Leipää ja kyntökisaa

Liperin vuoden ykköstapahtuma lähestyy taas kovaa vauhtia. Ykköstapahtuma siinäkin mielessä, että järjestäjät odottavat paikalle ennätyskävijämäärää. Jos ja kun ilmakin näyttää suosivan, niin Leipäpäiville ja Traktorikynnön SM-kilpailuihin saadaan kahden päivän aikana tuhansia kävijöitä. Parhaimmillaan luku voi nousta reilusti yli viidentuhannen kävijän.

Molemmat tapahtumat tarjoavat kaksipäiväisinä runsaasti katsottavaa ja koettavaa. Traktorit jurnuttavat kirkonkylän katukuvaan heti perjantaina ja peltoja kynnetään urakalla kaksi päivää. Leipäpäiville kannattaa tulla jo perjantaina, mutta varsinainen hulina on edessä erityisesti lauantaina.

Leipäpäivillä on tulossa mukaan aiempaa enemmän näytteilleasettajia ja myyjiä. Se tietää entistä enemmän katsottavaa ja mukaan otettavaa. Samaa voidaan sanoa traktorikyntöalueesta, joka on Käsämäntien välittömässä läheisyydessä. Kilpailujen lisäksi maataloudesta ja koneista kiinnostuneille on runsaasti nähtävää.

Molemmat tapahtumat todistavat jälleen kerran sitä, että Liperi on todellinen leipäpitäjä. Maatalous on edelleen tärkeä elinkeino, josta parhaita esimerkkejä ovat viljaa ja rehua kasvavat pellot sekä laiduntavat lehmät.

Liperissä hyödynnetään myös haja-asutusalueiden ja maaseutumaisen miljöön vetovoima kaavaratkaisuilla. Kunta kaavoittaa ja sillä on tarjolla omakotitalotontteja taajamista, mutta myös kylistä ja hyvien liikenneyhteyksien sekä palvelujen tuntumasta.

Tulevaisuuden tekijät ja yhteiskuntatieteilijät käyvät aika ajoin keskustelua keskittämisestä ja kaupungistumisesta, jonka vastakohtana nähdään maaseutu. Parhaimmat tai pahimmat jopa väittävät, että edessä on jonkinlainen valinta. En usko, että meillä on edessä pakon pohjalta sellaista valintaa.

Liperin ja Rääkkylän maaseutumaisessa ympäristössä ja taajamien ulkopuolella on hyvä elää. Valinta on jokaisen oma. Palvelutaso ei ole enää sama kuin vuosikymmeniä sitten, mutta kohtuulliset peruspalvelut pitää olla jokaisen kuntalaisen saavutettavissa asuinpaikasta riippumatta.

 

Vastaa