Sähköisiin seikkailuihin sormen hipaisulla
Kesälomareissulle tekisi mieli ottaa mukaan luettavaa, mutta minkä kirjan sitä valitsisi ettei laukkuun kertyisi liikaa painoa? Elektroninen kirja on mainio reissukumppani, sillä yhdellä laitteella on luettavissa rajattomasti opuksia.
– Kyllä e-kirja on näppärämpi kuskattava kuin perinteinen teos. Sitä voi lukea niin tabletilta, kännykästä tai tietokoneelta, Liperin kirjastonjohtaja Ari Mäkiranta selventää.
Vaarakirjastossa on vuoden ajan ollut tarjolla e-kirjoja, joita lukijat eivät ole oikein vielä löytäneet.
– Yhtä e-kirjaa kohden on keskimäärin vuosittain vasta kolme lainaa. Ehkä juuri se tutustuminen uuteen kirjamuotoon jännittää, vaikka ne ovat todella helppoja käyttää, Mäkiranta pohtii.
Kirjastonjohtajalle ja jalkapallovalmentajalle e-kirja on reissukaveri. Sähköisiä sivuja mies selailee viikoittain.
– Tabletilta luen usein jalkapalloaiheisia tietokirjoja. Niitä saa sähköisenä heti käyttöön vaikka englanninkielisenä, Mäkiranta kiittelee.
E-kirja mielletään usein nuoren kännykkäsukupolven jutuksi, mutta ikäihmisille sormenpäällä hipaistavalle opukselle olisi myös annettavaa.
– Isotekstisiä kirjoja julkaistaan nykyisin aika vähän, mutta e-kirjoissa tekstiä on helppo suurentaa omalle näölle sopivaksi, Mäkiranta vinkkaa.
Yksi e-kirjan eduista on myös se, että lukulaitteelta silmättynä lukemiseen ei tarvita valoa. Niin kauan kuin akkua riittää, voi tarinoihin uppoutua vaikkapa hämärässä teltassa tai sadepäivänä aitassa.
Kortti mökkikunnan kirjastoon
Kesä on vilkasta aikaa kirjastossa, sillä vapaa-ajan asukkaat käyttävät ahkerasti lukutuvan palveluita. Kesäkodin paikkakunnallekin voi hankkia oman kirjastokortin.
– Kesä on vilkasta aikaa, kirjastovirkailija Leena Väyrynen Rääkkylän kirjastosta myöntää.
Rääkkylässä kesäkirjastokorttilaisia on kymmeniä.
– Kortin saa ihan samalla tavalla kuin vakituinenkin asukas eli käymällä kirjastossa, Väyrynen ohjeistaa.
Rääkkylän ja Liperin kirjastot ovat osa Pohjois-Karjalan yhteistä Vaarakirjastoa.
– Kaikissa Pohjois-Karjalan kirjastoissa käy sama kirjastokortti, joten vaikkapa ilomantsilaisen kirjaston kortti käy Rääkkylässäkin, Väyrynen selventää.
Kesälomalaiset kaipaavat lainaan pääasiassa kevyempää aineistoa, mutta faktaakin haetaan.
– Romaaneja menee paljon, ja lapsille tietysti lastenkirjoja. Tietoperäistäkin aineistoa lainataan, ja erityisesti uutuuskirjat ovat hyvin kysyttyjä, Väyrynen luettelee.
Osa kesärääkkyläläisistä piipahtaa kirjastossa vain lukemassa.
– Lehtiä lomalaiset käyvät lukemassa innokkaasti. Nykyisin tietokoneen käyttö on hieman vähentynyt, mutta yhä edelleen kirjastossa käydään datailemassakin, Väyrynen jatkaa.