Viktoria on viuluvirtuoosi

Liperiläinen Viktoria Lavrenchuk juhli viime viikolla 20-vuotissyntymäpäiviään, äitiyttä ja tuoretta nimitystään Pohjois-Karjalan nuoreksi solistiksi.

Äitiydessä tarvitaan huumoria

Kesällä 91 vuotta täyttävällä Sylvi Lappalaisella on nuori mieli. Vuosi sitten sattunut tapaturma on hidastanut liikkumista, ja apua on löytynyt rollaattorista, mutta moninkertaisen isoäidin virkeyttä eletty elämä ei paina.

Kesä-kuutille hirsimökki

Lomaviikko, kaunis kevätkeli ja uusi titteli. Matti Ryynänen tepastelee Liperin vapputapahtumassa kesä-kuutin nimeä ja mökkiläistoimikunnan muistamista kantaen. Mökkiläistoimikunta valitsee kesä-kuutiksi henkilön, joka on saanut vuoden ensimmäisenä vapaa-ajanasunnon rakennusluvan.

Hirsi pitää pintansa – perinteisenä ja elementtinä

Hirsiveisto Laasosella puu taipuu niin perinteiseksi, vankaksi piilutetuksi mökkihirreksi kuin moderniksi ja kevyeksi hirsipaneeliksikin. Alkuun maatalouden sivuelinkeinosta alkanut puurakentaminen on nykyisin yhä lähempänä pihojen sisustamista.

Liperin apteekkareille ensimmäiset omat apteekit

Liperin uudet apteekkarit, Tuulia Väisänen ja Eija Huhtakangas, ovat kumpikin uuden uran edessä, jos mittarina pidetään omaa apteekkia. Väisänen on kirkonkylän ja Viinijärven apteekkari ja Huhtakangas Ylämyllyn apteekkari.

Saaristolainen

Jos seisoo kovalla tuulella Pesolansaaren rannassa, tuntuu kuin sielu lähtisi viiman matkaan. Mutta jos rannalta lähtee kapumaan mäkeä ylös, ei tuulta pian enää huomaa. Muutaman sadan metrin päässä vastaan tulee talo, Päivi Saarelman ja Matti Pellilän koti.

Juurilleen palannut

Tasan vuosi sitten Pellervo Hämäläinen teki paluun leipäpitäjään, kun hän aloitti Liperin kunnan talousjohtajana.

Kesäasunto on eniten koti

Kuorinka näyttää kauneutensa myös hangen ja jään pitäessä järveä kahleissaan: vapaa-ajan asunnon ikkunoista avautuvat huikeat maisemat. Vaikka vielä ei voi seurata telkkiä ja muita sukeltajia, tieto vapautuvista vesistä on jo ilmassa. Musiikkilaitteesta soiva Kuorinka-valssi täydentää tunnelman.

Yrittäjä koko aikuisiän

Liperiläisellä Matti Haukalla on nuoresta iästään huolimatta jo kymmenen vuotta yrittäjyyttä takana. – Yrittäjänä aloitin 19-vuotiaana. Mutta koko ikäni olen koneiden kanssa touhunnut ja kokeilemalla oppinut. Kun vanhemmat olivat maatilayrittäjiä, niin koneita korjattiin yhdessä ja olihan minulla peltoautoja.

Kohti koria

Harrastusten luokitteleminen vuodenaikojen mukaan alkaa olla vanhanaikaista. Siinä missä hallit täyttyvät kesällä luistelijoista ja talvella pallon potkijoista, frisbeegolfaajat uhmaavat hankia ja kylmyyttä päivän pituudesta piittaamatta.