Lehtialakin kiinnostaa nuoria

Viime viikon lopulla tupsahti postista kirje, joka sisälsi 26 työhakemusta. Peruskoulun loppusuoralla, ammattiopinnoissa tai lukion ekaluokalla olevat nuoret hakivat kesätöitä ja ilmaisivat kiinnostuksensa myös lehtialasta.

Paitsi hakemusten määrä, myös taso yllätti. Lähes kaikki Kotiseutu-uutisiin hakeneet ilmoittivat olevansa kiinnostuneita kirjoittamisesta, valokuvaamisesta tai kuvankäsittelystä. Monella oli jopa kokemusta lehtialalta, vähintään yhden tet-viikon verran (tet=työelämään tutustuminen yläasteella). Valinnasta tulee vaikea, kun täytettävänä oli vain kaksi kesätyöpaikkaa.

Tulevan kesän suosituimmat työpaikat löytyvät kunnan tekniseltä osastolta, puistoista ym. Seuvaavaksi eniten kiinnosti työ kaupassa, huoltoasemalla, puutarhalla, vanhusten parissa ja paikallislehdessä.

Kunnan ja paikallisen yrittäjäyhdistyksen käynnistämä kampanja nuorten työllistämiseksi on tuottanut jo tässä vaiheessa kohtalaisen hyvän tuloksen. Yritykset tarjoavat mahdollisuuden 167 kesätyöpaikkaan ja hakukierros haastatteluineen on par´aikaa käynnissä. Nuoret saavat haluamansa tilaisuuden tutustua työelämään.

Pienessä yrityksessä nuoren työllistäminen – lyhyeksikin jaksoksi – saattaa tuntua työläältä. Kyse ei ole yleensä siitä, etteikö halua työllistää ja tekemistä olisi, tekemättömiä töitä löytyy joka narikasta. Ongelma on usein yrittäjän ja yrityksen palveluksessa vakinaisesti olevien henkilöiden ajan puute. Omaa tekemistä on niin paljon, ettei opastamiseen ja työllistämiseen tahdo riittää virtaa. Nuoren istuttaminen pelkästään kahvinkeitossa ja astioiden tiskaajana ei palvele kumpaakaan osapuolta.

Kotiseutu-uutisissa on ollut erittäin myönteisiä kokemuksia työelämään tutustujista. Moni nuori on päässyt ja uskaltautunut kokeilemaan jutun tekoa ja kuvittamista. Hän on saanut tekstinsä ja nimensä lehteen ja varmasti tallettanut aikaansaannoksensa omaan päiväkirjaansa tai albumiinsa.

Vaikka opetuksessa on ehkä otettu varovaisia askeleita käytännön suuntaan, paino on vahvasti teoriassa. Näin tietysti pitääkin olla, jotta näkemykset elämään ja eväät myös tulevalle työuralle syntyvät. Tutustuminen erilaisiin töihin on kuitenkin omiaan avartamaan ajattelua ja antamaan eväitä omalle uravalinnalle.

Työnantajille nuoren sisääntulo on aina haaste, johon on hyvä varautua etukäteen. Suunnitellen ja sovitellen syntyy molempien kannalta paras lopputulos. Mitä laaja-alaisempi kuva tämän päivän työelämän moninaisista koukeroista syntyy, sitä parempi. Nuorilta työnantaja odottaa reippautta, ennakkoluulottumuutta ja oma-aloitteisuutta ja ennakkoluulottomuuttakin. Näitä avuja tarvitaan myös oikeita työpaikkoja myöhemmin haettaessa.

Paras aikaansaannos on se, jos nuoreen itseensä onnistutaan istuttamaan yrittämisen kipinä. Muutaman vuoden kuluttua, kun suuret ikäluokat astuvat eläkkeelle, on nuorille, osaaville ja innokkaille yrittäjille runsaasti tilaa.

Vastaa