Lähes viisituhatta ääntä jaossa
PÄÄKIRJOITUS Presidentinvaalien ensimmäinen kierros oli liperiläisittäin ja rääkkyläläisittäin mielenkiintoinen, sillä molemmissa kunnissa voittajaksi selvisi ehdokas, joka ei mennyt jatkoon toiselle kierrokselle. Tämä tarkoitti käytännössä myös sitä, että Liperissä ja Rääkkylässä uuden äänestettävän joutuu valitsemaan yli 4 800 äänioikeutettua.
Liperissä valinnan edessä on yli neljä tuhatta äänestäjää. Siinä mielessä on melkoinen harmi, että yksikään yhdeksästä ehdokkaasta ei saanut aikaan visiittiä sen paremmin Liperiin kuin Rääkkylään. Naapurikaupungeissa kävi useampi ehdokas, mutta pohjoiskarjalaisittain väkirikas leipäpitäjä jäi tyystin vaille edes pientä piipahdusta. Sama taitaa olla edessä toisellakin kierroksella. Alexander Stubb ja Pekka Haavisto keskittyvät vaalitentteihin, ja kahden viikon aikana korkeintaan väkirikkaimpiin maakuntiin ja kaupunkeihin.
Liperiläisten ykköseksi ja kakkoseksi tulivat Jussi Halla-aho ja Olli Rehn. Halla-ahon kannatus äänestäneiden keskuudessa oli yli 24 prosenttia, joskin hän sai vaalipäivän äänistä yli 32 prosenttia. Kun taas toiselle kierrokselle menneet Stubb ja Haavisto olivat lähellä toisiaan noin 20 prosentin kannatuksella. Rehn jokseenkin tasan näiden kolmen väliin. Muille ehdokkaille jäi äänistä vain rippeitä. Esimerkiksi Jutta Urpilainen jäi kärkiehdokkaista reilusti yli tuhat ääntä.
Ylämyllyllä oltiin kovin kiinnostuneita äänestämisestä, sillä uurnalla kävi yli 76 prosenttia äänestäneistä. Ylämyllyläisiä ei sovi todellakaan moittia nukkuviksi äänestäjäksi, vaan into ylitti valtakunnallisen keskiarvon. Kirkonkylällä ja Viinijärvellä jäätiin 70 prosentin molemmin puolin.
Rääkkylässä Halla-aho oli samalla tavalla vaalipäivän kirijä, mutta selvä ykkönen oli kuitenkin Rehn. Hän sai noin kolmanneksen rääkkyläläisten äänistä. Halla-aho sai äänistä noin 20 prosenttia. Stubb ja Haavisto saivat alle 20 prosentin kannatuksen äänioikeutetuista. Muut ehdokkaat eivät pärjänneet Rääkkylässäkään. Kekälekunnassa jäätiin äänestysprosentissa lähes viisi prosenttia koko Suomen tasosta.
Jos joku miettii paikallista taktista äänestämistä, niin kummankaan kunnan äänillä ei tietenkään ratkaista valtakunnallista tilannetta. Mutta mielenkiintoista on viiden tuhannen äänestäjän ratkaisu. Pahimmillaan äänestysinto laskee tai sitten äänestetään sitä, joka tuntuu vähemmän epämiellyttävämmältä vaihtoehdolta. Sana on ehkä turhan vahva, sillä molemmat kelpaavat kyllä hyvin Suomen seuraavaksi presidentiksi.
Demokratiassa jokaisella äänellä on merkitystä. Siksipä liperiläisten ja rääkkyläläisten kannattaa käydä äänestämässä myös toisella kierroksella riippumatta siitä, onko oma ehdoton suosikki ehdolla tai ei.