Matkaillaan vapailla vastuullisesti
PÄÄKIRJOITUS Tämä Kotsarin numero syleilee useampaa asiaa. Jo tuosta yllä olevasta otsikosta voisi päätellä jotain. Liperissä, Rääkkylässä ja Heinävedellä on menossa Pohjoisen Saimaan kehittämishanke, joka on lähtenyt liikkeelle mukavasti.
Toisekseen tämä lehti menee vielä ainakin tämän kerran Liperin vapaa-ajan asukkaille niin sanotun mökkiläiskirjeen mukana. Ja kolmanneksi tällä hetkellä on pinnalla kovasti vastuullisuus. Se läpäisee lähes kaiken mitä teemme, mutta erityisesti asia on esillä matkailuhankkeessa ja muutenkin yritysten tavassa kantaa vastuuta tekemisistään.
Kolmen kunnan yhteinen pari vuotta kestävä matkailuhanke sijoittuu sinänsä sinisen veden alueen ytimeen. Alueella on mahtavia selkiä ja sutjakoita kapeikkoja, jos ajatellaan vesistömatkailua. Ytimen muodostavat rannat ja rantojen palvelut. Vaikka osa palveluista on kesäsidonnaisia, niin toki moni palveluista pelaa ympärivuotisesti. Mutta silloin kun ollaan Saimaan rannoilla, niin kyllä se on kesä, joka vetää ja elättää.
Joku voisi syystäkin ajatella, että mukana on yksi tunnettu matkailukunta ja kaksi sisukasta yrittäjää. Näiltä kahdelta puuttuu se suuri vetovoimainen tekijä, vaikka sinistä ulappaa riittää matkailijoille ja vapaa-ajan asukkaille kosolti. Heinävedellä on noita luostareita kaksikin kappaletta ja muutenkin Järvi-Suomen kauneimmaksi kehuttu vesireitti, joka alittaa muun muassa Varkaudentien Karviossa. Kunta on satsannut todella mittavasti esimerkiksi satamaansa ja koko kirkonkylä on kesäisin kuin postikortin maisema.
Kyllä Liperissä ja Rääkkylässäkin on satsattu vesien äärellä oleviin palveluihin, mutta mittakaava on huomattavasti pienempi. Tekisi mieli sanoa, että Kirkkolahden rantaan rakennetun palvelurakennuksen euroista osa olisi voitu käyttää betonilaituriin ja polttoaineen jakelupisteeseen. Liperi on tältä osin selkeästi Heinävettä ja Rääkkylää jäljessä.
Onneksi yrittäjät ovat tarttuneet Kirkkolahden Makasiinissa, Saariston rannan Puodissa ja Paksuniemessä räväkästi asiaan. Makasiinissa ja Paksuniemessä uudet yrittäjät tuovat uskoa ja uskallusta Saimaan rannoille. Saariston Puodin yrittäjät ovat taas keksineet herkkusuiden ja paikalla viihtyvien iloksi uutta. Näiden palveluiden ensimmäisiä käyttäjiä ovat paikalliset asukkaat, vapaa-ajan asukkaat ja ehkä vasta kolmanneksi matkailijat. Järjestys voi toki vaihdella hieman, mutta kaikki kolme ryhmää ovat erinomaisen tärkeitä huomioitavia yrittäjille.
Mitä taas tulee vastuullisuuteen, niin sen näkökulma on todella laaja ulottuen palveluhenkisyydestä yhteistyöhön, ympäristöasioista sosiaaliseen vastuuseen, talousvastuusta tulevaisuuden vastuuseen ja oman sekä työntekijöiden hyvinvoinnin vastuun ottamiseen. Kolmen kunnan matkailuhankkeessa vastuullisuutta haetaan ennen kaikkea yhteistyöllä.
Jari Partanen
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.