Rakentamisessa edessä vaikeat ajat
PÄÄKIRJOITUS Kukaan ei taida olla tällä hetkellä eri mieltä siitä, että rakentamisessa ja rakennusalalla on edessä vaikeat ajat. Erityisen vaikea tulee olemaan edessä oleva talvi ja varmaan myös ensi vuosi. Toisaalta jos inflaatioprosentti jatkuu laskuaan ja myös korkotaso kääntyy vihdoin laskusuuntaan, niin silloin on odotettavissa jonkinlaista helpotusta. Mitään suurta ja dramaattista muutosta ei heti tule, mutta uusia rakennushankkeita pitäisi saada vireille ja vanhojen asuntojen kauppa pitäisi saada käyntiin vilkkaammin.
Yhden Jukkatalon rakentaneena minulle oli melkoinen yllätys, että niinkin tunnettu ja suuri talotehdas ajautui konkurssiin. Talotehdas on ollut pitkään yksi johtavista yrityksistä alallaan niin tuotemerkkinä kuin kappalemääriltään. Muistan kuinka talotehtaan valinta oli aika selvä asia. Muita vaihtoehtoja ei ollut loppujen lopuksi kovinkaan monta. Ainahan yksittäisessä yrityksessä voidaan tehdä virheitä ja vääriä valintoja, mutta pahoin pelkään, että vastaavia konkursseja saattaa olla edessä lisää. Ainakin pienempien rakentajien keskuudessa.
Alan ongelmia kuvaa se, että asuntorakentamisen rakennusluvat ovat vähentyneet todella ravakasti tänä vuonna huhti-kesäkuun aikana vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Tilastokeskuksen mukaan kuutiomäärä väheni 58 prosenttia. Rakennuslupien määrä väheni 62 prosenttia, joka tarkoittaa rakennuslupaa vajaalle 5 400 asunnolle. Samaan aikaan kolmen kuukauden aikana uusia asuntoja valmistui hieman yli 11 000 kappaletta. Niistä lähes puolet valmistui Uudellemaalle, joka kertoo rakentamisen painopisteestä.
Rakentaminen keskittyy Uudenmaan lisäksi kasvukeskuksiin. Pohjois-Karjalassa se tarkoittaa Joensuuta ja ympäristökuntia. Olen jo vuosia ihmetellyt maakuntakeskuksen rakentamisvimmaa juurikin kerrostalojen suhteen. Siihen on tulossa nyt todennäköisesti selvä lasku. Varsinkin kun paljon asuntoja ostaneet sijoittajat ovat huomattavan varovaisia.
Liperin osalta Ylämyllyn alueen rakentamisessa on ollut havaittavissa taantumista jo vajaan parin vuoden ajalta. Jos Jyri veti rakentajia hyvin vuosikausia ellei vuosikymmeniä, niin Kononovinharjun alueen lähes olematon mielenkiinto rakentajien keskuudessa on harmillista. Alue on todella hyvä, mutta joku tökkii asiassa nyt pahasti.
Korkojen nousu ja inflaatio lykkäävät tällä hetkellä monen asunnon ostajan aikeita. Vanhojen omakotitalojen hinnat ovat laskeneet jopa kymmenen prosenttia ja asuntojen myynti-ilmoitusten määrä on Tilastokeskuksen lukujen mukaan koronaa edeltävällä tasolla. Se, jolla on oma rahoitusosuus kunnossa ja suhteet pankkiin kohdillaan, voi tehdä tässä vaiheessa hyviä kauppoja. Pitkittyneet myyntiajat saattavat taas piinata myyjiä.
Rakentaminen on tärkeä sektori kansantaloudessa. Toivottavasti rakentaminen alkaa taas vetää. Ja jos uudisrakentaminen ei vedä, niin aina voi remontoida.