Yrityksillä menee vähintään kohtalaisesti
PÄÄKIRJOITUS Liperissä on ollut toukokuussa menossa jo aiemminkin toteutettu kampanja Mitä kuuluu yrityksille. Rääkkylässä ja Liperissä on myös hiljattain pidetty hankintaillat, joissa paikallisille yrityksille on kerrottu mahdollisuuksista olla mukana julkisten yhteisöjen hankinnoissa. Yleinen viesti tuntuu olevan, että paikallisilla yrityksillä on töitä kohtalaisesti ja jatkoon suhtaudutaan suhteellisen luottavaisesti. Toki yritysten ja toimialojen välillä on eroja.
Yritysten kuulumisten kyseleminen voi tuntua yksinkertaiselta tavalta, mutta ideahan on erinomainen. Yrittäminen ja yritysten luomat työpaikat ovat koko yhteiskunnan perusta. Samalla tavalla kuin työnantajan on huolehdittava yrityksestään ja työntekijöistään, niin samalla tavalla valtion ja kuntien viranomaisten on syytä kiinnittää huomiota yrityksiin. Yritykset ja viranomaiset tekevät koko ajan yhteistyötä, jonka on syytä pelata. Molempien osapuolten on oltava perillä toistensa tekemisistä ja tunnoista, jotta yhteistyö sujuu mahdollisimman kitkattomasti. Edelleen näin vaikka esimerkiksi yrittäjillä ja heidän työntekijöilllään on omat edunvalvontajärjestönsä.
Yrittäjistä on tuntunut mukavalta, kun joku on kysellyt heidän kuulumisiaan ja toiveitaan. Jo pelkkä soitto tai sovittu käynti yrityksessä tuo arkeen vaihtelua. Kyse voi olla pelkästä arkipäiväisestä kohteliaisuuskäynnistä tai sitten tärkeän tiedon välittämisestä puolin ja toisin. Äkkiseltään voisin kuvitella, että erityisen mukavalta yhteydenotto tuntuu yksinään yrittävältä puurtajalta, joka ei tee suoranaista asiakaspalvelutyötä. Tällainen yrittäjä kaipaa jo kontaktia ja tukea henkilöltä, joka on muutenkin tekemisissä erilaisten ja erikokoisten yritysten kanssa.
Jokainen meistä on törmännyt viime vuosina koronan ja Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamiin ongelmiin, joista vähäisempiä eivät ole energian ja ruuan hinnannousut, inflaatio ja yleinen epävarmuus. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että näistä ongelmista huolimatta paikallisillakin yrityksillä menee kohtuullisesti. Uskoa tulevaisuuteen löytyy, vaikka jatkoa mittaavat viralliset indeksit eivät olisikaan korkealla.
Tämän hetken ristiriitaisempia tilanteita on edelleen suhteellisen korkea maakunnallinen työttömyysprosentti, joka on Liperissä perinteisesti maakunnan pienimpiä. Rääkkylässä tilanne on hieman huonompi. Hankalinta on se, että joillakin aloilla on lähes krooninen työvoimapula. Tuskinpa kukaan olisi arvannut kymmenen viisitoista vuotta sitten, että esimerkiksi sote-alalla olisi pulaa hoitajista. Rahoitusvaje ja työvoimapula voivat johtaa yhdessä jopa muutoksiin leipäpitäjässä ja kekälekunnassa.
Yrittäjien kannattaa muistaa, että oma aktiivisuus on edelleen kullanarvoista. Hyviä neuvoja ja palveluita sekä tarvittaessa rahoitusta ja takauksia on saatavissa yrittäjän taipaleelle. Tämä koskee sekä aloittavia että olemassa olevia yrityksiä. Kaikki mahdollisuudet ja kanavat pitää käyttää hyväkseen. Liperissä hyvä paikka aloittaa on kunnan omat elinkeinopalvelut ja Rääkkylässä Business Joensuun työntekijät.