Paikallisuuden kyläteillä

Kotiseutu-uutiset on kulkenut paikallisuuden kyläteillä 40 vuotta. Sen juttu- ja kuvasisältö ovat lähes poikkeuksetta kotoisin Liperistä ja Rääkkylästä, lehden levikkikunnista. Kotiseutu-uutisten omistuskin on omasta takaa. Monin paikoin yleistynyt ketjuuntuminen ei ole ulottanut käpäläänsä tänne.

Kotiseutu-uutisten tietä on kautta vuosikymmenten viitoittanut paikallislehdelle ominainen vahva sitoutuminen omaan alueeseensa, sen uutisiin, tapahtumiin ja ihmisiin. Aivan alkutaipaleella saattoi sivulle lipsahtaa joku täytepätkä Euroopasta, mutta nykyinen EU ei ylitä uutiskynnystä.

Koko iltapäivälehdistön täyttänyt Juicen poismeno ei ollut paikallinen tapahtuma, vaikka moni liperiläinen ja rääkkyläläinen saattoikin hänen persoonaansa jäädäkin kaipaamaan. Sitä ei kuitenkaan uutisoitu paikallislehdessä.

Sen sijaan Thaimaan lomarannoilla olleita riepotellut tsunami ylsi Kotiseutu-uutisten palstoille. Sieltä kun luojan kiitos pelastui pari rääkkyläläistä. Mukana olleet ihmiset tekivät asiasta paikallisen.

Ilmoituspalstoilta saattaa löytää myös joensuulaisen tai outokumpulaisen kaupan, mikä sinänsä on lehden talouden kannalta tarpeellista. Useimmissa tapauksissa tämä johtuu siitä, ettei vastaavaa palvelua ole paikkakunnalta. Moni asia pitää hakea kaupungista. Esimerkkinä olkoot autot ja puhelimet. Käytetyn auton voi hyvässä lykyssä paikkakunnalta löytää, mutta kännykän mykistyessä pitää suunnistaa kaupunkiin.

Jotkut maakunnalliset puulaakit hoitavat myös Liperin asioita. Tästä on esimerkkinä Josek Oy, jonka vastuulla on elinkeinojen kehittäminen ja yritysten tukeminen koko Joensuun seudulla. Suunnilleen samaan sarjaan Josekin kanssa kuuluu esimerkiksi Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto.

Kotiseutu-uutisten sivuilta löytää silloin tällöin oman alueen ulkopuolisten kirjoituksia. Tekstit ovat yleensä muisteluksia siitä, miten täällä ennen elettiin. Joskus tulee myös kannanottoja yleisön palstoille ajankohtaisiin asioihin. Nämäkin tarinat ovat tervetulleita.

Vaikka tämä poikkeusluettelo venähti, on puhtaan paikallisen aineiston määrä lehden sisällössä kuitenkin luokkaa 96 prosenttia. Poikkeukset vain vahvistavat säännön, ja monessa tapauksessa hyödyllisellä tavalla.

Kotiseutu-uutisten pääkirjoituksissa ei oteta kantaa siihen, mitä maailmalla tai valtakunnassa tapahtuu. Ajankohtaisia asioita mietitään puhtaasti paikallisvinkkelistä. Pakinoissa pitäydytään yleensä siinä, mitä lähietäisyydellä on tapahtunut, tai mitä mielenkiintoista on vastaan tullut.

Muutenkin tarpeet ovat kotikutoisia, vinkkejä tulee lukijoilta, aiheita kehitellään toimituksessa ja osa sitten vain tapahtuu. Peräti harvinainen on tilanne, jolloin toimittajan olisi pitänyt itse ”hypätä sivun täytteeksi”. Siihen hätään on saattanut syntyä vähän väkinäiseltä maistuva pakina.

Lehdenteko on kuitenkin huomattavasti monimutkaisempaa, miltä se lukijan silmin näyttää. Lehdellä ja -tekijöillä on aikataulunsa, joita ei pääse karkuun. Äkkinäinen voisi kiireen kaksi kertaa viikossa kokiessaan jopa stressaantua.

Mutta, jos lehdentulo viivästyy, vika yleensä on kuljetuksen tai postin. Näissä tilanteissa huomaa sen, miten innokkaasti lukijat lehteään odottavat. Talon puhelimista pursuu äkäisiä soittoja, palaute tuntuu aidolta. Toimituksessa nämä soitot luetaan kiitosten piikkiin…

Mutta ei kaikki niin hyvin, etteikö toivomuksillekin olisi paikkaa. Kaiketi 40 vuoden rajapyykillä voi esittää muutaman sellaisen.

Ensinnäkin toivoisi kaikkien pitäjään muuttavien lähettävän jo muutto- tai talonsa rakennusvaiheessa kestotilauspyynnön Kotiseutu-uutisiin. Näin kenenkään ei tarvitsi kokea itseään ummikoksi uudella paikkakunnalla. Tietäisi mitä ja missä tapahtuu tai mitkä liitokset milloinkin natisevat.

Toiseksi voisi toivoa samaa täällä kesät asuville. Mökillä voi tekemisen puute yllättää, ja paikallislehdestä voisi lukea, mitkä pippalot ovat milloinkin menossa. Kun hankkii mökkitien varteen postilaatikon ja tilaa lehden kesäkuukausiksi, pääsee helposti paikkakunnan menoon mukaan. Ja tilausta helppo jatkaa myös kaupunkiosoitteeseen, jos siltä syksyllä tuntuu.

Ja heille, jotka lukevat kotiseutu-uutisensa työpaikallaan, toivoisi lisätöitä sen verran, että lehti pitäisi tilata kotiosoitteeseen. Kotona sitten olisi mukava joko aamulla kahvipöydässä tai illalla töiden jälkeen lueskella paikallisia uutisia kaikessa rauhassa.

Parhaimmat kiitokset tilaajille, ilmoittajille ja kaikille muille yhteistyökumppaneille mielenkiintoisista vuosikymmenistä. Tästä on hyvä yhdessä ponnistaa kohti tulevia haasteita.

Vastaa