Vaalien toinen kierros alkoi – Gallupissa kysyttiin, minkälainen olisi hyvä presidentti?

Presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Iltapäivällä kahteen mennessä liperiläisistä äänioikeutetuista jo 7,1 prosenttia eli 661 äänestäjää oli käynyt vaaliuurnilla. Rääkkylässä osuus oli 7,0 prosenttia. Kotiseutu-uutiset kysyi vaaliuurnilla kävijöiltä, minkälaisen presidentin he toivoisivat Suomelle valittavan.

Gallup: Mikä on joulupöytäsi erikoisuus?

Jouluiseen ruokapöytään katetaan monissa kodeissa perinteisesti kinkkua, paistia, piirakoita ja rosollia. Valmistelut ja paistamiset on saatettu aloittaa viikkoja ennen aaton herkutteluhetkeä. Tai herkuttelukautta, jos joulupöydän antimia nauttii vuoden vaihteeseen asti. 

Gallup: Mistä lahjat pukinkonttiin?

Joululahjojen hankkiminen alkaa monella olla jo täydessä vauhdissaan. Osa suorittaa lahjahankinnat verkkokauppojen kautta, osa puolestaan siivittää aikansa kaupoissa kiertelyyn. Hyvin yleistä on myös, että viimeisimmät hankinnat tehdään vielä aattoaamuna hikikarpalo otsalla.

Gallup: Mitä kuuluu äitienpäivään?

Toukokuun toisena sunnuntaina äitienpäivää juhlistetaan maassamme monin eri tavoin. Selvitimme kolmelta liperiläiseltä, miten he sitä viettävät.

Gallup: Millaisen auton valitsisit, jos raha ei vaikuttaisi ostopäätökseen?

Meitä on moneen junaan, ja se näkyy myös auton valinnassa. Sopiva kyyti valitaan pääasiassa käyttötarpeen mukaan, mutta saattaapa autokaupoilla lompakon paksuuskin osallistua päätöksentekoon. Kotiseutu-uutisten gallupissa kysyttiin Autot ja liikenne -teemanumeron hengessä, millaisen auton Myllärillä kulkenut väki hankkisi, jos hintalapusta ei tarvitsisi välittää.

Miten valitset, ketä äänestät?

Keväisten kuntavaalien varsinainen vaalipäivä koittaa 18. huhtikuuta. Ennakkoäänestys alkaa saman kuun seitsemäntenä päivänä, joten äänioikeutetut pääsevät pian vaikuttamaan valtuustojen kokoonpanoon.

Gallup: Aiotko ottaa koronarokotteen?

Ensimmäiset rokotteet koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan annettiin Pohjois-Karjalassa viime vuoden viimeisenä päivänä. Parhaillaan rokotetaan terveydenhoitohenkilöstöä, mutta vähitellen ennaltaehkäisevä hoitomuoto laajenee kattamaan koko kansan.

Gallup: Lähetätkö joulukortteja?

Jouluaattoon on tasan kuukausi aikaa. Nyt onkin mitä parhain hetki uhrata ajatus tai kaksi jouluisille tervehdyksille – jos kortein mielii muistaa kaukana asuvia sukulaisia ja ystäviä, tulee ne postittaa piakkoin. Eurooppaan lähtevät joulutervehdykset on lähetettävä matkaan joulukuun ensimmäisten päivien aikana, jotta ne tavoittaisivat vastaanottajansa ennen pyhiä.

Gallup: Oletko aloittanut jouluvalmistelut?

Jouluaattoon on 43 päivää. Joulusuklaat ovat rantautuneet paikallisiin puoteihin hyvän aikaa sitten, ja innokkaimmat jouluihmiset ovat jo aloittaneet tonttukuvioisten korttien askartelun, lahjojen hankkimisesta puhumattakaan.

Gallup: Mitä mieltä liitoksesta?

Heinäveden seurakuntaa esitetään liitettäväksi osaksi Liperin seurakuntaa vuoden 2022 alusta lähtien. Muutoksen taustalla on Heinäveden seurakunnan taloudelliset ja hallinnolliset ongelmat.