Hyvää naistenpäivää!

Kansainvälisen naistenpäivän juuret ovat 1900-luvun alkupuolella, mutta päivä on vakiinnuttanut paikkansa viimeistään 1970-luvulla. Mielestäni Suomessa pitäisi viettää myös kansainvälistä miestenpäivää 19. marraskuuta, kuten Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Liperiläinen – ylämyllyläinen

Syksyllä tulee kymmenen vuotta siitä, kun meistä tuli liperiläisiä, tai näin annoimme itsemme ymmärtää. Joensuun Utrasta Liperin Ylämyllylle tuotiin muuttokuorma vasta valmistuneeseen kotiimme.

Mie sottasin…

Jos sinulla on Puodista ostettu lukuoikeus, voit lukea artikkelin. Suomen kansankulttuuri on jakaantunut läntiseen ja itäiseen kulttuurialueeseen ja tämä näkyy tietenkin myös murteissa. Kielentutkimuksessa kiinnitetään huomiota kielen rakenteen ominaisuuksiin murteista puhuttaessa, mutta kansan puhekielessä murrejaossa huomio on sanastoeroissa. Länsimurteiden puolelta tulleena kohtaan väkisinkin sanoja, joilla on erilainen merkitys itämurteissa. Kotiseudullani virutettiin pyykkejä, astioita jopa lapsia

Kaikki paitsi rakentaminen on turhaa

Jos sinulla on Puodista ostettu lukuoikeus, voit jatkaa lukemista.

Hyvien palveluiden äärellä

Jos sinulla on Puodista ostettu lukuoikeus, voit lukea artikkelin.

Puoliso evakkojunassa

Jos sinulla on Puodista ostettu lukuoikeus, voit jatkaa lukemista.

Vuoden tilinpäätös

Jos sinulla on Puodista ostettu lukuoikeus, voit lukea artikkelin.

Paluumuuttajan mietteitä

Jos sinulla on Puodista ostettu lukuoikeus, voit lukea artikkelin.

Tikusta asiaa

Tulitikkuja lainaamassa -elokuva on yksi niitä harvoja, joita aina vain katsoo yhtä odotetusti ja suu messingillä. Sen herkullinen huumori ja rooleihinsa kasvaneet näyttelijät ovat vertaansa vailla. Elokuvan paikkakunnat ovat todellisia, ja vieläkin tulitikuista puhuttaessa Liperi tulee mieleen – samoin kuin hyvistä rukiinoljista Joensuun putkat.

Lapsuuden joulu

Nykyisen kaupallisen jouluhälinän käynnistyessä vetäydyn ajatuksissani lapsuuteni jouluun 1950-60-luvulle. Mieleeni painuneet rakkaimmat joulumuistot ovat Liperin Viinijärveltä, Ristonkankaalta. Joulunäyttämönä on pieni, punainen mummonmökki, ja pihan perällä metsän reunassa mustaksi paahtunut, kaiken kokenut savusauna ja harmaantunut, vähän lenkallaan oleva navettarakennus.