Gallup: Mitä mieltä liitoksesta?

Heinäveden seurakuntaa esitetään liitettäväksi osaksi Liperin seurakuntaa vuoden 2022 alusta lähtien. Muutoksen taustalla on Heinäveden seurakunnan taloudelliset ja hallinnolliset ongelmat.

Kotiseutu-uutiset ja Heinäveden lehti kysyivät levikkialueillaan asuvien tuntoja liitoksesta.

Ilpo Parviainen, Liperi, Puromäki

– Kyllä seurakuntaliitos minulle sopii. Olen seurannut asiaan liittyvää uutisointia, mutta ei se minussa ole huolta aiheuttanut, vaikka Heinäveden seurakunnan taloudellinen tilanne onkin tukalampi kuin Liperin.

– Omaan elämääni liitos tuskin vaikuttaa, olkoonkin, että seurakunnallisiin tilaisuuksiin jonkin verran osallistun.

Juha Vottonen, Liperi, Roukalahti

– Olen kuullut seurakuntaliitoksesta, mutta sen taivaallista en ole asiaan perehtynyt. Pienemmän auttamisestahan tässä on Liperin näkövinkkelistä kyse, ja sellainen sopii minulle kyllä. Vastaavanlaisia liitoksia on toki tehty ennenkin, mutta jonkin tuntuu, että sovinnollinen liitos olisi parempi kuin pakkoliitos.

– Minua ei ole paljoa kirkon ovilla nähty, mutta kastejuhlien ja hautajaisten kaltaiset perhejuhlat ovat kyllä tulleet tutuiksi. Paikalliset papit tunnen ulkonäöltä, ja heidän kanssaan tulee kohdattaessa sananen vaihdettua.

Mauri ja Eila Naukkarinen, Heinävesi, Vihtari

– Haikeeta on, huokaavat Mauri ja Eila Naukkarinen seurakuntien yhdistymisestä ja ihmettelevät miksi, kun kaikki on kuitenkin hoidettu Heinävedellä hyvin.

– Itsenäisenä olisi saanut pysyä, Mauri lisää.

– Kunnioitan. Meillä on hyvin perinteinen seurakunta. Eila ei malta olla kertomatta, että hänen isoisänsä on ollut rakentamassa Heinäveden kirkkoa ja kiinnittänyt ristin sen katolle.

He toivovat virastopalvelujen säilymistä. Se ei haittaa, jos seurakunnan työntekijät tulevat Liperistä.

Laura Hirvonen, Heinävesi, Rummukkala

– En ole kuullutkaan, mutta ei kai se huono asia voi olla, pohtii Laura Hirvonen ensituimaan.

Hän toivoo, että yhdistymisen jälkeen työntekijät liikkuvat, eikä seurakuntalaisten tarvitsisi liikkua palveluiden perässä viitaten joidenkin sote-palveluiden hakemiseen Liperistä saakka. Matkat kun ovat pitkät.

Laura kehuu Heinäveden seurakunnan palveluja. Hänet ja puolisonsa vihittiin helmikuussa kirkossa ja järjestelyt hoituivat ongelmitta.

 

Tekstit: Eija Kvintus ja Hanna-Leena Kunttu, kuvat: Eija Kvintus ja Jutta Kurki

Vastaa