Penttilä-rakennus kokonaan kaikkien kuntalaisten käyttöön

MIELIPIDE Viime valtuuston kokouksessa (26.02.2024) on tehty aloite Penttilä-rakennuksen käyttöönoton selvittämisestä kokonaisuudessaan varhaiskasvatuksen käyttöön lukuun ottamatta Penttilä-salia. Ratkaisu edellyttäisi Enwald-museon siirtämistä pois Penttilästä.

Enwald-museo on ainutlaatuinen kotimuseo koko Pohjois-Karjalassa. Se on sijainnut Penttilässä nykyisen rakennuksen rakentamisesta lähtien ja tilat on suunniteltu juuri tätä kotimuseota varten. Museoesineistö on sijoitettu maakuntamuseon ohjauksessa ja avustuksella.
Opetusneuvos, agronomi Brynolf Enwald teki pitkän päivätyön Siikasalmen maamieskoulun johtajana (1913–1947). Hän toimi myös aktiivisesti kunnallispolitiikassa ollen Liperin kuntakokouksen viimeinen puheenjohtaja ja Liperin kunnanvaltuuston ensimmäinen puheenjohtaja vuosina 1918–1921. Brynolfin puoliso Signe toimi taas vuonna 1919 aloittaneen kotitalouskoulun johtajana.Penttilän pihapiiriin vanhaan kuntatupaan on sijoitettu Siikasalmen maatalousoppilaitokseen liittyvä aineisto, jolla on keskeinen merkitys Liperin ja koko maakunnan historiassa.
Liperi-Seura toimii liperiläisen kulttuurin vaalijana, hoitaa ja ylläpitää liperiläistä kotiseutuperinnettä. Tähkä-maaseutumuseon ylläpito ja esittely on keskeinen osa seuran toimintaa. Enwald-museo liittyy aivan olennaisesti tähän kokonaisuuteen. Seuran toiminta on kokonaan avustustan varassa olevaa pyyteetöntä vapaaehtoistyötä.
Liperi-Seuralta puuttuu kokonaan lämmin esittelytila ympärivuotiseen käyttöön (taidenäyttelyihin ym. toimintaan). Penttilän kahta luokkahuonetta on voitu käyttää rajoitetusti ainoastaan kesäaikaan. Olisi suuri kulttuuriteko, jos kunta luovuttaisi nämä kokonaan seuran käyttöön. Myös Penttilä-salin päiväkäyttö lisääntyisi, kun rakennuksessa ei olisi eskaritoimintaa.
Nyt kannattaa tarkoin selvittää voitaisiinko päiväkoti- ja eskaritoiminta keskittää kokonaan entiseen pienten kouluun (nykyiseen yhteisötaloon), jonka ylläpidon tietämäni mukaan kunta kustantaa. Ratkaisussa Penttilä-talo jäisi kaikkien Liperin kuntalaisten ympärivuotiseen käyttöön.
Esko Jokiniemi
Liperi-Seuran entinen puheenjohtaja