Työllisyyden hoidon uudet tuulet
KOLUMNI Tiesitkö, että vuoden 2025 alusta TE-palvelut henkilöstöineen siirtyvät valtiolta kuntiin? Tämän uudistuksen tarkoitus on tuoda palvelut lähemmäksi asiakkaita ja kannustaa kuntia kehittämään tehokkaita palveluja työllisyyden edistämiseksi.
Mitä tämä tarkoittaa Liperissä? Tiedämmekö, mistä ja miten palvelua saa jatkossa? Yksityiskohtaisia vastauksia saadaan vielä tovi vartoilla. Varmaa on, ettei Liperi tule järjestämään näitä palveluja yksin, ja syykin on selvä: Liperissä ei ole 20 000 työikäistä henkilöä. Tarkoitukseen valjastetaan siis laajempi alue tekemään yhteistyötä. Tarvitseeko tästä huolestua? Tuleeko liperiläisten asema heikkenemään? Tähän muutoksella ei missään nimessä tähdätä, vaan palvelujen saatavuuden tulee olla yhdenvertaista koko Suomessa. Pyrkimyksenä Liperin kunnan työllisyyspalveluissa on, että kunnan asukkaat ja yritykset saavat apua, joka auttaa juuri heitä eteenpäin.
Työttömyysaste Liperissä on nyt matalampi kuin vuosikymmeniin, mutta silti meillä on paljon työnhakijoita, jotka kaipaavat runsaasti tukea työnhakuun. Moni on nyt ensimmäistä kertaa työttömänä oltuaan pitkän uran työelämässä, ja työnhaku on sinä aikana uudistunut täysin. He ovat vain yksi ryhmä, joka tarvitsee erityistä työhönvalmennusta. Moni työnhakija kaipaa rinnalla kulkijaksi ihmisen, joka auttaa näkemään omat vahvuudet ja mahdollisuudet, löytää väyliä opintoihin ja työelämään. Sitä on tiivistettynä vaikuttava työhönvalmennus.
Työllisyyden hoito on kuitenkin loppupeleissä yhteistyötä. Sitä eivät tähänkään asti ole kyenneet yksin ratkomaan TE-palvelut eivätkä kuntien työllisyyspalvelut. Ihan jo siitä syystä, etteivät kaikki työllisty näiden palvelukseen. Myös jatkossa alueen yritykset ja yhdistykset ovat tärkeässä roolissa työllisyyden edistäjinä. Kun kuntalainen työllistyy, hyötyy siitä moni muukin kuin hän itse. Työnantaja ja kunta ovat yhtä lailla voittajia. Kunnan kannattaakin jo nyt panostaa työllisyyden hoitoon, sillä se lisää samalla kunnan elinvoimaa ja kilpailukykyä. Ja se taas hyödyttää myös työnantajia ja kuntalaisia. Hyvä kiertää!
Hiljaa hyvä tulee, yhteistyöllä vielä parempaa.
Tiina Asikainen
YTYÄ! – YhteisTYÖLLÄ tuloksiin -hankkeen hankesuunnittelija