Kyllä tästäkin taas selvitään
PÄÄKIRJOITUS Tähän aikaan vuodesta vahvistetaan muun muassa kuntien ja seurakuntien talousarvioita ja seuraavien vuosien taloussuunnitelmia. Liperissä ja Rääkkylässä kunnat ovat vahvistaneet talousarviot, joiden odotusarvot ovat samanlaisia ainakin sillä perusteella, että Siun soten alijäämä ja palkkaharmonisoinnin lopullinen euromäärä on vielä auki. Kokoluokka on kuntakoon perusteella ihan eri luokkaa. Liperissä kyse vähintään kolmen neljän miljoonan euron maksusta, kun taas Rääkkylässä on puhuttu seitsemänsadan tuhannen euron osuudesta.
Joka tapauksessa summa aiheuttaa kunnille tuskaa ja ihan käytännön ongelmia. Liperissä edessä saattaa olla tilanne, että 4,5 miljoonan kumulatiivinen ylijäämä on syöty viimeistään ensi vuonna. Maanantaisessa valtuuston kokouksessa äänenpainot olivat vakavia, vaikka toisaalta todettiin, että kyllä tästäkin selvitään. Kunnan talous saattaa olla lähivuosina lähes yhtä pahassa jamassa kuin kymmenen vuotta sitten.
Rääkkylässä kunta on selviämässä kolmannesta talouden tasapainottamisuhkasta. Vahva tahto itsenäisyyden puolesta ja metsäkaupat kannattelevat kuntaa eteenpäin. Toisaalta nekään eivät riitä pelkästään, vaan elinkeinoelämän vireyteen ja kehitystyöhön on panostettava. Tämä koskee myös Liperiä, jossa asukasluku on jämähtämässä 12 000 asukkaan kohdalle. Asukasluku kävi vajaat kymmenen vuotta sitten noin neljäsataa henkilöä korkeammalla.
Luottamushenkilöt ja virkamiehet ovatkin todenneet, että asukaslukua ei saada millään konstilla äkkiä ylöspäin, vaan nyt pitää keskittyä palveluiden kehittämiseen ja ylläpitoon. Esimerkkinä voidaan pitää kolmen taajaman kouluratkaisuja, jotka antavat mahdollisuuden työpaikkojen ja sitä kautta uusien asukkaiden saamiseen Liperiin. Samaan hengenvetoon voidaan todeta, että kehittämistyötä ei voi unohtaa missään taajamassa tai haja-asutusalueilla. Liperi on taajamien ja maaseudun leimaama aluekokonaisuus, jossa on tarjolla jokaiselle jotakin.
Vaikka kuntatalouden taivaalla on pilviä, niin kehittämistyötä on jatkettava voimavarojen mukaan. Pärnävaaran ja Kirkkolahden kehittäminen ja Viinijärven sekä haja-asutusalueiden asumismahdollisuudet on pidettävä kunnossa ja houkuttelevina. Kahden ensiksi mainitun kohdalla kunta voi jatkaa perusinfran tekoa ja ylläpitoa kohtuullisin kustannuksin. Palvelujen kehittämiseen ja ylläpitoon tarvitaan kuitenkin yksityisiä yrityksiä. Se tarkoittaa, että palveluilla on oltava kysyntää, muuten yrittäjävetoisuus ei toteudu. Veikkaanpa tässä vaiheessa, että kunnan on tingittävä jostakin kehityshankkeesta eurojen vähyyden takia.
Seurakuntien talous ei ole myöskään irrallaan arjen olosuhteista. Liperissä, Heinäveden alue mukaan lukien, ja Rääkkylässä on investointitarpeita esimerkiksi pääkirkkojen kohdalla. Nämä tarpeet on hoidettava. Eikä kyse oli pikkusummista, vaan yhteensä jopa miljoonaluokan investoinneista lähivuosina.
Inflaatio ja sähkön hinnat kurittavat kotitalouksia ja sotakin on kovin lähellä. Siitä huolimatta Suomeen povataan vain hienoista taantumaa. Jos näin käy, niin hyvä niin. On tästä selvitty ennenkin ja selvitään nytkin. Hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta Kotiseutu-uutisten puolesta kaikille.