Elämme yli varojemme

Tänään vietetään maailman ylikulutuspäivää. Koko loppuvuoden ajan kulutamme yli varojemme. Maapallon vuoden aikana syntyvät luonnonvarat on käytetty tammi-elokuun aikana.  Huomenna kaatuva puu on liikaa, ja tästä eteenpäin ylikuluttaminen jatkuu vuoden viimeiset neljä ja puoli kuukautta.

WWF muistuttaa, että ylikulutuspäivä aikaistuu vuosi vuodelta. 15 vuodessa ajankohta on siirtynyt parikin kuukautta aiemmaksi. Mikään ei riitä ihmisille. Maapallo täyttyy turhaan tavaraan ja ilmoille pössyteltyihin päästöihin. Meitä opetetaan kuluttamaan, jotta kansantalous pysyy ruodussa. Mutta onko niistä hampparipaikan leluista kellekään mitään iloa? Huonolaatuisia vaatteita (tai elektroniikkaa) tehdään vain, jotta kuluttajalle voidaan myydä pian uusia. Keväällä ostamani merkkicollegehousut nukkaantuivat ensimmäisen pesun jälkeen.

Meidän suomalaistenhan ei tarvitse kantaa huolta makean veden puutteesta. Sitähän tulee hanasta nostamalla tai vaikkapa suoraan lähteestä. Vaan oletko ajatellut asiaa tomaattikaupoilla? Ulkomainen hedelmä tai vihannes, sen kasteluvesi on valutettu niukoista vesivarannoista. Puhettakaan energiasta, joka kulutetaan vihannesten kuskaamiseen tuhansien kilometrien takaa. Erityisesti nyt olisi passelimpi valita tuorettakin tuoreempi paikallisesti kasvatettu rehu.

Arvioiden mukaan maailman väkiluvun kasvun myötä lihaa ei pystytä tulevaisuudessa tuottamaan nykyisiä määriä. Pellot tarvitaan suoraan ihmisten ruuan tuotantoon. Vastikään toimituksen postiin napsahti tiedote, jossa kerrottiin, että suomalaisvetoinen tutkijaryhmä etsii parhaillaan sopivia kärpäslajeja hyönteisten massatuotantoon. Nämä kuusijalkaiset eläimet ovat mitä ilmeisimmin oiva proteiinin lähde, paitsi ihmisille myös siipikarjalle ja kaloille. Kestää meikäläisellä aikaa totutella ajatukseen.

Tässä uudistuvassa maailmassa täytyy olla iloinen asuessaan maalla. Näemme päivittäin entisestään kellastuvan viljapellon, voimme ihastella valtatien varressa laiduntavaa karjaa ja poimia aamupalaksi takapihan tuoreita vadelmia. Ja voimme piipahtaa paikalliseen tilamyymälään ostoksille. Bensaahan siinä tietysti kuluu, ekologisempi olisi hankkia liperiläiset pensasmustikat, parsakaalit ja luomusipulit omasta lähikaupasta. Harvemmin onnistuu. Kauppiaat haluavat palautetta, annetaan sitä. Muutosta odotellessa otetaan ostosreissu naapurikylään elämyksellisenä retkenä.

Käyttäkää kimppakyytejä tai hypätkää julkisiin kulkupeleihin, meille sanotaan. Niitä kulkee kovin harvakseltaan. Jos useamman hengen voimin suunnittelet reissua, ei junalla matkustaminen todellakaan kannata. Siis rahallisesti. Normaalihintaisten lippujen euroilla täyttää oman auton bensatankin mennen tullen. Lento voi olla jopa halvempi vaihtoehto – tosin tuosta matkustustavasta on ekologisuus kaukana.

Jos rahaa haluamme laittaa palamaan, ehkä voisimme suunnata kuluttamista enemmän tavarasta palveluihin. Nauttia hieronnasta tai konsertista uuden paidan tai toisen tabletin ostamisen sijaan. Palvelut vieläpä työllistävät paikallisia.

Ensi vuonna ylikulutuspäivä ei ole vielä 13. elokuuta, eihän?

Vastaa