Korona-ajan viestinnässä on parannettavaa
PÄÄKIRJOITUS Rajoitusten pitää olla oikeasuhtaisia ja tarkkarajaisia, jotta ne sopivat ihmisen oikeustajuun – jotta niitä noudatetaan. Mutta yhtä tärkeäksi seikaksi nostan viestinnän. Hankala on ihmisen noudattaa ohjeita, jos ei niitä tiedä tai ymmärrä oikein.
Ottamatta kantaa valtion rajoitustoimien onnistumiseen, olen aidosti sitä mieltä, että valtio on onnistunut viestinnässään kohtalaisen hyvin. Kaikille kansalaisille järjestetyt tiedotustilaisuudet ja valtioneuvoston ajantasaista tietoa pullistelevat nettisivut tyydyttävät kyllä tiedon nälkää.
Alueellisessa ja paikallisessa viestinnässä olisi sen sijaan parantamisen varaa. Siun sote kirjaa kyllä viikoittain alueellisen tilannekuvatyöryhmän lausunnon monine lukuineen ja kertauksineen menneestä. Linjaus vain on toisinaan, muun muassa helmi-maaliskuun vaihteessa, perustunut jo vanhentuneisiin tietoihin.
Oikea-aikaista tietoa on ollut kiitettävästi saatavilla Siun soten altistumispaikkojen sivulla – kunhan sivulle vain eksyy.
Jo pidempään Siun sotesta on viestitty, että Pohjois-Karjalassa on ollut käytössä koko talven kiihtymisvaiheen suositukset, joten niihin ei ole tarpeen tehdä muutoksia. Tämä ei pidä paikkaansa. Maaliskuun alussa maassamme otettiin käyttöön uusi strategia, jonka myötä kiihtymisvaiheen alueille annettiin uudet tiukemmat suositukset. Pohjois-Karjalaan niitä ei ole jalkautettu, joten ei saa väittää näin tehdyn.
Kunnilla on tietyissä toimissa päätäntävalta. Vaikka Siun sote on suosittanut välttämään kaikkea aikuisten sisäharrastustoimintaa, Liperi on sallinut ei-liikunnalliset alle 20 henkilön sisäharrasteryhmät. Rääkkylässä kunnan tiloissa on sallittu kansalaisopiston aikuisryhmien kokoontumiset. Vaikka kyse on molemmissa tapauksissa yleisohjeista poikkeavasta kunnan omasta kuukausia vanhasta päätöksestä, ei kummankaan kunnan nettisivujen koronavälilehdellä ole tätä tietoa. Pitäisi olla.
Siun sotelta on myös toivottu tarkempaa viestintää suosituksista. Tiedän, että muualta Suomesta löytyy sairaanhoitopiirejä, jotka käyvät esimerkiksi järjestöjen kanssa tarkempaa keskustelua suosituksista. Järjestöjen, joiden hallituksissa maalarit, myyjät ja metsäinsinöörit yrittävät vapaa-ajallaan tehdä mahdollisimman turvallisia linjauksia viranomaisten ohjeiden perusteella. Aikamoinen vastuun taakka on Pohjois-Karjalassa järjestöihmisten harteille laskettu. Eikö taudin taltuttamista ajatellen olisi kaikkien etu, että varsinkin Siun sote olisi tukemassa kolmannen sektorin toimijoita tässä taudinvastaisessa taistelussa?
Ollaanpa suosituksista mitä mieltä tahansa, viestinnässä on tärkeää olla tarkkana. Onnistuessaan viestintä kertoo kaikille ihmisille saman, oikean informaation. Sen epäonnistuessa eri ihmiset ymmärtävät virheitä sisältävän viestin monin eri tavoin. Näin meinasi käydä Rääkkylässä viikonvaihteessa, mutta kunta korjasi hienosti sivujensa sisällön sanamuotoja.