Leskisten jouluvalot eivät loista entiseen tapaan
Anita ja Kari Leskisen pihalla ja talon sisällä on palanut aiempina vuosina ainakin kymmenkunta, ehkä useampikin erilainen jouluvalo. Vaan ei pala tänä jouluna. Leskiset haluavat monen muun tavoin olla mukana sähkön säästötalkoissa – yhteiskunnan ja oman edun takia.
– Meillä on ollut pitkäaikainen pörssisähkösopimus. Syksyllä, kun hinnat alkoivat nousta, niin alkoi vähän kaduttamaan. Onneksi voit kuitenkin itse vaikuttaa asiaan omalla sähkönkäytöllä, Leskiset pohtivat.
Eläkkeellä olevat Leskiset asuvat kirkonkylällä 1960-luvulla tehdyssä omakotitalossa, jossa on tehty suuri perusparannusremontti kuutisentoista vuotta sitten. Talo lämpiää öljyllä ja puilla. He polttavat puuta koko ajan öljylämmityksen rinnalla.
– Meidän nuoruudessa ei ollut muita jouluvaloja kuin kynttilöitä. Jossain vaiheessa ehkä 60-luvun lopulla alkoivat yleistymään sähkövalot joulukuusissa. Pihavalojen ja erilaisten valojen käyttö on yleistynyt kovasti viimeisen kymmenen vuoden aikana, varsinkin ledivalojen yleistyessä.
Leskiset jatkoivat, että heillä oli esimerkiksi viime talvena erilaisia valoja talosta autotallirakennukseen ja pihan pensaista sekä puista aina sisätiloihin saakka. Nyt valoja on sisäänkäynnin vieressä olevassa tuijassa ja joissakin lyhdyissä lasiterassilla sekä autotallin tuntumassa.
– Minähän näistä olen enemmän innostunut. Jos valoja ei ole yhtä paljon kuin ennen, niin poltan sisäänajotien kohdalla esimerkiksi kynttilöitä, Anita Leskinen kertoo.
Kaikki säästävät
Kari ja Anita Leskisen mielestä on selvää, että sähköä säästetään tällä hetkellä. Säästäminen näkyy konkreettisesti pihavalojen vähentymisenä tai niitä ei ainakaan pidetä päällä.
– Meidänkin valot ovat päällä ajastimella. Nyt olemme vielä lyhentäneet aikaa, jolloin valot ovat päällä. Eihän niiden tarvitse olla päällä aamulla. Eläkeläisinä nukumme kahdeksaan tai yhdeksään. Eihän niitä valoja silloin näe, Kari Leskinen nauraa.
Anita Leskinen tuumaa, että valot ovat kyllä kauniita, mutta nyt on järkevää kaikkien säästää sähköä. Kari Leskinen muistuttaa, että valot eivät ole sinänsä suurin sähkön viejä, vaan lämmitys ja lämmin vesihän sitä sähköä tarvitsevat.
– Sähköyhtiöillä olisi kyllä vara laskea hintoja alaspäin. Jotkut joutuvat korkeiden hintojen takia todella vaikeuksiin. Toivotaan, että ensi talvena ei olla enää tässä tilanteessa, Kari Leskinen pohtii.