Vakavaraista hoitoa Jyriin

Liperiläisyritykset ovat olleet viime aikoina esillä, onneksi hyvässä. Kahdesti valtakunnanpalkittu Mantsinen näistä etunenässä.
MTV3:n ohjelma 45 minuuttia tutustutti meitä viime viikolla myös tulevaan.
Tv-ohjelmassa kerrottiin, miten yksityistäminen esimerkiksi terveyspuolella poikii maahan menestyviä yrityksiä, jotka eivät isosti ääntä itsestään ja tuloksentekotaidoistaan pidä.
Liperin kunta on saamassa vakavaraisen tulijan entisen varuskuntasairaalan tiloihin. Hyvä, että rakennus saadaan käyttöön, kun purkamisellakin olisi hintansa.

Jyriin tulossa oleva MedOne Oy on parhaaseen A-luokkaan kuuluva yritys, joka on muutamassa vuodessa luonut menestystarinansa. Luokitus on suomennettu sanalla Erinomainen.
MedOne Oy:n liikevaihto on vuositasolla 28,1 miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvuprosentti oli 23,6, edellisellä tilikaudella peräti 32,1 prosenttia.
Käyttökate hypähti reippaasti: 7,8 prosentista 18,7 prosenttiin. Yrityksen nettotuotto viimeiseltä 12 kuukaudelta oli 4,0 miljoonaa euroa. Nettotulosprosentti nousi edellisen kauden 5,2 prosentissta 14,1 prosenttiin.

Yritykseen sijoitetun pääoman tuotto nousi edellisen vuoden 38,3 prosentista 113,8 prosenttiin.
MedOne Oy:n omavaraisuusaste on hyvä, 49 prosenttia. Tappiopuskureita yrityksellä oli tilikauden lopussa 5,3 miljoonaa euroa. Yrityksellä oli velkoja suunnilleen saman verran eli 5,4 miljoonaa euroa. Käytännössä yritys on siis velaton ja sen rahoituksellinen liikkumavara suuri.
Yrityksen investoinnit ovat sen liikevaihtoon nähden vuositasolla pienet. Tämä peilaa Liperinkin tilannetta, jossa toiminnan aloittamista varten räätälöidään tilat valmiiksi.
Tiedot ilmenevät tilinpäätösinformaation analysointiin ja vertailuun erikoistuneen Balance Consulting Oy:n yhteenvedosta. On syytä tietenkin muistaa, ettei MedOne Oy:n tuloksesta ole tähän mennessä senttiäkään syntynyt Liperin yksiköstä Jyristä. Se aika on edessäpäin.
Nyt pitää toivoa, että mahdollisimman moni tuon yrityksen ja sen työntekijäin veromarkoista jää Liperiin. Tällaiset vakaat osaajat ovat tervetulleita esimerkiksi rakentamaan turvattuja vuosia ja palveluja ikä-ihmisille ja siinä sivussa kartuttamaan pohjatonta verosäkkiämme.

Yhden kipeän kysymyksen laskelmat kuitenkin jättävät: miksi kunnat joutuvat turvautumaan ostopalveluihin ja ulkopuolisiin yrittäjiin aloilla, joilla välttämättömän palvelun tuottamisen kautta tehdään vankkaa tulosta. Tehokkuuskysymys nousee väkisin esiin.
Yksityistäminen on ajan henkeä kunnissa, mutta onko siitä tulossa itsetarkoitus? Tuloksellisesti itse hoidetut palvelut keventäisivät kuntatalouden paineita. Muitakin tuottoja pitäisi olla kuin verojen kerääminen ja veroprosentin korottaminen aina tarpeen mukaan.
Tappiollista toimintaa ei kannata tietenkään ylläpitää, mutta mikä taika siinä piilee, kun joku tekee samasta pajasta paljolti samoilla instrumenteilla ”setelipainon”?
Jyrin sairaalan ja MedOnen osalta ratkaisut on tehty, joten siltä osin pulinat pois. Ehkä esimerkki antaa kuitenkin uutta pohtimisen aihetta tulevien päätösten varalle.

Vastaa