Haapa taipuu sahurilla moneksi

Leppälahden ja samalla Liperin ainoa kiertävä sahuri Jorma Mononen ei ole jäänyt lepäämään laakereilleen, vaikka sahurin työt ovat vähentyneet selvästi vuosien aikana. Mononen on tehnyt haapapuusta jo useita hirsikehikkoja. Haapa taipuu myös saunanlauteiksi.

Kesämökki ja kasvimaa tien toisella puolella

Viinijärven taajaman tuntumassa Kuopiontien varrella asuvat Erkki ja Marja Luukkonen nauravat, että heillä on tien toisella puolella oma kesämökki ja elämyspaikka.

Liukasta laskiaista

– Kuka pelkää jäämiestä! kuuluu kaukalolta ja luistelijat potkaisevat liikkeelle.

Talvipoluilla kelpaa kulkea

Kotiseutu-uutisten toimittajat jalkautuvat lehden levikkialueen luontopoluille elämyksiä etsimään. Helmikuisena pakkaspäivänä askelsimme lumisella talvipolulla, joka Heinälampi Winter Trailina tunnetaan.

Haukka rysäytti ikkunan läpi olohuoneeseen

Liperiläisessä Härkösen perheessä koettiin viime viikon torstaina jännittäviä hetkiä. Kanahaukka törmäsi olohuoneen ikkunaan, rysähti kolmikerroksisen lasin läpi ja päätyi tajuttomana keinutuolin alle.

Kun Kivekkäiden talosta kuoriutui saippuapaja

Voimakas tuoksu tervehtii tulijaa Kivekkäiden talolla Roukalahdella. Keittiössä häärivät naisihmiset sekoittelevat keskittyneinä keitoksiaan: yksi hämmentää oliiviöljyn sekaan väriainetta ja toinen vauhdittaa lipeärakeiden liukenemista veteen pyörteisen liikkeen voimin.

Karelian Lihajalosteella vedetään hieman henkeä

Ylämyllyn maisemaan jo liki kolmekymmentä vuotta kuuluneessa Karelian Lihajalosteessa vedetään yrittäjä Sami Puustisen mukaan nyt hieman henkeä. Yritys on tehnyt neljässä vuodessa yli kahden miljoonan euron investoinnit.

Hepolahdelle raivataan tilaa linnuille

Hennot kaislat ovat keränneet kuuraa ylleen, ja vitivalkoinen lumikerros peittää jään. Talvinen Heposelkä tuo kaikessa rauhallisuudessaan mieleen juuri sellaisen idyllisen luontomiljöön, jonka varaan maakunnan matkailu vahvasti nojaa. Täällä kyllä kelpaa retkeillä ja nauttia hiljaisuudesta.

Etätöissä koronattomassa kunnassa

– Lapset eivät ole edes huomanneet, että olen töissä täällä Rääkkylässä, enkä Espoossa, naurahtaa espoolainen harmonikansoiton lehtori Elina Leskelä.

Talvisia tunnelmia tallentamassa

Talvi esittelee parastaan aikoina, jolloin puiden kapoisat oksat kannattelevat koreita kasoja lunta. Pakkanen paukkuu ja hentoiset hiutaleet leijailevat auringon säteiden luodessa niihin kimalletta. Tunnelma on taianomainen.