Käsämä kansien väliin – Tarinoita tapahtumista, henkilöistä ja paikoista
Käsämän kylän historiaa vuosisatojen takaa nykypäivään löytyy nyt tallennettuna kansien väliin. Jouko Koivu ja Sirkka Leskelä koostivat kolme vuoden ajan eri lähteistä saatua kirjallista tietoa ja kuvia yhtenäiseksi teokseksi.
Kirjassa avataan Käsämään sijoittuvia tarinoita, kertomuksia ja paikallisten henkilöiden muistitietoa. Käsämän kylän rajauksen Koivu teki vanhojen karttojen pohjalta.
– Nämä alkavat olla viimeisiä hetkiä, jolloin noita tarinoita ja muistoja voidaan vielä kerätä, ennen kuin ne katoavat sukupolvien vaihtuessa, Jouko Koivu painottaa.
Alkunsa Käsämän kyläkirja sai Koivun ja Leskelän antamasta puolittaisesta lupauksesta tohtori Martti Puhakalle, joka oli mielessään suunnitellut tekevänsä kirjan syntymäkylästään. Puhakka menehtyi vuonna 2021.
Kirjan tekijät hankkivat tietoa teokseen maastokäynneillä. Teoksen sivuilta löytyy paljon myös Leskelän sukulaisen Onni Puhakan ottamia valokuvia.
– Vaikka olen syntyjäni Käsämästä, niin sieltä löytyi minullekin todella paljon uusia asioita. En esimerkiksi tiennyt, että sinne on kaivettu juoksuhautoja. Kirjaan on tavallaan laitettu myös Onni-sedän elämäntyö, Leskelä mainitsee.
– Aineistoa olisi ollut tarjolla paljon, aika ei vain riittänyt ihan kaiken tiedon keräämiseen. Olen Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin, niin olihan siinä oma vivahteensa tehdä kirja täältäpäin, Koivu lisää.
Kirjan julkistustilaisuudessa Liperi-Seuran puheenjohtaja Pentti Kuokkanen totesi, että on hyvä, kun paikallista historiaa tallentaa muualta Liperiin muuttanut.
– Moni paikallinen, joka on täällä syntynyt ja täällä ikänsä asunut, on jo tottunut näihin kulmiin, eikä välttämättä kiinnitä huomiota paikan hienouksiin, Kuokkanen toi esille.
Sairaalasta sahalaitokseen
Mitä kaikkea Käsämä historiaa ja nykypäivä -teos pitää sitten sisällään? Heti ensiselauksella käy ilmi, että yli 300-sivuiseen teokseen saatu tietoa hyvin kattavasti. Kirjassa kerrotaan laajasti ja yksityiskohtaisesti Käsämän alueella asuneista suvuista ja henkilöistä. Oman historiikkinsa on saanut muun muassa kansanedustajanakin viime vuosisadan alkupuolella toiminut Onni Puhakka.
Kylällä sijanneiden tilojen ja rakennusten historiaa on taustoitettu tarinoilla ja muistelmilla sekä valokuvilla. Käsämän kylällä on todellakin ollut historian saatossa hyvin paljon kaikenlaista elämää hevossairaalasta kievareihin.
Tarinoita löytyy muun muassa sähkön saapumisesta käsämäläisiin kartanoihin, liikenneyhteyksien vaikutuksesta kyläkuvan kehittymiseen sekä metsäyhtiöiden toiminnasta.
Kertomuksia on sävytetty muistitietoon pohjautuvilla yksityiskohdilla:
”Asekätkentään liittyvä erikoinen tilanne syntyi vanhan kansakoulun pihalla välitunnilla. Eräs tarina kertoi, että Esa Pitkäsen isän traktorin kauha kouraisi maata ja samalla kauhan mukana tuli kivääreitä. Mutta Esa itse kertoi käyneensä neljä vuotta vanhaa kansakoulua ja olleensa välitunnilla tapauksen aikana. Hän kertoi, ettei sillä kaivettu maata, vaan asekätkö oli kaivettu aikoinaan maahan ja peitetty jollakin puukatteella. Välitunnilla poikien kirmatessa pihalla Kauppisen Matti sattui astumaan kätkön päälle ja putosi kuoppaan.”
Teos on kyläkirja, joka varmasti herkistää paikallisen lukijan muistin syövereitä antaen samalla lisänäkökulmia niin historiasta kuin nykyajastakin.