Laivaristeilyjä
KOLUMNI Vanhan sanonnan mukaan piru asuu yksityiskohdissa. Sillä tarkoitetaan sitä, että vaikka monien asioiden tavoitteet ja päälinjat olisi sovittu kuinka hyvin, niin toteutus tyssää siihen, että jokin yksityiskohta alkaa hiertämään, eikä siitä tahdota päästä yli millään.
Rääkkylän kunnan kohdalla piru on asunut Paksuniemen vierasvenesatamassa suuren kalastustroolarin muodossa. Sitä on pyritty saamaan pois neuvotteluteitse, käskyttämällä ja nyt viime vaiheessa on palkattu juristi hoitamaan asia kuntoon niin, että poistaminen kestää myös oikeudellisen tarkastelun. Kunnan palvelujen kokonaisuutta vasten tarkastellen yksi luvattomasti ankkuroitu alus ei ole kovinkaan suuri asia, mutta siitä tulee suuri, kun sitä tarkastellaan haittana satamaa käyttäville sekä mahdollisen ympäristöriskin näkökulmasta.
Ongelma nimenomaan on aluksen suuri koko. Se on 18 metriä pitkä, leveyttä on 6 metriä, uppoumaa 2,5 metriä ja painoa 60 tonnia. Jokainen käsittää, ettei tuon kokoluokan alusta nosteta vedestä ylös missä tahansa, sitä ei nosteta millä tahansa eikä kuljeta pois millä tahansa. Minulla ja muilla viranhaltijoilla ei ole ollut vastaavaa tapausta hoidettavanaan aiemmin. Sen tiedän, että Joensuussa on kaksikin alusta, jotka ovat saaneet häädön kaupungin rannoilta ja Savonlinnan Punkaharjulla on alue hinattuna rantamatalaan sekä ympäröity öljynsuojapuomeilla.
Eräs kuriositeetti liittyy siihen, että on kaksi osapuolta, joista kumpikaan minun tulkintani mukaan ei halua omistaa alusta. Sen tekee ymmärrettäväksi taloudelliset realiteetit. Aluksen ylläpito ja varsinkin sen maihin nostaminen maksavat rutosti rahaa. Sen vuoksi joudumme varmistumaan oikeudellisesti kestävällä tavalla aluksen oikean omistajuuden, jotta voimme ulottaa vaatimuksemme jatkossa hänelle.
Edellytän ja kunnan poliittinen johto edellyttää, että alus saadaan pois Paksuniemestä ennen jäiden tuloa. Pahin riski olisi, jos alus uppoaisi Paksuniemessä, mikä tarkoittaisi ympäristöriskin toteutumista ja moninkertaisia kustannuksia.
Luotan palkkaamaamme asiantuntija-apuun sekä omaan työhömme siinä, että näin myös tapahtuu.
Esko Rautiainen
kirjoittaja on Rääkkylän kunnanjohtaja