Palvelut pakenevat, ehtiikö ambulanssi?

Päädytäänpä kuntarakenteessa millaiseen uudistukseen tahansa, kuntalaiset saavat koko ajan esimakua tulevasta. Tämän päivän Suomessa keskittäminen on valttia. Mitä kauempana ytimestä asut, sitä kauempaa palvelut ja – pahimmassa tapauksessa avun – joudut hakemaan.

Liperi on saanut kokea valtionhallinnon palvelujen paon ja supistukset nahoissaan jo useaan kertaan. Poliisiasemastakin on jäljellä enää pieni tutkintayksikkö, jonka rippeet vireilläolevat suunnitelmat voivat heivata Joensuuhun – tai Kuopioon. Se kun on tämän hetken suosituin keskittämissuunta Itä-Suomessa.

Hyvä – tai paremminkin huono, esimerkki löytyy Rääkkylästä. Se on taatusti tuore ja ihmisiä koskettava. Sairaanhoitopiirissä on tehty päätös, että rääkkyläläiset akuutit sairaat tai onnettomuuden uhrit eivät tarvitse nykyisen kaltaista nopeaa ambulanssipalvelua omalta paikkakunnalta. Apu tulee Joensuusta, Kiteeltä, Liperistä, ties mistä…

Rääkkylässä sairaankuljetuksesta on ansiokkaasti vastannut Punaisen Ristin ylläpitämä ambulanssi lähipalveluna. Se on ollut tehokas apu silloin, kun on tarvittu nopeita toimia. Joukkoliikenne kulkee ajallaan, taksit vievät istumaan kykeneviä, mutta ambulanssi on ollut oikea väline juuri nopeaa ja tarkoituksenmukaista siirtoa varten. Paikallisesti hoidetulla palvelulla on ollut myös työllistävä vaikutus.

Rääkkylän kunta on valittanut ratkaisusta hallinto-oikeuteen. Jos valitus hylätään, asettaa päätös erityisesti Rääkkylän tyyppisessä kunnassa sen asukkaat kovin eriarvoiseen asemaan. Aika avun perilletuloon kiireellisessä tapauksessa voi venyä kymmeniä minuutteja, ja pahimmassa tapauksessa se ei ehdi ajoissa perille.

Mittaakohan tämä vaaka sitä, kumpi painaa elämässä enemmän; euro vai ihminen?

P.S. Jos ovat paikalliset palvelut katoamassa Rääkkylästä, on Liperissä vajetta valtuustoehdokkaista. Tästä kertoo nykyvaltuuston suurimpien puolueiden konkarien vetoomus lukijan palstalla. Onko tosiaan käymässä niin, että tällä nelivuotiskaudella korostunut sisäinen riitely on vienyt kiinnostuksen paikalliseen politiikantekoon. Ei välttämättä yllättävää, mutta valitettavaa kylläkin. Jos näin käy, riitelijät ovat saavuttaneet ainakin yhden tavoitteensa.

Vastaa