Poliisit ja pommitiedotus

Liperi nousi pommien myötä viime syksynä valtakunnalliseen ja kansainväliseenkin julkisuuteen. Kun nyt on seurattu pommituksia maailmalta kauhuksi asti, tämä pommikuorma toi vain positiivista julkisuutta. Täydessä lastissa ollut Junkers-pommikone putosi Tutjunniemen Rauvanlahteen, ja on säilynyt siellä – yllättävänkin hyvin – viime syksyyn saakka.

Puolustuslaitoksen sukeltajat kaivoivat koneen hylyn ja pommikuorman ihmisten ilmoille ja varmistimen poistoa vaille toimintakunnossa olleet pommit räjäytettiin syvemmillä vesillä. Kaikki sujui turvallisesti ja suunnitelmien mukaan, ammattitaidolla.
Liperin kunta palkitsi operaation tiedottamisesta vastanneet maakunnan poliisiviranomaiset vuoden tiedotusteosta valtuustokautensa ensimmäisessä istunnossa. Samaan pakettiin sopii kaunis kiitos myös kaikille muille operaation turvallisesti toteuttaneille.

Tunnustus toimivasta tiedottamisesta meni aivan oikeaan osoitteeseen. Joensuun poliisi hoiti asiaa paitsi aktiivisesti, myös suunnitelmallisesti ja tasapuolisesti. Tieto siitä mitä on tapahtunut ja mitä milloinkin tapahtumassa, kulki lehtiin ja muihin välineisiin ja putoamispaikan lähellä asuville kitkattomasti.

Kyläläisten päivärytmi saattoi toki hieman häiriintyä, mutta vastapainoksi tuli valtion kyytiä ja hernesoppaa. Evakkoretket palauttivat ainakin vanhemman väen mieliin vuosikymmenten takaiset tapahtumat, mutta tuskin yhdessäkään paikassa lehmät jäivät lypsymättä tai halot pilkkomatta nosto-operaation takia. Tutjun yhden kulman herääminen eloon lienee oillut lähinnä virkistävä ja mieliinpainuva tapahtuma.

Harva kai on pitänyt mielessään lähivedessä makaavaa, räjähteitä sisältävää lentokonetta. Koneen hylyn nostaminen ja pommien ohjattu räjäyttäminen toivat kylällä asuville ja vesillä liikkuville kuitenkin uudenlaisen turvallisuuden. Käytäntö kuitenkin osoitti, että aivan pinnan tuntumassa oli poikkeuksellisen kova lataus, joka räjähtäessään olisi saattanut aiheuttaa melkoista tuhoa.

Pommikoneen osat ja siihen liittyvä historia ovat paljolti ainutlaatuisia. Toiminta nivoutuu tiivisti tälle alueelle, josta Junkersin lennot suuntautuivat kansainväliseen ilmatilaan. Kone operoi sodan aikaan Liperin (Onttolan) lentokentältä, jolta se myös tuolle kohtalokkaalle viimeiselle lennolleen lähti. Siltä osin on kyse paikallisesta sotahistoriasta.

Koneeseen, sen putoamiseen ja nyt tähän nostoon liittyvät tarinat ovat osaltaan täyttäneet internetin keskustelupalstoja ja mielenkiintoista tietoa on liikkunut runsaasti ja samalla palautunut ja tallentunut muistiin. Koneen osien esittely sai runsaasti asiasta kiinnostuneita liikkeelle Joensuussa.

On vähintään paikallaan, että Tutjusta runsaan 60 vuoden säilytyksen jälkeen nostettuja Junkers-pommikoneen osia tulee näytteille myös Liperin museoihin. Asiasta kiinnostuneet voivat käydä tulevana kesäkautena tutustumassa niihiin kolmessa paikassa.

Veteen pudotessaan pirstoutuneen koneen osia on luvassa Penttilän museoon kirkonkylälle, Paloaukean ajoneuvo- ja asemuseoon ja Myllyn Vanhat autot -museoon Ylämyllylle. Osat ja niihin liittyvät tarinat houkuttavat paikalle varmasti alan asiantuntijoita, mutta eivätköhän ne lisää liperiläistenkin poltetta oman paikkakunnan perinteisiin tutustumiseen. Samalla voi katsastaa omat museot muutenkin.

Vastaa