Gallup: Mitä matkaasi lähti?

Syksyn satoa Liperissä -tapahtumassa oli kaupan niin sadonkorjuuajan sesonkituotteita kuin käsitöitäkin, jos vain muutamia hankkimisen arvoisia artikkeleja mainitaan. Siksipä Kotsarin toimituksen gallup-kyselyn teemaksi valikoituikin ostoskassien sisältö.

Gallup: Mitä tykkäät lukea?

YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään tänään. Teemapäivänä Lasten ja nuorten säätiö järjestää toista kertaa Read Hour -kampanjan, joka huipentuu kello 14–15 koko Suomen yhteiseen lukutuntiin. Kampanjan voimin halutaan muistuttaa, ettei lukutaito ole itsestäänselvyys.

Gallup: Pelottaako korona?

Hengityssuojaimien sävyttämiä uutiskuvia, eristettyjä ihmisiä, evakuointilentoja – koronaviruksen leviäminen kiinalaiselta torilta eri puolille maailmaa on maustanut kahvipöytäkeskusteluja viime viikkoina.

Gallup: Suositko lähiruokaa?

Liperin kirkonkylällä sijaitsevan Myllypuodin avajaisissa viime perjantaina omistajaansa vaihtoivat paikalliset leivonnaiset, oman kylän jauhot ja monet muut tuotteet.

Gallup: Teetkö uuden vuoden lupauksia?

On taas uuden vuoden lupausten aika! Aika moni meistä on tainnut niitä tehdä. Osa lupauksista on varmaan sellaisia, että ne tehdään vain omin nokkineen – ei kerrota kenellekään.

Lähetätkö joulukortteja?

Viime viikkoina moni meistä lienee miettinyt, kannattaako joulukortteja lainkaan postittaa tänä vuonna. Jäävätkö jouluiset tervehdykset lakossa olleiden postilaisten jalkoihin? Kotsarin toimitus kipaisi kirkonkylälle kysymään korttien kirvoittamia aatoksia.

Gallup: Maksatko mielelläsi veroja?

Maanantaina Verohallinto julkisti vuoden 2018 verotiedot. Sittemmin asiasta on piisannut puhetta mediassa. Mutta mitä tuumaavat paikalliset? Maksavatko liperiläiset mielellään veroja? Entä tutkailevatko he mielenkiinnolla vero-uutisointia? Kotiseutu-uutiset jalkautui Myllärille ottamaan asiasta selvää.

Gallup: Mitä on tekeillä?

Tutkimusten mukaan pelkkä ajatus käsitöiden tekemisestä voimauttaa. Yhtä lailla tätä arkisena pidettyä harrastusta voi luonnehtia kognitiiviseksi prosessiksi, joka edellyttää jatkuvaa suunnittelua ja ongelmanratkaisua.

Gallup: Mitä luet mieluiten?

Lukeminen kannattaa aina, muistetaan kulttuuripersoona Jörn Donnerin taannoin vakuuttaneen erään kirjakaupan mainoskampanjassa. Jotta puuha olisi mahdollisimman mukavaa, lienee syytä valita tarkkaan, mihin opukseen tarttuu.

Gallup: Mitä ostit?

Liperin Leipäpäivässä oli kaupan yhtä ja toista herkullisista leivonnaisista taidokkaisiin käsitöihin. Kysyimme muutamalta kävijältä, mitä kaikkea ostoskasseihin kertyi.