Uusia taitoja oppii tekemällä
KOLUMNI Pirttiin saapuva kohtaa lämpimän tunnelman. Se syntyy hymyilevistä ikäihmisistä, iloisista tervehdyksistä ja odottavista katseista. Keskelle nostetut rukit muistuttavat, että tänä iltana ohjelmassa on jotain erityistä. Metka Paapolassa paijataan tänään suortuvia.
Ammatillisen perhekodin emäntä Aino Palovesi on kutsunut vieraan opettamaan lampaanvillojen kehräämistä. Kaisa Viskarin käsissä avatut suortuvat asettuvat karstalle ja ei kun kampaamaan. Irja Vetola tokaisee, että tuota karstaamista on tehnyt hänkin nuorena. Äiti sen sijaan hoiti kehräämisen, kuten yleisesti oli tapana.
Villan ympärillä on nyt käsityöpiireissä pöhinää. Langan ja kuidun alkuperä sekä matka tuotteeksi kiinnostaa kuluttajia. Ehkäpä juuri siksi kehrääminen on vuoden 2023 käsityötekniikka. Tuo vanha taito, josta on löydöksiä jopa yli 10 000 vuoden takaa, nostetaan muotiin. Samalla villojen kanssa puljaaminen nostaa vanhemmalle väelle mieleen lapsuuden ja nuoruuden.
Metka Paapolassa asukkaat pääsevät seuraamaan materiaalin matkaa alusta alkaen, sillä viinijärveläisessä pihapiirissä bäkättää nelijalkaisia tuottajia. Vielä on kuitenkin pitkä matka siihen, että yhdessä saataisiin aikaan villalankaa kerällinen. Siksipä Irjakin turvautuu ostolankoihin.
Kaisa Viskari on tuonut ikäihmisille näytille myös nykyaikaisen version kehräyskapistuksesta. Asukkaat epäilevät, ettei kai se suinkaan rukkinen ole, mutta sellaiseksi se paljastuu.
Uusien taitojen opettelemiseen Metka Paapolan Ainokin kaikkia kannustaa. Olipa ikää sitten paljon tai vähän, voi aina hankkia uusia taitoja ja kokea onnistumisen iloa. Paapolan villojen pesuprosessissakin olisi vielä paljon petrattavaa, mutta tekemällähän sitä oppii.
Uudelle vuodelle sopisi hyvin lupaukseksi olla rohkea ja ennakkoluuloton. Tarttua uusiin haasteisiin, oppia epäonnistumisista ja iloita pienistä askelista. Käsitöiden tekemisessä onnea on nähdä kättensä jälki. Vielähän tässä ehtii tehtailla vaikka pieniä joululahjojakin tontun töille sopivaan yöaikaan.