Mielipide: Kukkia ja perhosia

Karjalanruusun kukkapelto Rääkkylässä tunnetaan paitsi kukistaan, myös perhosistaan. Kukintaa aloittelevalle pellolle avattiinkin Avoimet puutarhat -teemapäivän yhteydessä perhosharrastuksesta ja perhosista kertova luontopolku.

Mielipide: Kesäkierros lapsuuden maisemissa

Kesäinen sunnuntaipäivä ja taivaalta lämmittävä aurinko olivat kuumimmillaan, kun oven eteen pysäköi auto ja herrasmies tuli hakemaan minua retkelle. Tarkoitus oli kiertää minun elämänpiirini. Tietenkään emme voineet lähteä entiseen karjalan kotiini, vaan lähinnä kiersimme Liperiä.

Mielipide: Viinijärven neuvola- ja näytteenottopalvelut koulun tiloihin?

Siun soten palveluverkkosuunnitelmat huolestuttavat viinijärveläisiä. Siun sotella on säästöpaineita ja seinistä säästäminen on varmasti mukana keinovalikoimassa. Seinistä säästämisen ei kuitenkaan Viinijärven kohdalla tarvitse välttämättä tarkoittaa merkittävää palvelutason heikentymistä.

Mielipide: Terveisiä Pohjanmaan reissulta

Me Liperin Maa-ja kotitalousnaiset järjestimme reissun Etelä-Pohjanmaalle 11.–13 kesäkuuta. Moni on käynyt Tuurin kyläkaupalla ja Ähtärissä pandaa katsomassa, mutta me näimme paljon muutakin.

Mielipide: Liperin palkittu varhaiskasvatus myrskyssä

17.6. Karjalaisessa oli Liperin varhaiskasvatuksesta totutusta poikkeava uutinen, joka kertoi kauniin pinnan alla olevista vakavista ongelmista. Jutun mukaan varhaiskasvatuksessa mennään laillisuuden ja laittomien rajalla hoiperrellen ohjeistaen henkilökuntaa jopa kirjaamaan asioita virheellisesti. Erityistä tukea tarvitsevat lapset jätetään vaille heidän tarvitsemaansa apua.

Mielipide: Sote ei ratkea kapinoimalla

Siun soten taloustilanteesta on käyty julkisuudessa vilkasta keskustelua. Asiasta ovat uutisoineet niin Yle kuin Karjalainenkin. Lisäksi Siun soten työntekijät ovat ottaneet kantaa suunniteltuihin säätöihin mielipidepalstoilla.

Muistoja ja ystäviä maailmalta

Me Liperin koulun tämänhetkiset ysit olemme olleet yläasteen ajan mukana Future lies in you -nimisessä Erasmus+ -hankkeessa, jonka ajatuksena oli saada meidät työskentelemään meitä tulevaisuudessa koskevien aiheiden parissa.

Mielipide: Eläkeläisen arjesta ja sote-uudistuksesta

Eläkeläisenä olen muutaman vuoden ajan seuraillut tämän nykyhallituksen talouslinjan vaikutuksia omaan toimeentulooni. Voin todeta, että olen jäänyt miinukselle. Muutama esimerkki: eläkkeitä ei ole nostettu samassa suhteessa kuin palkkoja, indeksikorotuksia ei ole tehty täysimääräisinä, tulokehitykseni on jäänyt jälkeen palkansaajien tulokehityksestä.

Mielipide: Kotikunnan keväisiä kaikuja

Tulehan aikojen takaa suuri runoilijamme kertoilemaan, miltä juuri nyt meistä suomalaisista tuntuu! ”Keväästä jo urvut unelmoi ja kesä haaveksii jo hangen alla” (Eino Leino).

Mielipide: Juuri! Hoitoa!

Osallistuin 20.4. Rääkkylän Sydänyhdistyksen tilaisuuteen, jonka teemana oli ”Suun terveyden yhteys sydänterveyteen”. Tilaisuus osoitti vakuuttavasti, että suun ja hampaiden terveys on suorastaan syömähammas kansanterveyden kannalta.