Perinneurheilua kesäjuhliin

Honkalammella saapasta on heitetty kilpaa jo kymmenkunta vuotta. Aluksi Jaana Tarkkonen veti saappaanheittotuokioita erityisryhmille, mutta pian sen suosio levisi.

Riäkkyteatterissa Katri Helenaa moniulotteisesti

Paksuniemessä nähdään tänä kesänä Riäkkyteatterin tulkitsemana Anna mulle tähtitaivas -musiikkinäytelmä Katri Helenasta. Yksi Katri Helenaa esittävistä näyttelijöistä on Mirva Kuivalainen. Joensuusta kotoisin oleva, mutta Helsingissä asuva, ammattinäyttelijä Kuivalainen sanoo Katri Helenan olevan legandaarinen hahmo.

Vaatetusta ja äänentoistoa – Kesäteatteriin loihditaan syvyyttä roolivaatteiden ja tekniikan avulla

Roukalahden kesäteatteri virittyy jälleen koulutunnelmiin parin vuoden tauon jälkeen. Vuonna 2020 esitetty, Tiina Markkasen käsikirjoittama, Luokkakuva-näytelmä saa tänä vuonna itsenäisen Markkasen kirjoittaman jatko-osan Meidän Luokka.

Höyrylaivalla yli Pyhäselän

Tänä kesänä leipäpitäjän matkailu saa uuden vivahteen, kun useampi hyörylaivaristeily suuntaan Liperin Saaristonrantaan.

Sara Kurkola teki valinnan laulun ja liperin välillä

Liperin seurakunta sai kesäkuun alussa ainakin kesän ajaksi töihin nuoren papin, joka teki elämässään tärkeän valinnan vuosia sitten. Kiteeltä kotoisin oleva Sara Kurkola valitsi musiikin sijasta teologian opinnot Itä-Suomen yliopistossa.

Lammaspaimen ei hulinata halua

Lammaskatraan vanhin, Kerttu nimeltään, luo arvioivan katseen aitaukseen tulleelle toimittajalle. Turvallisen välimatkan päässä tarkkaileva Kerttu luultavimmin mittailee, tuoko se aikoo meitä seuraavan viikon paimentaa.

Siili seikkailee hämärässä

Illan hämärtyessä voi piharuohikosta kuulua kevyttä suhinaa ja oikein tarkkakorvaisille pienten tassujen tepastelua. Siellä voi olla piikikäs kaverimme siili yöllisellä ruoanhakureissullaan. Vaikka siiliä ei saa lemmikiksi ottaa, voi moni oman pihasiilinsä sellaiseksi mieltää. Siilejä ruokitaan ja innokkaimmat siilifanit tekevät tälle kaikkiruokaiselle nisäkkäälle pesiä sekä talvehtimislaatikoita.

Lähellä kalastettua ja jalostettua

Rääkkylän Paksuniemessä toimivan kalalaitoksen toimitusjohtaja ja kalastaja Jere Ikonen kertoo, että he ovat tyytyväisiä laitoksen sijaintiin ja tilojen toimivuuteen. Rääkkylän kunnan vuokratiloissa olevassa laitoksessa käsitellään lähiseutujen suomalaista järvikalaa kymmeniä tuhansia kiloja vuodessa.

Ilmastoasiantuntija huomasi, että kestävä elämäntapa onnistuu parhaiten Liperissä

Aarne Granlund uskoo, että yksi prosentti suomalaisista elää yhtä pienillä päästöillä kuin hän. Helsinkiläinen Granlund teki laajan selvityksen, minne kannattaisi muuttaa voidakseen elää mahdollisimman ilmastoystävällistä elämää. Niin hän päätyi Liperiin viime vuonna. 

Moni on koittanut – kukaan ei voittanut: Mikä ajaa ihmisen seisomaan käsillään järveen?

– Kai se on se hulluus, mikä ajaa, liperiläinen Anne Martikainen naurahtaa.