Miinusta ja plussaa
Valtakunnallisen hulinan keskellä paikallisella yritysrintamalla tapahtuu uutta, hyvää ja vähän huonoakin. Ylämyllyn tuore yritysratkaisu sijoittuu yllätysluokkaan.
Palveluyritys on asiakkaidensa peili. Jos asiakkaat eivät siihen riittävästi vilkaise, peili rupeaa säröilemään ja saattaa jopa kokonaan kadota. Joka ainoan peilin rikkoutuminen tai katoaminen on menetys vähintään lähiympäristölleen ja sen ihmisille. Jos palveluja ei käytä, ei kannata huudella peräänkään.
Liperiläisille on tuttu puheenaihe ravintolapalvelujen jatkuvuus kirkonkylällä, ja samoja pohdintoja on riittänyt myös Rääkkylän keskustaan. Sellaisiakin aikoja on nähty, jolloin Liperissä molemmat paikalliset kapakat ovat olleet muutaman kuukauden yhtä aikaa kiinni. Aina kuitenkin on jostain löytynyt yrittäjähenkinen jatkaja, milloin lyhyemmäksi milloin pitemmäksi aikaa.
Nyt toinen lounaspaikka on lopettanut nälän sammuttamisen, kun lounailla ei ole riittävästi kysyntää. Yrittäjän toteamus, että tuntuu kuin viisi euroa antaisi ruoan päälle jokaiselle asiakkaalle, on karua kertomaa. Keskittyminen, ainakin toistaiseksi, leivänpaistoon ja pitopalveluun on ymmärrettävä ratkaisu. Paikkakunnan vilja- ja leipätuotteet ovat Liperissä korkeassa kurssissa ja niillä on kysyntää pääkaupunkiseutua myöten.
Vähän säikäyttävä oli ennakkotieto siitä, että myös toinen lounaspaikka on panemassa pillit pussiin. Näin kokeilu olisi jäänyt surullisen lyhyeksi. Toisen yrittäjän ratkaisut taisivat kuitenkin kääntää ajatukset ja varmistaa lounaspalvelut kunnan keskustaajamassa.
Kahdelle lounaspaikalle ei yksinkertaisesti riitä asiakkaita, hyvä kun edes yhdelle. Onhan rinnalla myös muita pizza- ja pikaruokapalveluja. Vaikka kilpailu on tervetullutta, tässä tapauksessa se oli viedä molemmilta paikoilta kunnon toimintaedellytykset.
Miinuspuolelle kirjautuu vielä se, että kirkonkylältä on katoamassa pienehkö, mutta tarjonnaltaan sopivan monipuolinen kangaskauppa. Se iskee erityisesti naisväen tarpeisiin. Jos paikalle ei löydy jatkajaa, moni hankintamatka ohjautuu Joensuuhun.
Isona myönteisenä asiana on näiden miinusten rinnalla entisen leipomokiinteistön käyttöönotto pitkän katkoksen jälkeen. Isoille tiloille Ylämyllyllä ei löytynyt kokonaiskäyttäjää ja paikasta uhkasi tulla teollisuusrakentamisen muistomerkki Liperiin. Onneksi Lipertekin rakennuttaman kiinteistön omistus oli aikanaan siirtynyt aivan muuanne, joten suoria taloudellisia tappioita ei ole kunnalle tullut. Aikanaan hyvin työllistäneen leipomon työpaikat ja sitä kautta veroeurot ovat jääneet Liperiin tulematta.
Nyt on syytä pitää peukkuja Liperin uudelle, mutta kokeneelle yrittäjälle. Jos uuden innovatiivisen tuotteen markkinat maailmalle avautuvat, se merkitsee uusia työpaikkoja paikkakunnalle. Ala ei ole Kai Iiskolalle vieras, joten uudet avaukset tuskin ovat Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry:n puheenjohtajalle hyppy tuntemattomaan. Juuri tämä kansainvälisille markkinoille ja paikalliseen työllistämiseen tähtäävä hanke kääntää Liperin ”yritysbarometrin” pienistä takaiskuista huolimatta plussan puolelle.
Lisää Kai Iiskolan yrityksestä 17. syyskuuta Kotiseutu-uutisten etusivun jutusta.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.