Uusi nähtävyys

Liperin vanhalla kunnantalolla on ainakin kaksi menneisyyttä: satavuotinen ja talon säilyttämisvaiheisiin liittyvä viimeisimmän parin vuosikymmenen historia. Ensimmäiset vuosikymmenet elettiin ja toimittiin, viimeisimmät nukuttiin horroksessa ja väännettiin kättä. Pisteen riitelylle pani Korkein hallinto-oikeus, joka määräsi kunnantalon ulkokuoren kunnostettavaksi.

Kirkonkylän ilmeen kauhistuksesta on remontin myötä kuoriutunut kuntakeskuksen kaunistus, kun rakennus on verhoiltu ja maalattu uudelleen. Siitä, mikä silmään keskeiseltä paikalta nyt sattuu, voivat liperiläiset olla ylpeitä.

Vanha kunnantalo häivyttää tehokkaasti uudemman viraston taakseen ja tekee siitä entistä harmaamman. Jossain vaiheessa sekin on kunnostusvuorossa, myös sisäisesti.

Upea ulkokuori herättelee varmasti henkiin keskustelun siitä, mitä koko talon remontilla olisi saatu aikaan. Myös sisältä remontoitu rakennus olisi nyt houkutteleva sekä työ- että harrastustilana. Ensivaiheessa pohditaan tietysti entisöinnin yksityiskohtien onnistumista. Seuraavaksi sinkoillaan ilmoille ideoita siitä, millä rakennuksen saisi sisältäkin toimivaksi.

Kustannusarvio talon korjaamisesta käyttökuntoon oli noin kolme miljoonaa euroa, eikä kunnalla tuohon investointiin ollut rahaa. Vielä vähemmän rahaa on nyt, kun kuntatalous on poikkeuksellisen tiukalla ja kunta kamppailee oikeudestaan itsenäisyyteen. Täysremontti olisi vaatinut kokonaan ulkopuolisen rahoituksen. Nykymuottiin kunnostaminen on maksanut kunnalle 133 000 euroa ja lisänä on ollut Ely-keskuksen 49 000 euron tuki.

Vanhaa kunnantaloa kannattaa tulla katsomaan kauempaakin. Viinijärvellä ja Ylämyllyllä asuvat voivat käydä vilkaisemassa kuntakeskuksen ilmeen muutoksen paikan päältä.

Kirkonkylä heijastaa sekä kuntalaisten että kulkijain silmään ihan uutta ilmettä. Nekin, jotka ovat säilyttämistä vastustaneet, voinevat iloita lopputuloksesta. Kun ei vain jäisi Liperin itsenäisyyden muistomerkiksi!?

Vastaa