Kuka kerää roskasi?
KOLUMNI Ylen järjestämä Miljoona roskapussia -kampanja päättyy kesäkuun ensimmäisenä keskiviikkona. Miljoonan lukemaan ei saateta päästä, sillä paria päivää ennen loppumista järjestelmään oli kirjattu reilut 300 000 kerättyä pussia, joka kuitenkin on enemmän kuin edellisenä vuonna.
Liperissä kerättyjen pussien määrä oli sunnuntaina 2. kesäkuuta 106, Rääkkylässä 50 pussia. Mukana huhtikuun puolivälissä alkaneessa kampanjassa on 209 kaupunkia tai kuntaa. Rääkkylä ilmoittautui mukaan, Liperi ei. Viime vuoden summa koko Suomesta kuulostaa hätkähdyttävältä, noin viisi miljoonaa litraa roskaa.
Viisas ystäväni sanoo saman pätevän lausahduksen joka vuosi: ”Jos kukaan ei roskaisi, kenenkään ei tarvitsisi kerätä.” Mistä roskien heittelyssä on kyse? Ajattelemattomuudesta, itsekkyydestä, laiskuudesta? Ylen kampanja kehottaa keräämään roskat reitiltä ja tekemään samalla hyvää. On jo muodostunut uusi urheilulajikin, plogging, roskajuoksu, jossa lenkkeilyn ohessa pussi kädessä noukitaan roskat maasta. Todella hyvän tekemistä toisten ja erityisesti luonnon puolesta, mutta parasta hyväntekoa olisi olla heittämättä.
Vanha partiolaisten retkeilysääntö on kullanarvoinen – minkä jaksat kantaa reissulle, jaksat myös tuoda takaisin. Ja useimmiten se juoma- tai ruokapakkaus on tullessa kevyempi eli tyhjä. Joka vuosi somessa kiertää varoitus metallisten juomatölkkien joutumisesta pellonpientareelta ruohon ja säilörehun mukana eläinten sisuksiin samalla aiheuttaen jopa tuskaisen kuoleman.
Kun maailmassa ehdottomasti halutaan tehdä tekoja ekologisuuden ja luonnon puolesta, niin olisiko ehdoton ei roskaamiselle myös välttämätön? Jokainen ikäluokka roskaa, myös he, joille maapallomme elämä on tulevaisuutta. Maailmassa on monia maita, joissa roskaamisesta voi saada kipakan rangaistuksen, esimerkiksi siisteydestään tunnetussa Singaporessa. Suomessakin jätelain roskaamiskiellon rikkomisesta voi saada rikesakon, mutta valvonta lienee olematonta. Ja mikä olikaan muovikorkkien ohella vesistöjen yleisin roska? Tupakantumppi, joka hajottuaan muuttuu mikromuoviksi eikä siinä muodossa häviä koskaan. Pelottavaa, eikö totta?