Piiskuri suoritti raipparangaistukset

KOLUMNI Valtionhallinnossa on historian saatossa ollut monia virkoja, joista toiset ovat tunnettuja ja toiset tuiki tuntemattomia. Olemme kuulleet nimismiehistä, kruununvoudeista tai kirjureista. Nämä virkamiehet ovat ainakin nimeltä tuttuja.

Paikallishistorian havinoista: Anders Possenius – kirkkoherra ja tienrakentaja

Ennen vanhaan kirkkoherrojen yksi tärkeimmistä tehtävistä oli oman paikkakuntansa kansalaisten sivistäminen.

Jouluisista perinteistä

Joulua on vietetty Itä-Suomessa kauan. Tiedetään, että jo 1800-luvun puolivälissä varakkaimmissa talouksissa joulukuusia on tuotu sisään. Tämä perinne tuli uskopuhdistaja Martti Lutherilta Eurooppaan, mistä se sitten levisi tänne Pohjolaankin.

Paikallishistorian havinoita: Sirkka Haaranen – Liperin satakieli

”Harvoin näkee ja kuulee niin iloista laulajaa kuin Sirkka Haarasta,” kuvasi eräs paikallinen toimittaja tätä Liperiin muuttanutta näyttelijää ja oopperalaulajaa. Sirkka oli niittänyt mainetta ja saavuttanut kunniaa niin näyttelijänä kuin laulajanakin, mutta silti hän halusi elää poissa melusta ja hälinästä.

Liperistä myytiin kalaa Pietariinkin

Suomen asuttamisen kannalta kalastus on ollut hyvin tärkeässä roolissa. Kalastaminen oli varsin nopea ja helppo tapa hankkia ruokaa perheelle.

Pandemiasta toiseen

Kulkutaudit ja pandemiat ovat aina olleet ihmiskunnan vitsauksena. Rutto on liikkunut ihmisten keskellä niin kauan kuin on tiedetty.

Kati Parppein luennolta: Liperi maailmansotien välissä

Suomi oli itsenäistynyt, sisällissota ohi, eikä tulevista sotavuosista ollut vielä tietoa. Liperissä – kuten koko nuoressa valtiossa – uskottiin 1920- ja 30-luvuilla tulevaisuuden tuovan edistystä ja muuta hyvää.

Paikallishistorian havinaa: Isän kanssa myllyllä Paksuniemessä

Poikasena elin Koivusalossa omavaraisessa, yhdeksänlapsisessa maanviljelysperheessä. Laaja luonto, hevonen ja muut kotieläimet värittivät lapsuuden maisemaa ja kokemuksia.

Siikakoski – Liperin teollisuuskylä

Suur-Liperin alueella oli useita teollisuuskeskittymiä, joista Siikakoski on 1900-luvun vaihteen merkittävimpiä. Siikakoski nimi lienee peräisin kosken hyvistä siian kutupaikoista; koskessa on kalastettu jo 1500-luvulla.

Ylämylly-nimen alkuperästä

Liperin kirkolta kuljettiin Joensuuhun Mattisenlahden kautta vielä 1840-luvulla. Kun liikenne Joensuuhun vilkastui, oli tämä kiertotie hankala ja vaivalloinen.