Kuntalaisten äänessä voimaa

Kuntalaisten mielipiteellä on edelleen voimaa. Siitä on tuore osoitus rasivaaralaisten taistelu oman koulunsa puolesta. Vaikka Rääkkylän kunnanhallitus esitti yksimielisesti koulun lakkauttamista tulevasta syksystä alkaen, valtuusto äänesti toisin.
Koulun kohtalo ratkesi yhden äänen enemmistöllä. Tuon äänen antaja oli kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

Edellytykset nyt syntyneelle päätökselle vaikuttivat vaatimattomilta. Kiville menneet kuntaliitosneuvottelut ja kunnan ongelmatalous edellyttävät säästöjä joka toimialalla. Näkyvimmäksi ja puhutuimmaksi säästökohteeksi nousi Rasivaaran koulu, jonka lakkautuksesta käytiin vilkas keskustelu sekä lehtien palstoilla että kunnan sisällä.

Näkemykset koulun lakkautuksen tuomista säästöistä vaihtelivat suuresti, ja ehkä siinä piili osa syntyneen ratkaisun eväistä. Valtuuston niukka enemmistökään ei ollut täysin vakuuttunut säästöjen suuruusluokasta.

Rasivaaran koulussa on vielä noin 70 oppilasta, joten naapurikuntien mittapuun mukaan se ei olisi lähelläkään lakkautettavien listaa.
Tämäkin vertailu puhuu säilyttämisen puolesta. Lopettamispäätös olisi johtanut mm. aivan uusiin kuljetusjärjestelyihin.

On mielenkiintoista, ettei Liperissä yli 3.000 aikuisen kuntalaisen adressilla ollut lukiopäätöstä purkavaa voimaa. Rääkkylässä paljon pienempi kansanliike käänsi valtuutettujen päät ja päätöksen. Tapausten välinen ero lienee ollut siinä, että Rääkkylässä lopullinen päätös oli vielä tekemättä.

Ilmeisesti aika moni olisi ollut kuitenkin valmis lyömään vetoa Rasivaaran koulun lakkauttamisen puolesta. Kunnan talous on sen verran kuilun partaalla, että kaikkia konsteja kokeillaan.
Ehkäpä Rasivaaran kouluratkaisulla ei ole kunnan talouden kannalta maata kaatavaa vaikutusta; uutta ongelmaa ei synny, kun sellainen on jo valmiiksi olemassa. Joidenkin laskelmien mukaan lopulliset säästövaikutukset olisivat jääneet muutamaan kymmeneen tuhanteen euroon.

Säästyneet eurot tuskin olisivat lämmittäneet koulun lopettamisesta syntyneitä henkisiä menetyksiä. Monen mieliin olisi jäänyt katkeruus.
Jo tässä vaiheessa puhutaan siitä, että myönteisen päätöksen jälkeen on kylälle tulossa pari lapsiperhettä lisää, ja toivottavasti ratkaisulla on vaikutuksensa vähän pitemmälläkin tähtäyksellä.

Tosiasia lienee kuitenkin se, että jossain vaiheessa Rääkkylän pienet oppilaat ohjautuvat opintielle saman katon alle. Tapahtuuko se vielä tällä vuosikymmenellä vai tulevalla, sen aika näyttää.

Vaikka Rasivaaran koulu elää käytännössä vuoden kerrallaan, tuntuisi kuitenkin tyylittömältä käydä sama taistelu joka lukukauden alla uudelleen. Jos valtiovalta ei aseta kuntaa aivan seinää vasten, Rasivaaraan soisi nyt useamman vuoden koulu- ja työskentelyrauhan.

Vastaa