Tutkitaan, ei hutkita
KOLUMNI Vuosikymmenhän siinä meni. Edellisen kerran rukattiin laajemmin Liperin kouluverkkoa kymmenkunta vuotta sitten Ristin, Vaivion ja Käsämän kyläkoulujen lakkautuessa. Toki viimeiseen kymmenen vuoteen on mahtunut kaksi vääntöä yläkoulusta ja tiukkaa keskustelua taajamakoulujen remonteista ja rakentamisista.
Nyt taloustilanne ja samaan aikaikkunaan osuva syntyvyyden lasku pakottavat kunnan pohtimaan koulu- ja päiväkotiverkostoja tarkemmin – niin leipäpitäjässä kuin naapurikaupungissakin, jossa toimet näyttävät rajuilta.
Kouluverkkoselvityksen tekeminen ei itsessään tarkoita kyläkoulujen lakkauttamista; minä en ainakaan haluaisi ajatella kenenkään lähtevän selvittämään asioita tietty päämäärä edellä. Tämän myös toivoisi omaa aluettaan puolustavan päättäjän muistavan. Ja kyllä, olen itse kokenut pikkuruisen kyläkoulun hyvät ja huonot puolet.
Selvityksessä ja lopputulemassa isossa roolissa on koulukiinteistöjen kunto. Ottamatta kantaa lapsirikkaiden Salokylän ja Mattisenlahden opinahjojen remontti- tai laajennustarpeisiin olen ymmärtänyt Ylämyllyn koulun Jyrin yksikössä olevan myös korjaustarpeita. Säästöjä yritettäneen hakea myös opetuksesta ja henkilökunnasta, minkä kustannuksia maksetaan myöhemmin.
Suurennuslasin alle joutuvat myös oppilaaksiottoalueet. Nehän vasta mielenkiintoisia ovatkin. Luonnollisesti kunnan äärialueilta matkaa lähimpään kouluun tulee väistämättä paljon. Kunnan koulujen välimaastoon jäävällä maaseudulla sen sijaan ei välttämättä ohjauduta lähimpään kouluun. Monenkin perheen lapset voisivat sotkea pyörällä Salokylän kouluun, mutta tällä hetkellä he kuuluvat Viinijärven koulupiiriin. Tai matkasihan seuraavalla aukeamalla haastateltu Sofia Parkkinenkin Viinijärvelle ala-asteella, vaikka kevyenliikenteenväylä olisi johdattanut Ylämyllylle. Jos taas asut kivenheiton päässä Riihilammen rannasta, voisit rullailla Liperin kirkonkylän kouluun, mutta rajan mukaan kuulut Mattisenlahden alueeseen. Osittain tämä selittyy järkevillä koulukuljetusreiteillä, jotka toki ovat myös kouluverkkoselvityksessä tutkinnassa.
Koulu- ja päiväkotiverkkoselvityksen, kuten myös kevään aikana laadittavien liikunta- ja leikkipaikkaselvitysten tekemiseen liittyy tärkeitä kuulemisen hetkiä. Ei ole jäänyt epäselväksi, etteikö liperiläisiltä löytyisi sanottavaa, kun kysytään. Edellisissä kyläkouluväännöissä lasten kuuleminen unohtui tyystin, joten tämä asia on syytä hoitaa tällä kertaa kunnolla.
Aitoa selvittämistä ja asiallista keskustelua – sitä toivon keväältä.