Äänestämään koronasta huolimatta

Kuntavaaleihin on aikaa tasan kaksi kuukautta. Vaalikuume alkaa hiljalleen – jopa turhankin varovaisesti – nousta myös Liperin ja Rääkkylän leveyksillä.

Korona kuuluu kielessä

Suomen kieli on yksi paikallislehden toimittajan tärkeimmistä työkaluista. Vaikka pilkkujen paikat ovat ja pysyvät, sanasto ja sanomisen tavat elävät. Kovin kauas menneisyyteen ei tarvitse aikakoneella ajelehtia löytääkseen vuosikymmenen, jolloin sellaiset termit kuin tietoliikenne, etäyhteys ja laajakaista olivat jokseenkin tuntemattomia käsitteitä.

Tunteista ja tilastoista

Lumi narskuu askelten alla, ja pakkanen nipistelee kevyesti poskia. Puiden oksille ja maan kamaralle laskeutuneet lumihiutaleet ovat maalanneet maiseman talvisen valkoiseksi. Tuntuu tammikuulta.

Kun perä lähtee luisuun

Sattuipa viime viikolla, että muuan auto oli hujahtanut Pärnävaarantien penkkaan. Juuri kurvatessani noilla main oli villi epeli vetäisty ylös ojasta ja tilanne ohi. Saatoin vain jatkaa matkaa, jättää autoilijan ja auttajat kopistelemaan lunta lahkeistaan.

Meistä pidetään huolta

Syyskuun lopussa jouduin tai oikeastaan pääsin elämäni ensimmäiseen leikkaukseen, kun maaliskuusta lähtien riesana olleeseen angiinakierteeseen ei enää tepsinyt muu kuin kirurgin veitsi. Viikkoa aikaisemmin oli juhlittu perhepiirissä meikäläisen pyöreitä synttäreitä.

Lupa loistaa

Syksyinen aamu on arvaamaton. Se voi valjeta sateen rummutuksen säestämänä tai auringonsäteiden leikkiessä värikkäillä lehdillä.

Sadonkorjuu palkitsee tekijänsä

Sadonkorjuun ajassa yhdistyvät elämän tuska ja ihanuus. Ihanuutta on sato itsessään, ilo ja kiitollisuus saadusta sadosta ja tehdystä työstä, joka tuotti tulosta.

Kumarrus ja niiaus yrittäjille

Paljon on vettä virrannut Taipaleenjoessa sen jälkeen, kun yrittäjyys oli viimeksi mielessäni. Pohdin puoli vuosikymmentä sitten, miltä tuntuisi kantaa taloudellista vastuuta, mutta toisaalta nauttia vapaudesta ja reippauden myötä korjattavasta sadosta. Päädyin pysymään pallillani. Halusin säilyttää mielessäni mahdollisuuden vaihtaa maisemaa.

Voi saatana!

Tuiki tavallisena tiistaipäivänä toimituksen äänimaailma rakentuu näppäimistöiltä nousevasta naputuksesta ja vaimeana soivasta taustamusiikista. Spotifyn kautta ääneen päässyt Kaija Koo kertoo riipaisevaa tarinaa rakkaudesta ja sen mukanaan tuomasta tuskasta.

Työkokeilussa

Epätodennäköisestä tuli totta elokuisena tiistaiaamuna. Minulle soitettiin ja pyydettiin töihin. Soittaja oli Kotiseutu-uutisten päätoimittaja. Toimituksen oli yllättänyt työvoimapula, jota päätoimittaja toivoi minun helpottavan ainakin syksynajan.