Asumismenoista lainakattoon

Omakotitalo keskustassa ja vielä järven rannassa on vanha vitsin aihe asumista käsittelevissä keskusteluissa tai paremminkin unelma suomalaisilla asunnon ostajilla. Todellisuus on tietysti jotakin aivan muuta.

Kyselyissä suurin osa vastaajista haluaa asua omakotitalossa, mutta kaikille se ei ole taloudellisesti mahdollista asunnon ostohinnan tai rakentamisen kustannusten takia. Omat mieltymykset ja talouden koko vaikuttavat myös kunkin henkilökohtaiseen ratkaisuun.

Omakotitaloasutus korostuu Liperin kaltaisessa suuremman kaupungin kupeessa olevalla kunnalla ja Rääkkylän maaseutukunnalla. Molemmissa kunnissa on suhteellisen vähän kerros- ja pienkerrostaloja verrattuna omakoti- ja rivitaloihin.

Jos taas mietitään paljon julkisuudessa olleita asumismenoja, niin liperiläiset ja rääkkyläläiset saavat olla suhteellisen tyytyväisiä asumismenojensa tasoon. Omakotitaloon pääsee kiinni kohtuurahalla, jos ei ihan halua ostaa uudenkarheaa taloa Jyrin alueelta.

Kohtuuraha tarkoittaa tässä tapauksessa toisenlaista hintatasoa kuin Etelä-Suomessa. Talo joka maksaa pääkaupunkiseudulla puoli miljoonaa euroa, on täällä jopa puolet tai ainakin kolmasosan halvempi. Samalla tavalla asumismenot ovat täällä edullisempia monien eri syiden takia, toisaalta taas palkkataso on täällä puntteja tasoittaen heikompi.

Asumismenot saattavat tilastojen mukaan olla pääkaupunkiseudulla joissakin tapauksissa jopa kuusikymmentä prosenttia kotitalouden menoista. Se on aivan liikaa. Tapauskohtaisesti näin voi olla tietysti missä tahansa ja esimerkiksi Joensuu sijoittuu asumismenokustannuksissa korkealla hinta- ja vuokratason takia.

Heinäkuun alussa voimaan tullut lainakatto ei heilauta juurikaan asuntomarkkinoita tai asuntorahoitusta. Lainakatolla onkin todennäköisesti enemmän ohjaava vaikutus. Se kannustaa tai ohjaa omaan säästämiseen.

Säästäväisyys oli aikoinaan pakollinen hyve, jota ilman et päässyt kiinni omaan asuntoon. Vanhan tavan kunniaan saattaminen ei ole ollenkaan huono asia. Joskus käy mielessä, että itse kunkin kannattaa aloittaa omaisuuden, lue asunnon koon ja sijainnin, kartuttaminen hieman hillitymmin. Siihen omakotitaloon järven rannalla pääsee kiinni myöhemmälläkin iällä, eikä jo kolmekymppisenä.

 

Vastaa