Vetoomus kyläkoulujen säilyttämiseksi Liperin alueella
MIELIPIDE Elämme ajassa, jossa valtiontalous ja kuntatalous vaativat laajamittaisia säästöjä. Liperin kunnassa jälleen käynnissä oleva kouluverkkoselvitys vaikuttaa olevan osa kunnan kulurakenteen tarkastelua ja säästötoimenpiteiden puntarointia. Se, mistä kunta päättää säästää, on myös arvokysymys. Haluamme kyläyhdistyksenä esittää vetoomuksen alueen kyläkoulujen puolesta kuntatalouden leikkauksissa.
Liperin Salokylällä toimii elinvoimainen alakoulu. Ympäristö on lapsiystävällinen ja opettajat tuntevat oppilaansa henkilökohtaisesti. Yhteisöjen turvallisuus syntyy kohtaamisesta ja tuttuudesta niin lapsille kuin koulun henkilökunnallekin.
Harvaanasuttujen alueiden elävänä säilyminen on suuri haaste koko maassamme. Taloudellisista syistä palveluita on keskitetty taajamiin ja viime vuosikymmenten aikana kyläkoulujen määrä on romahtanut. Vuonna 2020 peruskouluja oli 2130. Kymmenessä vuodessa niiden määrä oli vähentynyt lähes neljänneksellä. Samaan aikaan haasteet koulumaailmassa ja jopa oppimisen taso on heikentynyt voimakkaasti. Suuret ryhmät ja levottomat olosuhteet sekä resurssien puute uuvuttavat niin oppilaat kuin opettajatkin.
Syntyvyyden lasku koettelee myös Liperin kuntaa ja huoli oppilaiden riittävyydestä on todellinen. Potentiaalisia tulevia liperiläisiä kuitenkin kasvaa lähialueilla. On mietittävä, mikä kannustaa tulemaan liperiläiseksi. Yhä on niitä, joita maaseudun rauha ja kotoisa kouluympäristö lapselle, houkuttavat. Erikoistutkija Olli Lehtosen (2021) tekemä tutkimus osoittaa, että kyläkoulun lakkauttaminen romahduttaa kylän asukasluvun. Kouluverkoston kaventaminen voi olla hyvin lyhytnäköinen päätös, joka lopulta johtaa asukaskatoon alueilla.
Tilastokeskuksen valtakunnallisen selvityksen mukaan Salokylä on elävä alue, jossa alle kouluikäisiä lapsia on maan keskiarvoon verraten paljon. Alue on houkutteleva asua ja elää. Koululla on merkitystä myös kiinteistön omistajien kukkarolle. Alueen houkuttelevuus on suoraan verrannollinen kiinteistöjen arvokehitykselle.
Kyläyhdistys teki vuoden 2023 lopulla sähköisen kyläkyselyn, jossa kartoitettiin kyläkoulun merkitystä alueelle. Runsaslukuisissa vastauksissa esiin nousi se, että alueelle on tultu ja siellä pysytty juuri koulun vuoksi. Koulu koettiin turvalliseksi ja hyväksi oppimisympäristöksi, joka luo elämää ja yhteisöllisyyttä koko kylään. Hoidetut urheilualueet koulun ympäristössä ovat alueellisia palveluita, jotka lisäävät alueen veto- ja pitovoimaa sekä luovat pohjaa Unicefin lapsiystävällinen kunta- mallin yhtenä painopisteenä olevaa tasavertaisuutta harrastaa ja elää aktiivisesti. On toivottavaa, että lapsivaikutusten arviointi tehdään huolellisesti ja huomioidaan päätöksenteossa.
Liperin kunta on mukana Unicefin Lapsiystävällinen kunta- mallia. Lapsiystävällisyyttä on, että eri alueilla asuvilla lapsilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet harrastaa, käydä koulua ja elää turvallista ja aktiivista arkea. Pyydämme kuntapäättäjiä huomioimaan, kuinka laaja-alaiset vaikutukset kouluverkoston kaventamisella on alueen asukkaille. Nopeat säästöt luovat pitkän aikavälin kustannuksia, joilla on merkittäviä kielteisiä vaikutuksia tulevaisuudessa laajamittaisesti. Kyläkoulu on enemmän kuin koulu, se on kylän sydän.
Salokylän kyläyhdistys ry