Lukioasiassa rivakasti eteenpäin!

Vauhdikas eteneminen on ollut teemana Liperin kunnalliselämässä viime kuukausina. Vauhdilla ”puskista” käsittelyyn tuli Liperin ja Outokummun kuntaliitosselvitys, ja vielä suuremmalla kiireellä sivistyslautakunta lopetti lukion, kun ysiluokkalaiset olivat – kiireessä niin ikään – kertoneet toiveensa jatko-opiskelupaikastaan.
Ja vauhti senkun näyttää kiihtyvän, ainakin mitä tulee sivistystoimen toimeen tarttumiseen.

Liperin kunnanvaltuusto edellytti maanantai-iltaisessa päätöksessään, että Liperin ja Viinijärven kouluilla järjestetään lukioasiaa koskevat vanhempainillat sivistysjohtajan, sivistyslautakunnan ja rehtoreiden johdolla. Näissä illoissa kerrotun Liperin lukion mahdollisen kurssitarjonnan ja käynnistettävän lukion kehittämiskeskustelun perusteella yhdeksänsien luokkien oppilaiden on annettava kirjallisesti sitova ilmoittautumisensa siitä, missä haluavat suorittaa jatko-opintoja, helmikuun 9. päivään mennessä.

Mikäli Liperin lukioon ilmoittautuu ensisijaisesti tuolloin vähintään 25 oppilasta, lukion tulevaisuus palautuu luottamuselinten käsittelyyn.
Se tarkoittanee suomeksi, että Liperin lukiossa käynnistyisi ensi elokuussakin lukion ensimmäinen luokka yksisarjaisena.
Ja että ne 25 oppilasta tai enemmän, jotka ovat valinneet ensisijaisesti Liperin lukion, ovat varmistaneet itselleen opiskelupaikan lukioon, vaikka todistuksen keskiarvo ei kiitettävissä lukemissa olisikaan.

Valtuuston päätöksellä yhdeksäsluokkalaiset ja heidän huoltajansa pantiin paljon vartijoiksi, yli 3.160 liperiläisen vetoomus lukion säilyttämisestä sälytettiin näin keskimäärin 15-vuotiaiden nuorten päätösten pantiksi.
Samanaikaisesti Liperin sivistysjohtaja oli televisiossa sitä mieltä, ettei yksisarjainen lukio pysty tarjoamaan opiskelijoille nykyisten kurssivaatimusten edellyttämää riittävän laajaa kurssitarjotinta.
Heinäveden lukion rehtori Hansén puolestaan vakuutti maanantain vanhempainillassa Liperissä, että heillä 75-oppilainen, yksisarjainen, vuosittain 25 oppilaalla toimiva lukio pystyy tarjoamaan riittävän monipuolisia kurssivaihtoehtoja ja tasokasta opetusta. Se vaatii vain opetuksen suunnittelua ja kehittämistä.
Vastaavanlainen, yksisarjainen lukio toimii kelvollisesti myös useissa Pohjois-Karjalan kunnissa kuten Polvijärvellä, Enossa, Tohmajärvellä ja Juuassa.
On todella syytä selvittää valtuuston päätöksessään edellyttämissä koko lukion toiminnan kehittämiskeskusteluissa, miksi homma ei onnistuisi Liperissä. Puuttuuko täältä jotain olennaista?

Vauhti yläasteelaisten perheissä ei ole asian tiimoilta ainakaan hiljenemässä. Aiemmin sovitut, koulujen normaaliin vuosirutiiniin kuuluvat vanhempainillat pidettiin Liperissä maanantaina ja Viinijärvellä tiistaina.
Valtuuston maanantaisen päätöksen toimeksipanossa ei kunnan hallinnossa aikailtu. Kokouksen pöytäkirjaakaan tuskin oli ehditty tarkastaa, kun kouluille oli saatu jo velvoite seuraavan vanhempainillan järjestämisestä.

Viinijärven kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten vanhemmille valtuuston edellyttämä ilta muuttuneista lukiotiedoista järjestetään jo tänään, siis tänä torstai-iltana. Tiedote vanhemmille siitä on lähtenyt oppilaiden mukana tiistaina.
Liperissä vastaava tilaisuus tapahtuu huomenna perjantaina, illalla.
Tiedote liperiläisvanhemmille lähti oppilaiden repuissa keskiviikkona.
Ainakaan yli 20 vuoteen ei yhtään vanhempainiltaa ole Liperissä pidetty perjantai-iltana, mutta nyt muu aika ei käynyt.

Oppilailla jää näin helmikuun 9. päivään mennessä kaksi viikkoa aikaa haudutella, haluavatko he oman kunnan lukioon vai jonnekin muualle. Yhdeksäsluokkalaisten yhteishaun aika päättyy muuten 20. maaliskuuta, paitsi jos he halajavat sellaiseen oppilaitokseen, jossa järjestetään valintakokeita, heidän päätöksentekoaikansa päättyy jo 20. helmikuuta.

Runsaan kahden viikon kuluttua selviää, näkeekö uusi lukion ensimmäinen luokka enää koskaan Liperissä päivänvaloa.

Vastaa