Pienen kunnan isot päätökset

Rääkkylässä eletään tänään isojen päätösten pöydässä. Se, mitä pieni kunta tekee sosiaali- ja terrveystoimen yhteistyösopimuksen kanssa, heiluttelee muidenkin kuntien menoa ja tulevia ratkaisuja. Kunnanhallitus kokoontuu aamukahdeksalta päättämään Helli-yhteistyön irtisanomisesta ja samalla solmimaan laajaa sopimusta yksityisen palveluntarjoajan kanssa.

Niin sanottu Helli-yhteistyö on tökkinyt Keski-Karjalassa koko olemassaolonsa ajan. Kaikki mukana olevat kunnat – ehkä isäntäkunta Kiteetä lukuunottamatta – ovat olleet tyytymättömiä sekä järjestelmän toimivuuteen että sen aiheuttamiin kustannuksiin. Osaltaan ongelmia on syntynyt myös uuteen käytäntöön totuttautumisesta. Muutosten hyväksyminen ja omaksuminen ei ole välttämättä vahvuuksiamme.

Muut Helli-kunnat tarjosivat äskettäin Rääkkylälle poikkeuksellisesti varsin avointa valtakirjaa ”oman joulupukin toivelistan” esittämiseen, jotta rakennelma voitaisiin pitää kasassa. Nyt kunta on kieltäytymässä tuosta tarjouksesta ja tekemässä omat ratkaisunsa.

Rääkkylälle rohkea päätös merkitsee paitsi uskoa oman valinnan toimivuuteen, myös peräti miljoonan euron säästöä sosiaali- ja terveysmenoissa vuositasolla. Kyse on summasta, joka voidaan nikottelematta katsoa riittäväksi perusteeksi jopa itsekkyydelle.

Kustannusten kasvun lisäksi rääkkyläläisten allergisuutta nykymenoon ovat lisänneet väläytellyt uhat palvelujen ja työpaikkojen siirtämisestä kunnasta keskuspaikalle. Voi hyvin kuvitella, millaisen työn takana kymmenenkin työpaikan korvaaminen uusilla Rääkkylässä on.

On mielenkiintoista nähdä, miten Paras-hankkeen isäntä, valtiovalta, suhtautuu Rääkkylän tavallaan omavaltaisen, mutta perusteltuun ratkaisuun. Taloudellisissa vaikeuksissa painiskeleva kunta kaipaa kipeästi harkinnanvaraista tukea, josta päätös on tulossa lähiviikkoina. Jos tämä odotettu joululahja jää tulematta, miten se vaikuttaa talouden kestokykyyn?

Edessä oleva tilanne asettaa kaiken kaikkiaan isoja kysymysmerkkejä vielä alkutaipaleellaan olevan yhteistyön jatkumiselle Keski-Karjalassa. Ministeriön edellyttämä vähintään 20 000 asukkaan yhteistoiminta-alue jää kaukaiseksi haaveeksi.

Rääkkylän irtautuminen Helli-sopimuksesta tietää muille osakkaille lisäpäänsärkyä, pahimmassa tapauksessa jopa hakeutumista takaisin kuntakohtaisesti järjestettyihin terveyspalveluihin. Yksi tukeutumissuunta tulee olemaan Joensuu, mutta esimerkiksi etäisyys Kesälahdelta on käytännön ongelma.

Rääkkylän ratkaisu saattaa haudata – ainakin vuosiksi – muutenkin jo taantuneen Keski-Karjala -ajattelun ja yhteistyön. Aika muuttaa kuvioita ja maakunnan selkeänä kolmantena keskuksena nähty alue jää miettimään uusia ratkaisuja. Vahvana pidetty Kiteekin vaikuttaa olevan tuuliajolla, kun varsinainen kunnanjohtaja seuraa tapahtumia vuorotteluvapaalta ja sijainen hakeutuu muihin tehtäviin.

Tärkeintä joka tapauksessa on, etteivät varsinaiset avun ja palvelujen tarvitsijat joudu poliitikkojen kädenväännöstä kärsimään, vaan heidän perusturvastaan huolehditaan kaikissa tilanteissa. Ja sitä jopa paikallisella tasolla parannetaan!

Vastaa