Ihmisen ikävä toisen luo

Koronavuoden opetus: ei minusta olisi erakoksi. Juttukaverin puute on todellinen. Vaikka on näitä virityksiä jos jonkinlaisia, on facebookia, tekstiviestejä ja puhelinkin soi joka päivä useampaan kertaan, silti kaipaa lajitoveria nenän eteen istumaan.

Jyrin ja Stadin väliä

Viime kevättalvella ei kukaan Rääkkylässä, Liperin kirkonkylällä, Viinijärvellä tai Ylämyllyllä voinut kuvitellakaan, että television uutisissa vilahtavat kuvat Wuhanin tilanteesta voisivat olla arkipäivää täälläkin päin ja niin lyhyellä varoitusajalla.

Jyrin ja Stadin välillä

Liperin Ylämyllyltä Helsingin Töölöön elokuun alusta on ollut iso elämänmuutos. Isompi kuin arvasinkaan. Kuljen kahden täysin erilaisen maailman välillä. Koti-ikävä iskee pahimmin juuri kotona käydessä, koska Helsingissä arki on niin hektinen, että se vie mukanaan.

Mistä joulumieli on tehty?

Joulunvietto herättää monenlaisia tunteita, enimmäkseen myönteisiä ja valoisia. Joulu toimii usein indikaattorina siinä, miten sosiaaliset suhteet perheen, suvun tai ystävien kanssa ovat kehittyneet vuoden aikana.

Muistoja lapsuuden Liperistä

Olen vetäissyt ensi henkoseni aprillipäivän aattona vuonna 1952 Liperin vanhassa kunnansairaalassa, jonne ukkini oli hevosella kyydinnyt äitini synnyttämään Ristonkankaalta.

Kohtaaminen Ylämyllyntiellä

Vielä löytyy välittämisen asennetta, ainakin Ylämyllyntien varrella. Monet jalankulkijatkin ovat huomanneet, että teillä on nyt liukasta. Kävelin yhdistettyä jalkakäytävää ja pyörätietä pitkin, kun horjahdin liukkaalla.

Hyvää naistenpäivää!

Kansainvälisen naistenpäivän juuret ovat 1900-luvun alkupuolella, mutta päivä on vakiinnuttanut paikkansa viimeistään 1970-luvulla. Mielestäni Suomessa pitäisi viettää myös kansainvälistä miestenpäivää 19. marraskuuta, kuten Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Liperiläinen – ylämyllyläinen

Syksyllä tulee kymmenen vuotta siitä, kun meistä tuli liperiläisiä, tai näin annoimme itsemme ymmärtää. Joensuun Utrasta Liperin Ylämyllylle tuotiin muuttokuorma vasta valmistuneeseen kotiimme.

Mie sottasin…

Jos sinulla on Puodista ostettu lukuoikeus, voit lukea artikkelin. Suomen kansankulttuuri on jakaantunut läntiseen ja itäiseen kulttuurialueeseen ja tämä näkyy tietenkin myös murteissa. Kielentutkimuksessa kiinnitetään huomiota kielen rakenteen ominaisuuksiin murteista puhuttaessa, mutta kansan puhekielessä murrejaossa huomio on sanastoeroissa. Länsimurteiden puolelta tulleena kohtaan väkisinkin sanoja, joilla on erilainen merkitys itämurteissa. Kotiseudullani virutettiin pyykkejä, astioita jopa lapsia

Kaikki paitsi rakentaminen on turhaa

Jos sinulla on Puodista ostettu lukuoikeus, voit jatkaa lukemista.