Käsämä kansien väliin – Tarinoita tapahtumista, henkilöistä ja paikoista

Käsämän kylän historiaa vuosisatojen takaa nykypäivään löytyy nyt tallennettuna kansien väliin. Jouko Koivu ja Sirkka Leskelä koostivat kolme vuoden ajan eri lähteistä saatua kirjallista tietoa ja kuvia yhtenäiseksi teokseksi.

Rovasti rauhoittuu viltin alla

Eija ja Paavo Ratilaisen kodissa joulu on tapansa mukaan tullut tekemättäkin. Kun yksi lapsista on syntynyt 22. joulukuuta, joulupuuhat aloitettiin aikanaan synttäreiden jälkeen, kolme yötä ennen joulupäivää. Kun Taipaleen seurakunnan pitkäaikainen kirkkoherra on nyt eläkkeellä, ei pakollisia kiireitä ole enää työn puolestakaan.

Jouluiset lahjat ilahduttavat satoja

Liperissä on tänä vuonna jaettu jouluisia muistamisia sadoille eri kanavia pitkin. Liperin seurakunnan diakonian kautta ovat yksityiset ja yritykset voineet lahjoittaa niin ruokakasseja kuin lahjojakin. Ruokakasseja diakonia sai Liperin puolelta pari sataa. Lisäksi kasseja kerättiin ja jaetaan myös Heinäveden puolella.

Inna Olivian ensimmäinen joulu

Liperin Ylämyllyllä asuvien Hanna Nuutisen ja Ville Ponkilaisen paritalo on jouluista kodikkuutta tulvillaan: kuusi säteilee takkauunin vieressä ja ikkunoissa loistavat valaistut tähdet. Perhe on muuttanut Liperiin syksyllä Joensuusta – taloon, jossa Ville Ponkilainen asui ennen aikuisuuttaan ja jonka pariskunta osti tämän isältä kesällä.

Tontut piiloilivat polulla

Viime lauantaina Käsityömyymälä Varpusen pihapiirissä Viinijärvellä oli kymmeniä tonttuja touhuissaan pitkin muutaman sadan metrin pituista tonttupolkua.

Kautta sukupolvien: joulu on yhteinen

Viimeisenä adventtina mummon ja ukin, Eeva ja Martti Reijosen, luona piipahtavat lapsenlapset Anttu ja Adessa. Monet valmistelut on tehty jo sekä isovanhempien että lasten omassa kodissa.

Tallissa joulu on aidoimmillaan

Luminen adventtipyhä on kuin sadusta tai jouluelokuvasta uljaiden hevosten ja ponien tarpoessa taluttajiensa kanssa. Innokkaat hepat rouskauttavat välillä suuhunsa oksia läheisistä havupuista.

Joulupukin tuuraaja valmistautuu aattoon tiedustelemalla lasten lahjatoiveita

Liperiläinen Tomi Kakkonen on tuurannut useamman vuoden ajan Korvatunturilla asuvaa valkopartaa. Kakkonen on vieraillut pukkiuransa aikana jouluaattoisin kymmenissä kodeissa pääasiassa Joensuun lähikunnissa. Viime vuosina hän on kuitenkin keskittänyt kierroksensa Liperin alueelle.

Laatu ja hinta ratkaisevat

Joulukuusten kauppa on taas vilkastumassa sitä mukaan, kun jouluaatto lähestyy tulevana lauantaina. Jouni Puhakan myyntipisteellä kauppakeskus Myllärin pihalla kauppa käy tasaiseen tahtiin maanantai-iltapäivällä.

Piirakat tekivät kauppansa

Seurakunnan joulumyyjäiset Viinijärvellä sujuivat tutuissa merkeissä viikkoa ennen jouluaattoa. Myyjäisten suosituin tuote oli karjalanpiirakka. Niitä valmistettiin Airi Lehtosen mukaan 600 kappaletta – ja kaikki menivät kaupaksi.