Onko mielipiteesi oikea?
KOLUMNI Kärkkäät mielipiteet ja ajattelun ääripäät ovat lisääntyneet viime vuosina. Tai ainakin sellaisen kuvan minä olen saanut. Sosiaalisen median ja internetin myötä ajatukset leviävät nopeasti ja jotenkin ne kaikkein radikaaleimmat saavat eniten näkyvyyttä.
Somessa algoritmit suosivat sisältöä, joka herättää tunteita; ihmiset kommentoivat julkaisun olevan väärässä ja kissavideot taas saavat tykkäyksiä. Tekoäly syöttää ihmisille sisältöä jokaisesta kerätyn datan perusteella. Siihen perustuu esimerkiksi Tiktokin koukuttavuus.
Liian moni ihminen elää niin sanotusti omassa kuplassaan, eli näkee ja kuulee vain tietoa, jotka tukevat omaa maailmankuvaa tai mielipiteitä. Myös Google edesauttaa tätä kohdennetuilla hakutuloksillaan. On mahdollista, että vaikka joku jonkun vahvan mielipiteen omaava henkilö yrittäisikin löytää perusteluja näkemystään vastaan, ei hänelle tulisi kuin teoriaansa tukevia hakutuloksia. Esimerkiksi jos olet kissaihminen ja kysyt Googlelta, onko kissa vai koira parempi, löydät artikkeleita kissojen paremmuudesta. Ja toisinpäin. En tiedä auttaako uloskirjautuminen, mutta sitä kannattaa kokeilla.
Joskus olisi ihan tervettä joutua miettimään ja perustelemaan mielipiteitään. Harmi vain- on mukavampi lukea mielensä mukaisia juttuja. Ja tätähän hakukoneet ja sosiaalinen media osaavat hyödyntää. Jos syötetään ihmiselle oikeanlaista sisältöä, saadaan se pysymään kiinnostuneena pidempään. Usein ihmiset kuitenkin mielivät kuulla olevansa oikeassa eikä väärässä, vaikka ei sitä itse tajuaisikaan.
Itse olen huomannut, että lukiessani Googlen etusivun uutisia siellä toistuvat samat, minua kiehtovat, aiheet. Tietenkin näitä uutisia on helppo ja kiva lukea, kun kaikki käsittelevät toistaan sopivampia aiheita. Haittapuolena lukijalle jää tosi suppea kuva tapahtumista ja uutisoinnista. Jos ei tiedosta niiden olevan sinulle kohdennettuja, voi kuva maailman tapahtumista vääristyä. Itse yritän välillä irtautua kuplasta lukemalla uutisia suoraan eri medioiden nettisivuilta saadakseni monipuolisempaa tietoa. Varmin ratkaisu olisi tietysti lukea vanhaa kunnon paperista sanomalehteä, siinä ei ole niin tarkasti kohdennettuja juttuja, ainakaan vielä.
Oskari Sallinen
9-luokkalainen tet-harjoittelija
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.