Yhteisöllisestä tilasta oopperaan
PÄÄKIRJOITUS Seurakuntien toimintaan ja talouteen on jo pitkän aikaa kohdistunut paineita, jotka ilmenevät hyvinkin konkreettisesti rakennusten lukumäärässä ja neliöissä. Seurakuntien jäsenmäärät ovat hiljalleen laskusuunnassa. Se tarkoittaa samalla ylimääräisiä neliöitä, joista osasta on pakko luopua ja jäljelle jäävillä tiloille on etsittävä uudenlaisia käyttömuotoja.
Näihin asioihin on törmätty jo Liperin ja Rääkkylän seurakunnissa. Liperin ja Heinäveden seurakuntien yhdistyminen toi uutta kiinteistömassaa ja maantieteellistä ulottuvuutta seurakunnalle. Tämä tietää taloudellisia haasteita jo käyttökuluissa saatikka sitten rakennusten ylläpidossa. Vaikka tilanne on vielä ennallaan, niin ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, kun voi päätellä rakennusten määrän vähenevän tulevaisuudessa.
Rääkkylässä asia on ollut esillä jo vuosia, kun kirkon kupeella oleva seurakuntatalo on poistettu käytöstä lähinnä rakennusteknisistä syistä eli rakennuksen korjaamiskelvottomuuden takia. Ongelma ei ole kuitenkaan yksiselitteinen, koska rakennuksen katsotaan kuuluvan maisemaan. Purkaminen ei ole suinkaan ilmaista, vaan kyse on aina ammattityöstä, jolle on hintansa.
Liperin komean tiilikirkon kohdalla on pohdittu käytön monipuolistamista ja käytettävyyden parantamista, joka tarkoittaa kirkon sisäpuolelle takaosaan rakennettavaa yhteisöllistä tilaa ja ulos pääsisäänkäynnin yhteyteen tehtävää luiskaa esteettömään sisäänkäyntiin. Molemmat suunnitelmat ovat tässä vaiheessa vielä kesken. Yksi kanto kaskessa näyttää olevan museovirasto, jonka sinänsä vaalii ymmärrettävästi omasta näkökulmastaan historiallisuutta ja perinteitä niin rakennuksen sisällä kuin ulkona.
Kyse on kieltämättä herkästä asiasta, joka saattaa vaatia sulattelemista seurakuntalaistenkin mielestä. Kirkkosalin takaosaan suunniteltu paikka on tarkoitettu joustavuuden ja yhteisöllisyyden vahvistamisen tilaksi esimerkiksi lapsiperheille, kirkkokahveille ja kokoontumisille. Ratkaisu on kieltämättä uudenlainen, mutta jotakin sellaista tarvitaan.
Ulkopuolen esteettömän kulun järjestäminen aina parkkipaikalta pääovella on osoittanut myös aikaa vieväksi järjestelyksi. Sekin on kuitenkin toteutettava ja se on toteutettavissa hyvällä maulla ja suunnittelulla. Uudet materiaalit saadaan kyllä istumaan perinteiseen ulkoasuun ja maisemaan.
Molemmissa kirkoissa vietettiin juuri mukavaa kulttuurijuhlaa. Kirkkojen rakentajasta Theodor Tolposta esitetty ooppera veti Liperiin ja Rääkkylän kirkkoihin hyvin väkeä. Samalla kunnioitettiin kirkkorakentamista ja arvokkaiden rakennusten käyttöä sekä säilymistä.