Tulevaisuutta liikuttamaan
Viime viikon Kotiseutu-uutisissa esitelty Pohjois-Karjalan Liikunnan tutkimus kuntien panostuksesta liikuntaan, antaa aiheen Liperin tilan vakavaan pohdiskeluun, huolestumiseenkin. Sen perusteella Liperi ei sijoitu Pohjois-Karjalan liikuntaystävällisimpien kuntien joukkoon.
Tulokset synnyttävät kuvan lyhytjänteisestä päätöksenteosta, jossa pitkäjänteisyys häviää hetken ratkaisuille. Liperin taloutta on korjattu kiitettävin tuloksin, mutta onko siinä vedetty liiankin tiukkaa linjaa. Tuoko hetken säästö ajan myötä lisälaskun vuosien myötä?
Liperi on monella rintamalla vahva urheilupitäjä, ja toki tarpeellisia investointejakin on tehty. Tuoreena esimerkkinä on Viinijärven kentän tekonurmi. Liperiläisille rakkaan lajin, naispesäpallon, tulevaisuus on siltä osin turvattu. Hiihtoa harrastaville Pärnävaara tarjoaa poikkeuksellisen hyvät harjoitus- ja kilpailumaastot ja hiihto on paikkakunnan menestyslajeja. Myös jalkapallo on saanut ansaitsemansa tekonurmikentän Ylämyllylle ja osoittanut kiitoksensa laajan ja innostuneen harrastajajoukon voimin. Vastaavasti aikanaan vahva jääkiekkoilu taitaa joutua odottamaan tekojäätä loputtomiin. Sen saaminen ei ollut aikanaan edes rahasta, vaan paikasta, kiinni. Miinuspuolella on myös hyvän sisäuintipaikan sulkeutuminen Käsämässä.
Tutkimuksen mukaan henkilöpanostukset liikunnan hyväksi ovat Liperissä pienet. Esimerkiksi pienemmän Outokummun pelimerkit ovat lähes kolminkertaiset.
Liikuntatoimen menot ovat Liperissä vajaat puolet maakunnan keskiarvosta. Pieni Rääkkylä satsaa liikuntaan selvästi enemmän euroja asukasta kohti. Seura-avustuksiin on panostettu, mutta vielä ollaan maakunnan keskiarvon alapuolella. Rääkkylä onkin saanut useammalta taholta tunnustusta liikuntatoimen hoidostaan. Sielläkään ei ylpeillä enempää jää- kuin uimahallilla, mutta monet muut asiat on tehty tehokkaasti käyttäjiä palvelemaan, koulujen liikunnasta lähtien.
Pokalin tutkimus on haaste kunnille, mutta tulevaisuuden terveyttä rakentamassa tarvitaan urheiluseuroja, yrityksiä ja muita liikunnan tukijoita. Seurojen järjestämä kilpaurheilu on kokoava, kannustava ja sykähdyttävä voima, mutta yhä enemmän kysytään sen rinnalle vaihtoehtoista liikuntaa ilman numerolappuja. Liikunnalla on kiistaton vaikutus ihmisten terveyteen ja sitä kautta myös yhteiskunnan hyvinvointiin, niin taloudellisesti kuin muutenkin. Sieltä säästetyt eurot maksetaan jälkikäteen moninkertaisina kuluina.
Liperi voisi nyt raottaa vähän kukkaron nyörejä ennalta liikuntaan, tähän ennalta ehkäisevään terveydenhoitoon. Monipuoliset liikuntapalvelut ja aktiivista työtä tekevien seurojen tukeminen tässä vaiheessa kyllä noteerattaisiin. Koskekoon sama haaste myös paikallisia yrityksiä ja niiden ratkaisuja olla mukana lähialueen kehittämisessä.