Musiikkifestivaalit kohtaamispaikkana
KOLUMNI Kesä on yleisesti musiikkifestivaalien aikaa ja suomalaisten keskuudessa kuullaankin puhuttavan ”festarikesästä”. Pitkin kesää järjestetään monia festivaaleja ympäri Suomen, joissa kuullaan laidasta laitaan musiikkia aina rockista pop-musiikkiin ja iskelmästä rap-musiikkiin. Joidenkin festivaalien musiikkikattaus saattaa koostua kaikista näistä tai sitten keskittyä enimmäkseen yhteen musiikkigenreen.
Minulle tällaiset festivaalit ovat lähes jokavuotinen perinne, sillä olen jo teini-ikäisenä saanut ensimmäisen puraisun festivaalitunnelmasta. Ensin olin parina kesänä peräkkäin töissä festivaalialueella pyörittelemässä juhlivalle kansalle pehmiksiä jäätelökioskilla, sen jälkeen olen liittynyt osaksi juhlivaa kansaa.
Nämä festivaalit ovat live-musiikin nauttimisen ohella loistava paikka kohdata niin vanhoja, kuin uusiakin tuttavuuksia. Hienointa musiikkifestivaaleissa on juuri se, kuinka se tuo vanhat ystävät yhteen, vaikka osa olisikin jo asettautunut toisiin kaupunkeihin.
On ollut myös hienoa huomata, kuinka tämä kulttuuri paistaa myös uudessa kotikaupungissani Joensuussa sekä sen ympärillä pienemmissä kunnissa. Olen saanut aistia tätä kulttuuria paikallisissa esimerkiksi nyt, kun olen päässyt työni puolesta tutustumaan Rääkkylään, missä suosittu Kihaus Folk järjestetään jälleen. Ihmisten kokemukset ja muistot lämmittävät sydäntä ja antavat kaltaiselleni ulkopaikkakuntalaiselle täysin uuden kuvan tällaisesta pienen paikkakunnan juhlasta.
Tutustuin Kihaus Folkin järjestelyihin tällä viikolla. Minua kosketti erityisesti se, miten paljon tällainen pienemmän paikkakunnan järjestämä suuri musiikkifestivaali merkitsee paikallisille ihmisille, ja kuinka suuren roolin se on kantanut heidän elämässään.
Minulle, ja uskon myös monille muille festivaaleissa olevan parasta juuri omien läheisten ja tuttavien jälleennäkeminen. Live-musiikin nauttiminen on toki mahtavaa, mutta hyvässä seurassa siitä nauttiminen moninkertaistuu.