Tie voitti lapset ja vähätuloiset

MIELIPIDE Hyvää alkanutta vuotta 2024. Tänä vuonna Liperin kunnan talouden tasapainottamisen myötä karsitaan rahaa kuntalaisille tärkeistä peruspalveluista.

Valtuustossa joulukuussa päätetyn tasapainottamisohjelman mukaan mm. ryhmäkokoja kouluissa kasvatetaan ja määräaikaisia työsuhteita karsitaan (mm. koulunkäynninohjaajat). Edessä on vesihuollon perusmaksun 40 prosentin (jätevesi) ja 60 prosentin (puhdas) korotus ja käyttömaksujen 20 prosentin korotus.

Nämä ovat rajuja toimia, jotka kohdistuvat suoraan kuntalaisiin.

Samalla kun peruspalveluista leikataan ja taksoja nostellaan, kunta laittaakin Liperin kirkonkylän Keskustien käpy-hankkeeseen vähintään miljoona euroa (hankerahaa mukana 400 000). Vaikka se toteutuessaan nostaa muutamien kuntalaisten rahapussiin kilahtavasti tonttien ja asuntojen arvoa, Keskustien alueen kehittäminen ei ole kunnan lakisääteistä toimintaa. Teitä ja alueita voidaan parantaa pienemmillä ja taloudellisemmilla muutoksilla, jo pelkkä siistinä pitäminen riittäisi näin aluksi.

Vesihuolto, opetus ja varhaiskasvatus ovat kunnan järjestämää lakisääteistä toimintaa ja niistä karsimista tulisi välttää. Kun laitetaan asioita vaakakuppeihin, paino on lakisääteisessä toiminnassa.

Pärjäämme Liperissä hyvin nykyisellä Keskustiellä, mutta lapsemme eivät pärjää heikommalla opetuksella ja kasvatuksella.

Esitin valtuustossa, että Liperin kirkonkylän käpy-hanketta ei tässä taloudellisessa tilanteessa toteutettaisi. Esitykseni ei saanut kannatusta.

Kunnanvaltuusto teki arvovalinnan, tie voitti lapset ja vähätuloiset. Tierahat leikataan talouden tasapainottamisen ohjelman mukaisista lakisääteisistä kohteista. En ymmärrä johtavien viranhaltijoidemme ja valtuutettujemme arvomaailmaa. Jätin eriävän mielipiteen.

Virpi Eronen

kunnanvaltuutettu (sd.)

Vastaa