Hellepäivän vaniljavohveli

Vieraat ovat jo matkalla, eikä mansikkakakkua ei enää jouda leipomaan. Pullakin on jo pari päivää vanhaa. Jotain pitäisi kuitenkin tarjota. Viinijärven Pullapuljun Hanne Tolonen ja Armi Ikonen ehdottavat ratkaisuksi vohvelia. Perinteinen mutta usein unhoon jäävä kesäherkku on sekä helppo että nopea valmistaa, kunhan vohveliraudan jaksaa kaivaa esiin keittiökaapin kätköistä. Kuumana päivänä vohvelin päällä voi tarjoilla

Kap Hornia kiertämässä

Ihminen kuin vene itse on, kaipaa aina kaukorantaa! Lasse Mårtenson sen niin osuvasti aikanaan lauloi. Kaikki paitsi purjehdus on turhaa. Omat purjehdusfantasiani saivat täyttymyksensä edellisenä syksynä, kun liityin hollantilaisen purjelaiva Bark Europan miehistöön. Kolmimastoisen parkin purjeet nostettiin Texelin saaren edustalla Alankomaiden rannikolla. Päämääränämme oli legendaarinen ja maailman myrskyisimpiin merialueisiin kuuluva Etelä-Amerikan kärki, Kap Horn. Tulisimme

Muurarin materiaalista

Karkea, karunharmaa betoni taipuu taitavissa käsissä koristeellisiksi esineiksi. Betonisissa tuikkukupeissa palava elävä tuli tuo tunnelmallista valoa kesäiltaan, ja samasta materiaalista muovatuissa kukkaruukuissa viihtyvät niin piikikkäät kaktukset kuin hempeän vaaleanpunaiset pelargoniatkin. Betonisilla koristelaatoilla taas kelpaa astella sekä mökkimailla että kotipuutarhassa.

Heinähuveja ja mandariiniretkiä

Vietin lapsuuteni kesät tiukasti Rääkkylässä, ja muistini mukaan lähes aina paistoi aurinko. Kesät olivat nykyisyydestä poiketen myös pitkiä ja kiireettömiä. Maatalossa varttuneena virikkeitä riitti lähiympäristössä mainiosti. Jos en ollut kiipeämässä lehmän selkään, hyppyytin kissalla, vuohella tai vasikalla esteitä.

Sanaseppo

– Ahaa! Vihje: Charlien enkelinä. No tietysti Farrah. Tämä on tosi klassinen kysymys. Ollut ristikoissa jo vuosikymmeniä, Pöty Aarnio hekumoi ja raapustaa näyttelijän nimen Rakentaja-lehden sivulle.

Alku ja loppu

Olohuoneen ikkunasta kimaltaa sininen järvi. Toisella rannalla on vihreä pelto, jota lammaslauma laiduntaa. Paljoa liperiläisemmäksi ei maisema käy. Auli Leskinen antaa katseensa levätä näyssä. Täällä ovat juuret. Ne vetävät puoleensa kuin magneetti. Melkein pitäisi maata syleillä. Ehkä syy piilee draaman kaaressa.

Viihdettä riippumattoon ja laiturille

Kesä ja kirja kuuluvat yhteen. Mutta minkähän opuksen sitä koppaisikaan kaveriksi riippumattoon tai laiturin nokkaan?! Rääkkylän lukupiiriläiset kertovat mieluusti vinkkinsä: Klassikoista lukupiirin vetäjä, Minna Tikka nostaa esille maakunnan oman teoksen.

Kesätyö basson varressa

Keski-Karjalan musiikkiopistossa kaksi vuotta soittanut Juuso Ratilainen kuittasi itselleen kesätyöpaikan opiston soittajista kasatun kesäbändin riveissä. Ylämyllyläisen Ratilaisen instrumentti on basso, jota hän soittaa kesäorkesterin lisäksi metalliyhtye Karmamentissa.

Maatilan makuja ja tunnelmakuvia

Herman Göringiksi ristitty kukko kiekuu isännän elkein. Sen ympärillä parveilee joukko kanoja ja kaksi kukonpoikasta. Vahtikoira Morgan tarkkailee siipiveikkojen touhuja sivummalta, lampaat käyskentelevät rentoina aitauksessaan.

Savukalan ystävä

Esa Hirvonen on polttanut puhki lukemattomia savustuspönttöjä. Rasivaaralainen Hirvonen on ollut intohimoinen kalastaja pikkulapsesta saakka.