta kesään

KOLUMNI Vaikka kesän, ja etenkin Suomen kesän tulisi olla levollinen ja nautinnollinen, omalla kohdalla sen tulisi kuitenkin olla myös aktiivinen. Näin muutenkin urheilun ystävänä haluan kesäpäivieni sisältävän edes jonkinlaista urheilua. Oli se sitten pelailemista, kuntosalitreeniä tai ihan vaan kävely- tai juoksulenkkien tekemistä.

Mitä voisit tehdä muiden hyväksi?

PÄÄKIRJOITUS ”Älä odota, mitä kunta voi tehdä hyväksesi. Mieti, mitä voisit tehdä kuntasi hyväksi.” Tämä vanha sanoma vilahteli maanantaina Liperin valtuuston kokouksessa. Sanoman ydin on, että talous on tiukilla, eikä ylimääräisiä kinkkusiivuja ole eväsleipien päälle jatkossa luvassa. Hyvien vuosien tulokset on syöty ja velkataakka sen kun kasvaa.

Lämmöllä juhlien

KOLUMNI Kuluva viikko on suomalaisittain ja paikallisestikin juhlahumua täynnä. Lippuakin nostetaan salkoon peräti kolmena päivänä. Tiistaina lipulla juhlistettiin Eurooppa-päivää, perjantaina on vuorossa suomalaisuuden ja J.V. Snellmanin päivä, viikon liputukset päättyvät sitten sunnuntaina äitienpäivänä.

Virvon varvon paikkaan

KOLUMNI Sitä on nyt talvilomat luisuteltu ja nuorisokin on palaamassa takaisin laitumille. Liperi ja Rääkkylä tuntuu painivan saman ongelman ympärillä liittyen nuoriin, näkökulmat ovat vain päinvastaiset. Liperissä vaikuttaa nuorisoa olevan sen verran paljon, ettei heille meinaa löytyä kirveelläkään sopivaa paikkaa, jossa kokoontua tai mölistä. Rääkkylässä puolestaan puuttuu sitä nuorisoa, joille saattaisi kokoontumispaikkoja kunnasta löytyä, vaikka

Mitä tänään vietettäisiin?

KOLUMNI Tänään saa kai toivottaa hyvää kansainvälistä naistenpäivää kaikille ihmisille. Alkujuuret ovat Suomessakin jo 1900-luvun alussa, mutta vuonna 1975 YK vahvisti ajankohdan tuolloisen naisten vuoden kunniaksi Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päiväksi.

Hyvin voi voi, mutta onko riittävästi leipää?

PÄÄKIRJOITUS Hyvinvoinnin ylläpitämisessä on viime vuosina riittänyt haasteita ja vastoinkäymisiä roppakaupalla. Ensin mietittiin, mahtuuko esimerkiksi sinne kuntosalille kuusi vai kahdeksan henkilöä yhtä aikaa vai onko punttitreenit tehtävä kotitiloissa.

Miten Runeberg puhui?

KOLUMNI Sunnuntaina nostetaan liput salkoon Runebergille, kansallisrunoilijallemme. Vaikka Pietarsaaressa syntynyt ja Porvoossa asunut Johan Ludvig Runeberg puhui ja kirjoitti ruotsiksi, hänen monet suomeksi käännetyt teoksensa ovat aarteitamme, Maamme-laulusta lähtien. Vänrikki Stoolin tarinoiden avausrunon sävelsi Fredrik Pacius, ja runoteoksella oli 1800-luvulla useitakin suomentajia.

Uutisia nuorille

PÄÄKIRJOITUS Parhaillaan vietetään Uutisten viikkoa, joka vanhalta nimeltään tunnetaan koululaisten sanomalehtiviikkona. Lukuisat mediatalot ovat lähettäneet kouluille luettavaa. Näin myös Kotiseutu-uutiset: Liperin ja Rääkkylän opinahjot ja päiväkodit ovat saaneet rapisteltavakseen paikallisuutisia. Me toimituksessa toivomme, että lehtiä kulutetaan, leikellään, liimaillaan ja rutistellaan ahkerasti.

Iso muutos, pitkä maltti

KOLUMNI Liikennöinti on viime päivinä ollut kohtuullisen haastavaa, kun pienemmät tiet muistuttavat paikka paikoin enemmän luistelurataa kuin autotietä ja isommat tiet puolestaan uima-allasta kuin valtaväylää. Sutjakkaita olosuhteita on riittänyt myös jalankulkuväylillä.

Liukkaasti vuosi käyntiin

KOLUMNI ”Pakkanen, siitä suomalaiset tykkää”, laulettiin eräässä suomalaisessa kansanlaulussa. ”On työnteko huipussaan, kun mittari on pohjassa.” Sitähän se talvella on, ainakin näillä leveysasteilla. Jos et rämmi lumessa, niin silloin vähintään kaksinumeroiset pakkaslukemat värittelevät nenukkia punaisemmaksi ja hytinä iskee luihin ja ytimiin. Mutta eihän tätä talvea ole todennäköisesti jäljellä enää kuin kolmisen kuukautta ja sitten aurinko