Työllisyyden hoitoon yhteinen asia
KOLUMNI Liperin koordinoimassa neljän kunnan YTYÄ -Yhteistyöllä tuloksiin -hankkeessa on työskennelty pian neljä vuotta työllisyyden edistämiseksi. Hankkeen päättyessä on aika summata kokemuksia.
Hanketoiminta käynnistyi alkuvuodesta 2020. Maaliskuussa korona lamautti toiminnot ja työmarkkinat. Siirryttiin etätöihin, kehitettiin etävalmennusta ja suunniteltiin tulevaa. Kun pandemia ja rajoitukset hellittivät, asiakastyö alkoi toden teolla. Samoihin aikoihin käynnistyivät työllisyyden kuntakokeilut. Kokeiluissa osa TE-toimiston tehtävistä on siirretty lainsäädännöllä kokeilukunnan tehtäviksi.
Tarkoituksena on työllisyyspalveluiden vaikuttavuuden parantaminen. Liperissä tavoitetta on kehitetty kunnan, kuntakokeilun ja hankkeen työntekijöiden yhteisvoimin saman katon alla. Syntyi työllisyyspalvelujen matalan kynnyksen palvelupiste Duunitalo Linkki. Hankkeen toimintaan on osallistunut neljässä kunnassa tähän mennessä 942 asiakasta. Asiakkaista 64 %:a on edennyt työhön tai koulutukseen. Tästä iloitsemme koko työntekijäporukalla!
Mitä olemme oppineet? Kokemuksiemme ja palautteiden mukaan tärkeintä on ollut yksilöllinen työhönvalmennus. Asiakkaan kanssa on suunniteltu ja toteutettu hänelle sopiva kuntoutus-, koulutus- tai työllistymispolku. Valmentajat ovat olleet asiakkaan tukena pitkilläkin poluilla asiakkaan tarpeen mukaan.
Asiakkailta eteneminen on edellyttänyt usein oman osaamisen kehittämistä sekä haasteiden käsittelyä. Hankkeen mahdollistamana asiakkaille on hankittu mm. työllistymistä edistäviä ammatillisia lyhytkoulutuksia, psykososiaalista lyhytterapiaa, digitaitovalmennusta, bussikortteja kulkemisen tueksi, tulkkipalveluja ja työvaatteita. Lisäksi on järjestetty työnhaku- ja digitaitoryhmiä.
Ja yhteistyö! Sitä ei voi kyllin kiittää. Tiivis yhteistyö yrittäjien ja palveluverkoston kanssa on kantanut hedelmää. Yhdessä on toteutettu mm. rekrytointitapahtumia, työvoimakoulutuksia ja talousneuvolaa. Kunnissa on panostettu myös palkkatukityöpaikkojen ja yhdistystyöllistämisen kehittämiseen. Nyt eletään murrosaikaa. Kunnat jatkavat työhönvalmennusta omilla resursseillaan. Työllisyyden kuntakokeilut toimivat vielä vuoden. Vuonna 2025 TE-palvelut siirretään työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille. Työllisyyden hoito on yhteinen asia. Kiitos kaikille yhteistyöstä.
Minna Ikonen
Matleena Pekkanen