Paikallisen piirroselokuvan filmi on esillä Rääkkylän kirjastolla

Rääkkylän kirjastossa on nähtävillä opettaja Keijo Saarisen piirtämä piirrosfilmi Katsaus n:o 2.  – Teos kertoo Rasivaaran kylän ja erityisesti sen nuorisoseuran toiminnasta 1950–60 -luvun taitteessa, kertoo Keijo Saarisen poika Timo Saarinen filmin esittelytekstissä. 

Kestikievarin uusi kukoistus

Moni ohikulkija on Ylämyllyn keskustassa varmaan seurannut jo vuosikymmeniä Erkki ja Kaija Pesosen omistaman kiinteistön tilannetta. Kyse entisen myllyn ja sahan vieressä sijaitsevasta kestikievarista, joka on rakennettu noin 130 vuotta sitten.

Tarvitsemme apuasi – Kylät tutuiksi -juttusarja tulossa

Syksyllä aloitamme juttusarjan, jossa tullaan kertomaan Liperin ja Rääkkylän kylistä. Jutuissa paneudutaan kylien historiaan, paikkoihin, tarinoihin ja merkittäviin tai mielenkiintoisiin kylähahmoihin. Kylätarinat tulevat ilmestymään säännöllisen epäsäännöllisesti syksyn ja ensi talven aikana. Joten, jos tiedät kylältäsi joitain huomionarvioisia asioita, ota meihin yhteyttä: sähköpostitse toimitus@kotiseutu-uutiset.com tai puhelimitse 050-363 4818.

Piiskuri suoritti raipparangaistukset

KOLUMNI Valtionhallinnossa on historian saatossa ollut monia virkoja, joista toiset ovat tunnettuja ja toiset tuiki tuntemattomia. Olemme kuulleet nimismiehistä, kruununvoudeista tai kirjureista. Nämä virkamiehet ovat ainakin nimeltä tuttuja.

Paikallishistorian havinoista: Anders Possenius – kirkkoherra ja tienrakentaja

Ennen vanhaan kirkkoherrojen yksi tärkeimmistä tehtävistä oli oman paikkakuntansa kansalaisten sivistäminen.

Jouluisista perinteistä

Joulua on vietetty Itä-Suomessa kauan. Tiedetään, että jo 1800-luvun puolivälissä varakkaimmissa talouksissa joulukuusia on tuotu sisään. Tämä perinne tuli uskopuhdistaja Martti Lutherilta Eurooppaan, mistä se sitten levisi tänne Pohjolaankin.

Paikallishistorian havinoita: Sirkka Haaranen – Liperin satakieli

”Harvoin näkee ja kuulee niin iloista laulajaa kuin Sirkka Haarasta,” kuvasi eräs paikallinen toimittaja tätä Liperiin muuttanutta näyttelijää ja oopperalaulajaa. Sirkka oli niittänyt mainetta ja saavuttanut kunniaa niin näyttelijänä kuin laulajanakin, mutta silti hän halusi elää poissa melusta ja hälinästä.

Liperistä myytiin kalaa Pietariinkin

Suomen asuttamisen kannalta kalastus on ollut hyvin tärkeässä roolissa. Kalastaminen oli varsin nopea ja helppo tapa hankkia ruokaa perheelle.

Pandemiasta toiseen

Kulkutaudit ja pandemiat ovat aina olleet ihmiskunnan vitsauksena. Rutto on liikkunut ihmisten keskellä niin kauan kuin on tiedetty.

Kati Parppein luennolta: Liperi maailmansotien välissä

Suomi oli itsenäistynyt, sisällissota ohi, eikä tulevista sotavuosista ollut vielä tietoa. Liperissä – kuten koko nuoressa valtiossa – uskottiin 1920- ja 30-luvuilla tulevaisuuden tuovan edistystä ja muuta hyvää.