Jääurheilussa toinen poikkeustalvi

”Kun sä kuulet kuovin äänen, älä mene järven jäälle…”
Ja vaikka et olisi vielä kuullutkaan, älä mene sittenkään.

Viime päivien uutiset ”jääurheilusta” ovat olleet todella huonoja. Alkuviikosta sai kolme ihmistä surmansa pudottuaan heikkoihin jäihin. Läheiseksi ongelman teki miehen täpärä pelastuminen Rääkkylän Mensulammesta tiistaina.

Elämme jo toista ongelmallista talvea järvien jäillä. Vuosi sitten vesistöjen jäätyminen oli tuskallisen hidasta. Vielä tammikuussa varoiteltiin pettävän ohuesta jääkerroksesta ja muistutettiin sattuneista vahingoista. Nyt on jääkautta leikattu loppupäästä.

Harvinaisen lämmin maaliskuu söi jääkerroksen poikkeuksellisen hienoksi. Pilkkikilpailujen pitäjät ovat joutuneet miettimään vastuutaan, ja tiedot kisoissa jäihin pudonneista pilkkijöistä ovat totisinta totta. Jää on ollut – ainakin Liperin korkeudella – sillä tavoin petollista, että tavallaan vahvistuneet moottorikelkkaurat ovatkin nyt pettäneet jäällä kulkijan alla.

Jään paksuus vaihtelee yllättävästi. Virtapaikat ovat vaarallisia eikä niitä ainakaan äkkinäinen osaa kulkiessaan ennakoida. Kevään myötä jään rakenne muuttuu puikkomaiseksi, jolloin kantavuus heikkenee olennaisesti. Pilkkijöiden ja muidern jäällä liikkujien on syytä muistaa, että aamulla miehen kantanut jää saattaa olla pettävää jo iltapäivällä.

Sellaista valistusta tuskin tässä maassa saadaan aikaan, etteikö joku hukkuisi kesällä sepalus auki tai tavella pomppa kiinni. Siitä on joka vuodelta enemmän kuin riittävästi näyttöä.

Paras tapa tietenkin olisi pysytellä poissa heikoilta jäiltä; nostaa ajoissa talviverkkonsa ja lopettaa kalan narraus pilkkiavannoilla. Kun kaikki eivät tätä malta tehdä, tulisi jäälle varautua riittävin turvavarustein. Tukeva keppi ja jääpiikit ovat epävarmaan aikaan liikkujien välttämättömät turvavarusteet. Kelluntatakista voi myös olla arvaamaton hyöty ongelmatilanteessa. Matkapuhelin pitää aina vesille lähdettäessä pakata vesitiiviiseen pussiin.

Jäälle on turvallisempi mennä kaksin, ja kaveriin on syytä pitää jonkin verran välimatkaa. Jos jää pettää toisen alla, voi toinen aloittaa pelastustoimet.

Jos jää jostain syystä pettää, on pysyteltävä mahdollisimman rauhallisena. Huutamalla apua tai puhaltamalla kelluntapukineessa olevaan pilliin, saa heräteltyä lähellä olevat ihmiset.

”Toisten auttajien on hyvä lähestyä jäihin vajonnutta samasta suunnasta. Jäihin vajonnutta rauhoitellaan, otetaan keppi, köysi tai vaikkapa oma takki ja lähestytään viimeiset metrit ryömimällä. Pelastajan on huolehdittava omasta turvallisuudestaan. Mikäli auttajia on useita, on mahdollista tehdä jäälle pelastusketju”, opastetaan Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen tiedotteessa.

Autolla kevätjäille ei ole enää turvallista mennä ja kelkallakin liikkuminen edellyttää suurta varovaisuutta ja kokemusta.

tarmo.nenonen@kotiseutu-uutiset.fi

Vastaa