Joulupuu on rakennettu, taivaalla loistaa täysikuu
Joulukuusen valinta voi tuottaa vuosi toisensa jälkeen harmaita hapsia. Osa haluaa kuusen, joka on tasaisen oksaisen, tuuheaneulainen ja muodon on oltava lähes täydellinen kartio. Toisille puolestaan riittää harvaoksainen ja muodoltaan luonnollisempi versio.
Riikolan luomutilalla Käsämässä Heli Hiltusella kasvaa näitä luonnollisempia versioita.
– Istutimme kuusia vanhalle peltokäytössä olleelle palstalle vuonna 2014. Alussa leikkelimme niitä, mutta nyt viime vuosina sen on jäänyt vähemmälle.
Kuusitarhan hoitaminen vaatiikin paljon työtä. Hiltunen kertoo, että kuusen oksista pitäisi napsata aina uuden vuoden kasvua pois, jotta siitä tulisi halutun muotoinen.
– Varsinkin alussa taimien pelastaminen aluskasvillisuuden seasta ja heinikon tamppaus vie aika paljon aikaa. Taimien ollessa isompia alkaa sitten vuosittainen oksien leikkaus. Vanhassa peltomaassa on se verran voimaa, että nämä kuuset ovat kasvaneet pituutta hurjaa vauhtia.
Hiltuset ovat istuttaneet kuuset voimalinjan alapuolelle. Valoisat ja avoimet voimalinjojen alapuolet sopivat hyvin joulukuusen kasvatukseen, mutta osallaan myös rajoittavat kuusenkasvatusta.
– Linjojen lähellä olevat kuuset on kaadettava viimeistään kolmimetrisinä.
Suomalaisia kuusia nousevan kuun alla
Kuusensa ovat Hiltusilta ostaneet lähinnä yksityisasiakkaat.
– Välittäjät haluavat enemmän sellaisia niin sanottuja amerikkalaisia kuusia, jotka ovat tuuheita ja täydellisen muotoisia. Jokunen asiakas on halunnut kävyllisen kuusen, niin silloin olemme kaataneet vähän isomman kuusen ja pätkineet loppurungon polttopuiksi.
Kuusen kaatamisen ajankohdalla ja kaadon jälkeisillä toimilla on merkittävä vaikutus neulasten karistumiseen.
– Kaatohetken lämpötilalla ei ole niinkään väliä, että kaataako kuusen pakkasella vai plussakelillä. Merkittävämpi tekijä on kuulemma kuun kierto.
Kansanperinteen mukaan kuusi pitäisi kaataa nousevan kuun aikaan, koska laskevan kuun aikaan kaadettu kuusi kuivuu nopeammin ja täten karistaa myös neulasensa helpommin.
Joulupuuseura opastaa kuusen hoidossa muun muassa siten, että kuusta ei saisi kuoria ja eikä tyveä ohentaa. Ennen joulupuun laittamista kuusenjalkaan pitää kuusen tyvestä napata pätkä pois uuden imupinnan saamiseksi. Tuota imupintaa on pidettävä sitten vedessä koko ajan.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.